Champix om te stoppen met roken, uitleg

Champix om te stoppen met roken, uitleg Zyban en Champix zijn medicijnen om te stoppen met roken. Stoppen met roken met Champix, hoe gaat dat? Champix (in Amerika ook wel Chantix genoemd) is een 'geneesmiddel' om te stoppen met roken. Dankzij Champix zijn al een flink aantal mensen succesvol gestopt met roken. Varenicline is de werkzame stof in Champix. De ontwikkelaar van Champix is de firma Pfizer. Hoe werkt dit medicijn? Hoewel het een 'geneesmiddel' genoemd wordt, geneest het de verslaving niet. Het maakt het afkicken van roken echter wel gemakkelijker. Champix is een geneesmiddel en een goed hulpmiddel om te stoppen met roken, waarmee al menigeen inderdaad succesvol is gestopt met roken. Champix is een zogenaamde partiële agonist (gedeeltelijke agonist). De werkzame stof varenicline helpt om de behoefte aan roken af te remmen. Het wordt daardoor eenvoudiger om niet te roken. De werkzame stof in Champix zorgt er ook voor dat rokers het roken van sigaretten niet zo lekker meer vinden. Een starterspakket bevat twee verschillende doseringen, aangezien u de dosering langzaam moet opbouwen. Een starterspakket Champix bevat 11 tabletten van 0,5 mg en 14 tabletten van 1 mg. Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter.

Het middel werkt dus via meerdere wegen op de rookverslaving in:
 • Minder trek in sigaretten. Dus het verlangen naar roken wordt minder.
 • Bij roken smaakt de sigaret niet lekker meer. Dus het roken zelf wordt ook minder aantrekkelijk.
 • Champix onderdrukt de ontwenningsverschijnselen. Men heeft dus minder last van afkicken van nicotine.

Champix, hoe werkt het?

Roken wordt minder aantrekkelijk en gemakkelijker te weerstaan bij stoppen. Omdat ontwenningsverschijnselen worden onderdrukt is stoppen met roken ook eenvoudiger vol te houden. Terugvallen in het oude rookgedrag geeft niet zoveel voldoening meer, omdat de (voor een roker) positieve effecten van roken, worden afgeremd door het gebruik van Champix. De vicieuze cirkel van de verslaafde roker wordt daardoor doorbroken. Stopt u echter weer met Champix, dan komt de trek in roken meestal ook weer terug. Daarom wordt het middel weer langzaam afgebouwd. Champix wordt voorgeschreven door middel van een recept van de huisarts.

Champix om te stoppen met roken, voor wie?

Champix is getest op gezonde mensen boven de 18 jaar. U kunt met de huisarts overleggen of u Champix gebruiken mag. Champix mag niet gebruikt worden door:
 • Personen jonger dan 18 jaar.
 • Personen met nierproblemen en/of die nierdialyse ondergaan.
 • Personen met ziektes of kwalen.
 • Zwangere vrouwen.
 • Vrouwen die borstvoeding geven.
 • Personen die allergisch zijn voor een of meerdere stoffen in Champix.

Champix gebruik

Champix wordt via de mond ingenomen, volgens een schema. Het gebruik wordt gedurende een week opgebouwd. Het mag niet op een lege maag worden ingenomen.
 • De eerste drie dagen slikt u 0,5 mg per dag.
 • Vanaf de vierde dag tot en met de zevende dag gaat u tweemaal daags 0,5 mg slikken.
 • Vanaf de achtste dag gaat u tweemaal daags 1 mg slikken.

Stoppen met Roken met Champix

U begint een a twee weken voor de voorgenomen stopdag met het innemen van het medicijn. U slikt Champix 12 weken lang, om de onthoudingsverschijnselen tegen te gaan. In overleg met uw arts kan de dosering aangepast worden naar behoefte.

Bijwerkingen

Vrijwel alle medicijnen hebben bijwerkingen. Dit wil niet zeggen dat u alle bijwerkingen zult krijgen. De bijwerkingen die regelmatig gemeld worden bij Champix zijn:
 • Ongewone dromen.
 • Minder goed kunnen slapen.
 • Misselijkheid.

