Stoppen met roken: verschijnselen afkicken nicotine
Wat zijn de effecten van stoppen met roken? Stoppen met roken wordt over het algemeen als moeilijk ervaren, toch zit de verslaving grotendeels tussen je oren. Het komt namelijk ook vaak voor dat mensen stoppen met roken en er helemaal geen moeite mee hebben. Dan is de knop als het ware om. Vaak na een negatieve ervaring die met roken te maken heeft, zoals een hartinfarct, of een longfoto waar een vlek op te zien is. De schrik slaat dan toe. De roker kan ineens wel stoppen en moeite kost het dan bijna niet meer.
Longen van een roker zijn duidelijk te herkennen, naast de schone longen van niet-rokers zijn rokerslongen grauw, slecht doorbloed en vol zwarte lijnen. Dat is teerneerslag. Longen van niet-rokers zijn roze, longen van rokers zijn bruingeel en op den duur zelfs zwart. Roken veroorzaakt onder andere hart- en vaatziekten en longkanker, maar ook keelkanker en andere vormen van
kanker komen bij rokers vaker voor. Over het algemeen genomen wordt stoppen met roken heel moeilijk gevonden, en stoppen op wilskracht vergt veel doorzettingsvermogen.
Proberen om te stoppen met roken
De meeste rokers denken aan het begin dat ze niet verslaafd zullen raken, dat ze alles onder controle hebben, maar na korte tijd blijkt dat het zo niet werkt. Dan willen vrijwel alle rokers het liefst zo snel mogelijk weer stoppen, maar dat blijkt niet zo makkelijk. Als je pas rookt denk je ook vaak dat je nog gemakkelijk kunt stoppen, omdat je dan nog niet weet hoe ernstig verslaving is. In de praktijk blijkt stoppen erg moeilijk. Je raakt snel verslaafd aan roken. Ook als je in het begin alleen in het weekend rookt, blijk je dat toch al niet meer te kunnen laten. Als je het moeilijk vindt om langer dan een maand niet te roken, moet je aan jezelf bekennen dat je verslaafd bent. Dan begint de (meestal lange) weg, vol pogingen om te stoppen.
Effecten van stoppen met roken
Helaas wordt stoppen met roken dus meestal erg moeilijk gevonden. Als 'de geestelijke knop' niet 100% om is wil de roker stoppen omdat het goedkoper en gezonder is, en ook om ziektes te voorkomen, maar tegelijkertijd heeft het verlangen naar roken de overhand. Zolang je het roken romantiseert, zal je stoppen erg moeilijk vinden. Rokers draaien zichzelf vaak een rad voor ogen. Ze maken zichzelf wijs dat roken iets is wat hen veel positiefs te bieden heeft. Dit wordt heel goed omschreven door Allan Carr, die een therapie bedacht waarmee hij miljoenen mensen van het roken af wist te helpen. Hij maakte onder andere duidelijk dat rokers zichzelf leugens wijsmaken, waarmee ze de verslaving in stand houden. Gedachtes zoals:
- Roken is gezellig.
- Het past bij mij.
- Roken is lekker.
- Zonder sigaret vind ik er niks meer aan.
- Ik weet niet waar ik mijn handen moet laten als ik niet rook.
- enzovoorts…
Al deze gedachtes kloppen niet, maar zijn een onderdeel van je verslaving. Waarom?
Rookverslaafden denken verkeerd
Als je verslaafd bent aan roken, ben je eigenlijk ook jezelf dingen aan het wijsmaken die niet kloppen.
- Roken is immers alleen gezellig voor rookverslaafden, niet voor niet-rokers.
- Roken past immers bij niemand. Je werd immers niet met een sigaret in je mond geboren.
- Roken is alleen lekker voor verslaafden, dus het niet echt lekker.
Omdat roken het nare gevoel van ontwenningsverschijnselen laat verdwijnen denken je hersenen dat roken lekker is. Maar zodra je rookt, vind je het alleen lekker omdat je eventjes verlost wordt van die ontwenningsverschijnselen. Het roken zelf is niet lekker, maar je hersenen denken van wel. Stel je voor dat je erg veel pijn hebt. De pijn is een vervelende stoorzender in je dagelijks leven. Je krijgt een pijnstiller en voelt ineens geen pijn meer. Je vindt die pijnstiller dan prettig. Met roken is iets soortgelijks aan de hand. Rokers ervaren vrij snel ontwenningsverschijnselen, vaak al na een uur of na enkele uren. Als een roker dan een sigaret opsteekt, ervaart de roker een soort van prettige ervaring. De gedachte dat roken lekker is, is daarop gebaseerd.
Is roken niet lekker?
Vraag eens aan een 8 jarig kind of die sigarettenrook lekker vindt ruiken. Kinderen reageren meestal op roken zoals je zou verwachten, ze vinden het walgelijk en hopen dat je snel ophoudt met de lucht te verstikken. Liegen kinderen? Nee hoor. Hun longen zijn gewoon niet gewend aan het gif en daarom reageren ze zoals de natuur hen aangeeft te reageren op gif: ze willen weg van het gif. Het roken zelf is dus niet lekker, maar de onthoudingsverschijnselen die steeds weer de kop opsteken, geven je als je met roken stopt, een erg naar gevoel. De sigaret met giftige stoffen neemt de nare onthoudingsverschijnselen vervolgens weg, en dat vind je een fijn gevoel, alleen dus omdat je van die nare ontwenningsverschijnselen af bent. Dat is ook de belangrijkste reden waarom je maar door blijft roken: je blijft, dag in, dag uit, onthoudingsverschijnselen bestrijden. Een roker is niet verslaafd aan roken, maar aan het bestrijden van afkickverschijnselen. Waarom? Omdat de effecten van stoppen met roken zo enorm vervelend zijn.
