Internetverslaving: feiten en tips
Internet speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Het verschaft een snelle manier om informatie te vinden en maakt het gemakkelijk over heel de wereld te communiceren. Echter, een verlies aan controle over het internetgebruik kan negatieve gevolgen voor iemands functioneren en emotionele stabiliteit hebben.
Wanneer ben je eigenlijk verslaafd?
Internetverslaving is een groeiend probleem, wat zich zowel onder jongeren als volwassenen voordoet. Er is sprake van een verslaving wanneer voldaan wordt aan minimaal vijf van de volgende acht symptomen:
- Preoccupatie
- Tolerantie (steeds meer willen)
- Ontwenningsverschijnselen
- Langer internetten dan gepland
- Gevoelens van controleverlies
- Beperkt functioneren als gevolg van internetgebruik
- Liegen over het gebruik
- Gebruik om te ontsnappen aan zorgen
Onderzoek uit 2013 heeft laten zien dat, wanneer deze symptomen als leidraad worden genomen, 11% van de adolescenten als verslaafd geclassificeerd kan worden.
De relatie tussen internet- en drugsverslaving
Wanneer internet een potentiële verslaving is voor iemand, is deze persoon ook vaak gevoelig voor andere vormen van verslaving. Er is inderdaad een hogere prevalentie van zowel drank- als drugsgebruik onder internetverslaafden in een virtuele kliniek gevonden. Verder is naar voren gekomen dat adolescenten met een internetverslaving en drugsverslaving vaak dezelfde persoonlijkheidskenmerken hebben: ze proberen veel nieuwe dingen uit en zijn niet gevoelig voor beloning. Verder zijn personen met een laag zelfvertrouwen en uit slecht functionerende families in beide groepen oververtegenwoordigd.
De relatie tussen internetverslaving en ADHD
Mensen met ADHD hebben problemen om te focussen, zijn rusteloos en praten veel. Een op de twintig personen is gediagnosticeerd met deze aandoening. Ook hiervoor geldt, dat deze een grotere kans hebben om verslaafd te raken aan internet. Een reden die hiervoor genoemd wordt, is dat ADHD'ers zich snel vervelen. Aangezien je op internet van pagina naar pagina kunt browsen kun je veel nieuwe impulsen opdoen. Als tweede gaat ADHD vaak samen met impulsiviteit en hyperactiviteit, wat een slechte invloed op iemands omgang met andere personen kan zijn. Deze tekortkomingen kunnen echter online goed worden gemaskeerd. Dus voor deze mensen is het gemakkelijker relaties aan te gaan via de virtuele wereld dan in het echt, wat hun drang naar het internet mede verklaart.
De relatie tussen internetverslaving en depressie
Zeven procent van de internetverslaafden lijdt aan een depressie. Voor mensen die emotioneel stabiel zijn kan internet veel voordelen bieden. Echter, voor adolescenten met emotionele moeilijkheden kan het verworden in een virtuele wereld waar ze in kunnen ontsnappen. Internet wordt een vlucht uit een emotioneel zwaar leven.
Wat kan ik doen tegen een internetverslaving?
Wanneer je meer op internet bent dan je lief is, kun je proberen er zelf iets aan te doen. Deze tips kunnen je daarmee op weg helpen.
- Stel van tevoren je grenzen: hoe lang ga ik het internet op?
- Laat familie en vrienden weten dat je minderen wilt met internet.
- Verander je routine: wanneer je 's ochtends direct je e-mail leest en merkt dat je blijft hangen achter de computer, lees e-mail dan op een ander moment.
- Gebruik de computer alleen voor bureauzaken (werk, internetbankieren enzovoort) en niet voor ontspanning.
- Blokkeer adressen van veelbezochte pagina's in je router.
Wanneer je denkt dat het probleem te groot is om alleen op te lossen, is het altijd een goed idee om het te bespreken met je huisarts. Hij kan helpen met het aanbieden van professionele hulp.