Andere middelen om te stoppen met roken

Er bestaan nog veel meer middelen die helpen om te stoppen met roken. Het ene hulpmiddel werkt beter dan het andere. Bekende merken zijn Nicotinell, NiQuitin en Nicorette. Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter omdat deze producten nicotine bevatten. U mag bij geen enkel product dat nicotine bevat, doorgaan met sigaretten roken. Als u besluit toch weer te gaan roken stop dan direct met hulpmiddelen om te stoppen met roken die nicotine bevatten. Voorkom een overdosis nicotine en bel uw huisarts als u lichamelijke klachten krijgt.

Nicotinepleisters

Nicotinepleisters worden op de huid geplakt gedurende een bepaalde, in de bijsluiter aangegeven, tijdsduur. Het verlangen naar nicotine via sigaretten wordt daardoor minder met als gevolg dat stoppen met roken beter vol te houden is.

Nicotinekauwgom

Nicotinekauwgom is kauwgom waar nicotine in zit. De nicotine wordt via de slijmvliezen van de mond opgenomen in het bloed. Door het kauwen in combinatie met nicotine, wordt de behoefte aan roken kleiner. In de bijsluiter staat hoeveel kauwgom u per dag mag nemen en hoe de afgifte van nicotine werkt.

Zuigtabletten

Zuig- of kauwtabletten om te stoppen met roken bevatten meestal ook nicotine. De werking is hetzelfde als kauwgom of een mondspray. Door de nicotine die in de producten zit wordt het verlangen naar nicotine in sigaretten, onderdrukt. U mag er niet bij roken als u een van deze middelen gebruikt.

Stoppen met roken zal vrijwel nooit gemakkelijk zijn. Het vergt altijd motivatie en doorzettingsvermogen, ook als u gebruik maakt van Champix en/of andere hulpmiddelen om af te kicken van roken.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken met nicotinekauwgomStoppen met roken met nicotinekauwgomStoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje van goede voornemens. Stoppen met roken kan echt…
Stoppen met roken: ChampixStoppen met roken: ChampixRoken is een ware verslaving en het vergt dan ook erg veel van je om te stoppen met roken. Niet alleen het lichamelijke…
Stoppen met roken met Zyban (bupropion)Stoppen met roken met Zyban (bupropion)Zyban, ook wel Zyntabac genoemd, is een hulpmiddel dat je kan helpen bij het stoppen met roken. Zyban helpt de ontwennin…
Zyban, een wonderpil of niet?mijn kijk opZyban, een wonderpil of niet?Om te stoppen met roken zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Ik wil het in dit artikel hebben over st…

Stop met roken: wees de verslaving te slim afStop met roken: wees de verslaving te slim afStoppen met roken, het is moeilijk. En of je het nou met of zonder hulpmiddelen doet, uiteindelijk moet er een knop om.…
Gebruik van medicatie bij een alcoholverslavingGebruik van medicatie bij een alcoholverslavingMensen met een alcoholverslaving willen meestal zo snel mogelijk van hun verslaving af zijn. Voor het afkicken van alcoh…
Bronnen en referenties
 • http://ikstop.nl/ervaringen-met-nicotinekauwgom
 • Dokteronlie.nl
Reacties

Ria, 27-04-2017
Mijn man gebruikt nu 9 week Champix, 3 dagen in de week wordt hij gek, zo'n zin in een sigaret, de hele dag. Hij moet zich zo inhouden om niet te gaan roken, dit is niet leuk meer. Reactie infoteur, 29-04-2017
Hi, het hoort erbij. Het gaat makkelijker als je zeker weet dat je niet meer verslaafd wilt zijn. Als je twijfelt of je het toch nog wilt, is het moeilijker. Het heeft altijd met de mindset te maken. Ook als er in zijn omgeving gerookt wordt, is het moeilijker voor hem.

En denk maar zo: 8,- a 9,- per dag betalen de rest van zijn leven, is ook niet leuk. Hoop dat hij het volhoudt. Op den duur wordt het steeds makkelijker.

De Wilde Mitch, 17-05-2014
Hallo, ik had een vraag ivm met champix. Ik en mijn vriendin hebben discusie over het gebruik van champix. Nu mijn vriendin beweert dat hare dokter heeft gezegt da als je nog niet voledig bent gestopt met champix met het starterspakket da je het gervolg niet mag halen, nu ik rook perdag nog zo 1 sigaret en ben door aant gaan met het vervolg al 2 weken heeft dat nog zin of niet mijne dokter heeft niets daar over gezegt vriendelijke grtjes mitch Reactie infoteur, 18-05-2014
Morgen even de dokter bellen is het beste.

