Internetverslaving: feiten en tips

Internetverslaving: feiten en tips Internet speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Het verschaft een snelle manier om informatie te vinden en maakt het gemakkelijk over heel de wereld te communiceren. Echter, een verlies aan controle over het internetgebruik kan negatieve gevolgen voor iemands functioneren en emotionele stabiliteit hebben.

Wanneer ben je eigenlijk verslaafd?

Internetverslaving is een groeiend probleem, wat zich zowel onder jongeren als volwassenen voordoet. Er is sprake van een verslaving wanneer voldaan wordt aan minimaal vijf van de volgende acht symptomen:
 • Preoccupatie
 • Tolerantie (steeds meer willen)
 • Ontwenningsverschijnselen
 • Langer internetten dan gepland
 • Gevoelens van controleverlies
 • Beperkt functioneren als gevolg van internetgebruik
 • Liegen over het gebruik
 • Gebruik om te ontsnappen aan zorgen

Onderzoek uit 2013 heeft laten zien dat, wanneer deze symptomen als leidraad worden genomen, 11% van de adolescenten als verslaafd geclassificeerd kan worden.

De relatie tussen internet- en drugsverslaving

Wanneer internet een potentiële verslaving is voor iemand, is deze persoon ook vaak gevoelig voor andere vormen van verslaving. Er is inderdaad een hogere prevalentie van zowel drank- als drugsgebruik onder internetverslaafden in een virtuele kliniek gevonden. Verder is naar voren gekomen dat adolescenten met een internetverslaving en drugsverslaving vaak dezelfde persoonlijkheidskenmerken hebben: ze proberen veel nieuwe dingen uit en zijn niet gevoelig voor beloning. Verder zijn personen met een laag zelfvertrouwen en uit slecht functionerende families in beide groepen oververtegenwoordigd.

De relatie tussen internetverslaving en ADHD

Mensen met ADHD hebben problemen om te focussen, zijn rusteloos en praten veel. Een op de twintig personen is gediagnosticeerd met deze aandoening. Ook hiervoor geldt, dat deze een grotere kans hebben om verslaafd te raken aan internet. Een reden die hiervoor genoemd wordt, is dat ADHD'ers zich snel vervelen. Aangezien je op internet van pagina naar pagina kunt browsen kun je veel nieuwe impulsen opdoen. Als tweede gaat ADHD vaak samen met impulsiviteit en hyperactiviteit, wat een slechte invloed op iemands omgang met andere personen kan zijn. Deze tekortkomingen kunnen echter online goed worden gemaskeerd. Dus voor deze mensen is het gemakkelijker relaties aan te gaan via de virtuele wereld dan in het echt, wat hun drang naar het internet mede verklaart.

De relatie tussen internetverslaving en depressie

Zeven procent van de internetverslaafden lijdt aan een depressie. Voor mensen die emotioneel stabiel zijn kan internet veel voordelen bieden. Echter, voor adolescenten met emotionele moeilijkheden kan het verworden in een virtuele wereld waar ze in kunnen ontsnappen. Internet wordt een vlucht uit een emotioneel zwaar leven.

Wat kan ik doen tegen een internetverslaving?

Wanneer je meer op internet bent dan je lief is, kun je proberen er zelf iets aan te doen. Deze tips kunnen je daarmee op weg helpen.
 • Stel van tevoren je grenzen: hoe lang ga ik het internet op?
 • Laat familie en vrienden weten dat je minderen wilt met internet.
 • Verander je routine: wanneer je 's ochtends direct je e-mail leest en merkt dat je blijft hangen achter de computer, lees e-mail dan op een ander moment.
 • Gebruik de computer alleen voor bureauzaken (werk, internetbankieren enzovoort) en niet voor ontspanning.
 • Blokkeer adressen van veelbezochte pagina's in je router.

Wanneer je denkt dat het probleem te groot is om alleen op te lossen, is het altijd een goed idee om het te bespreken met je huisarts. Hij kan helpen met het aanbieden van professionele hulp.
© 2015 - 2024 Nicholas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ben ik verslaafd aan internet?Ben ik verslaafd aan internet?Ben ik verslaafd aan internet? Dit is een vraag die artsen de komende decennia steeds vaker zal worden gesteld. Steeds m…
Internetverslaving: oorzaken, symtpomen & behandelingInternetverslaving is een nieuwe verslaving, die steeds vaker voorkomt. Internetverslaving kan verschillende vormen aann…
Oorzaken en gevolgen van een internetverslavingOorzaken en gevolgen van een internetverslavingEr zijn veel bezigheden of substanties waaraan mensen verslaafd kunnen raken. Bij het woord verslaving zullen de meeste…
Internetverslaving: ben ik verslaafd aan Social Media?Nu het steeds makkelijker wordt om overal op internet te kunnen surfen is de verleiding erg groot om dat ook daadwerkeli…

GameverslavingenGameverslavingenEr komen steeds meer signalen vanuit het werkveld die aangeven dat gameverslaving een opkomend probleem is. Echter wordt…
Stoppen met roken: verschijnselen afkicken nicotineStoppen met roken: verschijnselen afkicken nicotineWat zijn de effecten van stoppen met roken? Stoppen met roken wordt over het algemeen als moeilijk ervaren, toch zit de…
Bronnen en referenties
 • Lifehack, http://www.lifehack.org/articles/featured/11-ways-to-detect-and-solve-internet-addiction.html, bezocht op 15 mei 2015
 • Bai, Ya-Mei, Chao-Cheng Lin, and Jen-Yeu Chen. "Internet addiction disorder among clients of a virtual clinic." (2014).
 • Ko, Chih‐Hung, et al. "Brain correlates of craving for online gaming under cue exposure in subjects with Internet gaming addiction and in remitted subjects." Addiction biology 18.3 (2013): 559-569.
 • Zhou, Yan, et al. "Gray matter abnormalities in Internet addiction: a voxel-based morphometry study." European journal of radiology 79.1 (2011): 92-95.
 • Leung, Louis, and Paul SN Lee. "The influences of information literacy, internet addiction and parenting styles on internet risks." new media & society 14.1 (2012): 117-136.
 • Widyanto, Laura, Mark D. Griffiths, and Vivienne Brunsden. "A psychometric comparison of the Internet Addiction Test, the Internet-Related Problem Scale, and self-diagnosis." Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking 14.3 (2011): 141-149.
Nicholas (10 artikelen)
Gepubliceerd: 20-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.