Niet meer roken
Voordat je gaat stoppen met roken is het verstandig om het vooraf goed te plannen. Kies een datum waarop je wilt gaan stoppen en vraag familie en vrienden om niet in jouw omgeving te roken, en je te helpen met stoppen met roken. Veel rokers worden chagrijnig en/of zelfs depressief als ze stoppen met roken. Bereid je omgeving daar op voor en vraag hen om je af te leiden en je te steunen.
Voordelen stoppen met roken
Als je niet meer rookt zal je snel de fysieke voordelen ervaren. Zonder sigaret zal je wennen aan een leven zonder sigaretten. Je zult zelfs meer plezier hebben omdat je meer energie zult hebben, niet meer vies zult ruiken, je tanden zullen witter worden, en je houdt geld over voor leukere dingen dan roken.
Waar moet ik mijn handen laten?
Gek genoeg hebben veel rokers het idee dat ze niet meer weten waar ze hun handen moeten laten als ze stoppen met roken. Als je denkt dat je niet weet wat je met je handen moet doen als je niet meer rookt, vraag je dan eens af waar je je handen hield tussen twee sigaretten in, toen je nog wel rookte. Probeer zo snel mogelijk te wennen aan sigarettenvrije handen. Je zal zien dat je het na een uurtje al onder de knie hebt. Het gevoel dat je niet weet waar je je handen moet laten, komt voort uit de onrust die onthoudingsverschijnselen veroorzaken. Zonder sigaretten zal je daarvan echter vrij snel verlost zijn. Geestelijk afkicken is lastiger dan lichamelijk afkicken. Lichamelijk kan je echter ook aan het begin wel wat ongenoegen ervaren. De psychische verslaving aan roken is echter veel hardnekkiger.
Effecten stoppen met roken
De effecten van stoppen met roken beginnen vrij snel na het stoppen op te treden. De lichamelijke verschijnselen zijn over het algemeen mild te noemen, behalve als je een zeer zware roker bent geweest. De meeste rokers roken tussen de 15 en 30 sigaretten per dag. De lichamelijke verschijnselen die op kunnen treden bij stoppen:
- Zweten (fysiek).
- Lagere bloeddruk (fysiek).
- Hoesten, omdat je longen beter gaan werken en de viezigheid eruit willen werken (fysiek).
- Ademhaling wordt dieper en je kunt daardoor aan het begin soms een beetje een duizelig gevoel hebben (fysiek).
- Enorme trek in roken, om de onthoudingsverschijnselen tegen te willen gaan (craving).
- Je gaat beter ruiken en je smaak wordt beter (fysiek).
- Meer trek in eten (fysiek).
- Fitter gevoel (fysiek).
- Rusteloos (mentaal).
- Niet kunnen slapen (mentaal).
- Prikkelbaar gedrag en onrustig gevoel (mentaal).
- Je kunt je een periode somber voelen (mentaal).
- Overige.
De fysiek effecten zoals zweten en hoesten etc., gaan snel over. Ongeveer binnen een week ben je fysiek afgekickt. Dan blijf je met de psychische verslaving zitten, en die is vaak het zwaarste.
Verschijnselen psychische verslaving aan roken
Als je stopt met roken krijg je vooral te maken met de geestelijke verslaving, die veel hardnekkiger is als de lichamelijke afhankelijkheid. De geestelijke kenmerken van afkickverschijnselen bij roken zijn:
- Steeds aan roken denken en er enorm naar verlangen (ook wel 'craving' (Engels) genoemd).
- Sombere stemmingen kunnen optreden.
- Emotioneel reageren.
- Rusteloosheid komt vaak voor.
- Prikkelbaarheid kan optreden in de vorm van (meestal alleen verbale) agressie en/of ruzie maken.
- Het gevoel dat je niet goed meer denken kunt.
Onthoudingsverschijnselen bestrijden
Tegen psychische onthoudingsverschijnselen kan je tegenwoordig medicatie krijgen voorgeschreven zoals
Champix en Zyban. Nogmaals, het zal gemakkelijker zijn als je de knop om weet te zetten naar de waarheid:
- Roken is ongezellig.
- Roken is niet lekker maar ontwenningsverschijnselen bestrijden is lekker als je verslaafd bent aan een middel.
- Dit zal snel over gaan.
- Ik weet wel waar ik mijn handen moet laten.
- Roken ruikt vies.
- Roken past niet bij mij.
Stoppen met roken, tips
Probeer niet toe te geven aan een onjuist gecreëerd ideaalbeeld van roken. Het is je ingegeven door je verslaving, niet door de realiteit. Als je echt stoppen wilt, wees dan streng voor jezelf als je aan roken zit te denken. Zeg tegen jezelf: denk aan iets anders, roken is smerig en het ligt achter me. Het heeft dus geen zin meer om er steeds over na te denken.
- Eet kauwgom.
- Zoek afleiding.
- Drink regelmatig water.
- Ga rokers en plaatsen waar gerookt wordt, een tijdje uit de weg. De meeste mensen vallen terug door met rokers een avondje door te brengen, dan is het al snel 'zal ik er toch nog eentje nemen?'
Hulpmiddelen stoppen met roken
Om de effecten van stoppen met roken tegen te gaan zijn er tegenwoordig zeer effectieve hulpmiddelen.
- Medicatie om onthoudingsverschijnselen te bestrijden.
- Kauwgom om de effecten tegen te gaan.
- Therapieën.
Lees verder