Nicole, 10-06-2013
Champix is echt een wondermiddel. Ben vandaag gestopt, op de 11 de dag. Vond het sinds dag 8 echt vies en het werd steeds smeriger. Gisteravond bij het afscheid van mijn laatste sigaret zelfs lopen kokhalzen. Ik kan het iedereen aanraden! Reactie infoteur, 10-06-2013
Succes:) Zolang je het mag gebruiken, blijf het dan ook gebruiken en bereid je voor op terugkeer van ontwenningsverschijnselen als je gestopt bent met Champix, maar tegen die tijd zal het wel makkelijker zijn om door te zetten.

Kurt van de Weyer, 04-04-2013
27 maart begonnen met champix en al gestopt op 01 april maw nu 3 dagen rookvrij. Ik heb nog veel zin in een sigaret ondanks de champix 2 x 1mg (blauwe pillen). Wanneer vermindert de drang naar een sigaret!? Ik wil volhouden om niet te roken want ben sinds 01 april een niet-roker en wil dit zo houden! Ik drink ook veel water!
Iemand ervaring of raad?
Volhouden iedereen! Reactie infoteur, 04-04-2013
Als u ophoudt roken te idealiseren, zal het 1000 keer gemakkelijker worden. Zolang u uzelf wijsmaakt dat roken lekker is, ontkent u eigenlijk dat roken vies is. Niet rokers vinden roken vies omdat ze ruiken wat het echt is. Ex-rokers kunnen veel last hebben van terugverlangen naar roken omdat ze het roken anders zien dan niet rokers. De pillen gaan het probleem niet voor u oplossen. Uw eigen kijk op sigaretten, is het probleem.

Vergelijk het eens met een verslaafde aan heroïne. Die vindt heroïne al snel alleen nog maar lekker omdat ontwenningsverschijnselen erdoor worden weggenomen. Wat er dus lekker aan is, is dat je je beter voelt als je geen last hebt van ontwenningsverschijnselen. Roken neemt dat vervelend gevoel weg, en dus vind u gif roken lekker. Probeer te zien wat roken echt is, een gif wat ontwenningsverschijnselen wegneemt. U heeft dat gif niet nodig als u ophoudt roken als iets positiefs te zien qua ervaring.

Michelle, 14-07-2010
Ik ben nu definitief gestopt met Champix van zaterdag 10 juli 2010 maar ik heb het zeer moeilijk. Ik ben gestopt op 22 februari en heb altijd Champix genomen (niet altijd 2 mg per dag), maar ik had altijd Champix als mijn houvast. Nu heb ik op dit ogenblik veel tegenslag in mijn leven (in mijn relatie (vriend is ziek), breekwerken in huis en ik ben van mijn eigen al angst- en paniekpatient waar al 5 jaar voor in behandeling ben). Ik weet niet meer wat te doen, zou ik nu nog een dosis Champix vragen aan de dokter? Een doos van een maand totdat de verbouwingswerken in mijn huis achter de rug zijn. Ik red het gewoon niet zonder Champix maar ik kan dit middel toch niet eeuwig blijven innemen. Ik ben ook ten einde raad nu. Dank u voor een reactie! Reactie infoteur, 14-07-2010
In periodes van stress is het vaak extra moeilijk om niet te roken of terug te vallen in je verslaving. Dat is een valkuil waar je beter niet in kunt stappen. Als je eenmaal weer zou gaan roken zal je weer snel spijt krijgen en weer willen stoppen. Stoppen is een kwestie van volhouden. De aanvallen in trek om te roken zullen dan steeds minder worden, juist omdat je om leert gaan met stress zonder er een sigaret bij nodig te hebben.

Wat je emotionele problemen betreft is het inderdaad verstandig om eens met de huisarts te bespreken wat nu het beste is. Leg dan uit dat je problemen hebt en dat je middenin een verbouwing zit.
De aanhouder wint, dus ga niet weer roken. Dat voegt alleen maar een extra probleem aan je problemen toe.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.