Roken, zal ik er eentje proberen?

Roken, zal ik er eentje proberen? Mensen die nog maar kort roken zijn vervolgens vooral bezig met bij te houden hoeveel uren of dagen ze niet gerookt hebben. Dat is een teken van verslaving. Het probleem met roken is dat het niet lekker is, maar wel verslavend. Als je eenmaal verslaafd bent, denk je dat roken wel lekker is. Waarom? Omdat elke verslaafde het prettig vindt als de ontwenningsverschijnselen worden weggenomen door het middel waaraan hij verslaafd geraakt is. Roken, zal ik er eentje proberen?
Iemand die nog nooit gerookt heeft zal in 99% van de gevallen, roken vies vinden. Rook stinkt, het laat je hoesten, en iemand die rookt heeft een vreselijk slechte adem. Ook de kleding van rokers ruikt zo sterk dat er geen parfum tegenop gewassen is. Het is een dominante geur die elk parfum overheerst. Alle rokers ruiken hetzelfde: naar asbakken. Dit merk je echter alleen als je zelf niet rookt. Een roker is namelijk gewend geraakt aan de geur van nicotine en teer en ruikt het zelf niet meer en hij/zij vindt de geur van een sigaret ook niet vies meer omdat de geur van rokers niet meer zo goed werkt. Aan rook van sigaretten wen je snel. Een roker hoest ook al snel niet meer van de rook die hij/zij inhaleert omdat longen snel aan het gif wennen. Een roker heeft vaak na een tijdje wel al een rokershoest, omdat de luchtwegen chronisch geïrriteerd zijn geraakt door het roken. Sommige rokers krijgen al op jonge leeftijd longkanker of keelkanker of een andere vorm van kanker. Ook ziektes van de luchtwegen komen veel bij eigenlijk elke roker voor, net als schade aan hart en bloedvaten.

Roken, de eerste keer

Mensen die een sigaret geprobeerd hebben vinden dat in eerste instantie meestal niet zo lekker. Ze moeten hoesten, het voelde alsof ze stikten, de smaak is scherp, hun ogen gaan tranen, ze worden misselijk als ze nog meer trekjes nemen… Dit is een normale reactie van je lichaam op rook en gifstoffen. Ook als er brand is zal je lichaam heftig reageren op rook. Een deel van de beginnende rokers zal na de eerste sigaret genezen zijn van zijn of haar nieuwsgierigheid, maar een groot deel probeert het na die eerste sigaret toch nog een keer. Daarna zal je snel verslaafd zijn. De eerste sigaret word je meestal aangeboden door verslaafde rokers die anderen met hetzelfde probleem proberen op te zadelen. Als anderen ook roken, voelen ze zich minder zwak. Ze willen allemaal 'op een keer' stoppen. Mensen die nog maar kort roken en eigenlijk al verslaafd beginnen te raken, zijn vervolgens voortdurend bezig met zichzelf te bewijzen dat ze nog niet verslaafd zijn. Ze tellen de dagen en/of uren dat ze niet gerookt hebben. Trots vertellen ze bijvoorbeeld: ‘ik ben echt niet verslaafd hoor, ik heb al zes dagen niet gerookt.' Iemand die niet verslaafd is aan roken hoeft zich echter helemaal niet bezig te houden met hoeveel dagen hij of zij niet gerookt heeft. Iemand die niet verslaafd is aan roken, rookt namelijk helemaal niet, en hoeft zich niet dus ook niet bezig te houden met stoppen of met dagen of weken tellen dat er niet gerookt werd. Iemand die rookt en daar mee doorgaat (ook als er rookvrije dagen tussen zitten) heeft een probleem. Aan roken raak je heel snel verslaafd. Rokers zijn dan ook hun hele leven bezig met stoppen met roken. Ook rokers die nog maar pas begonnen zijn. Rokers die nog maar pas roken denken vaak dat ze alleen in het weekend zullen roken, maar dit is een teken van verslaving. Ze plannen hun volgende rookmomentje alweer. Roken is al zo belangrijk geworden dat ze geen weekend kunnen overslaan. Deze beginnende rokers zullen binnen enkele maanden dagelijks roken. Er is maar een manier om van het roken af te komen en dat is door het niet te doen, ook niet eentje.

Bron: Daphne ButerBron: Daphne Buter

Is roken lekker?

Elke verslaafde lijdt aan ontwenningsverschijnselen als zijn drug niet voor handen is. De ontwenningsverschijnselen zijn een vreselijk gevoel, bij afkicken van tabak zijn de afkickverschijnselen voornamelijk geestelijk. Het is te vergelijken met ernstige dorst, zo erg dat je nergens anders meer aan kunt denken en toch mag je niet drinken in een wereld waar je overal water tegenkomt. Rokers die geen tabak hebben krijgen dus ook die ontwenningsverschijnselen, en niet roken voelt dan ook afschuwelijk. Ze kunnen nergens anders meer aan denken dan aan roken, ze voelen zich ellendig en hebben het gevoel dat ze niet meer goed functioneren, dat ze zich niet meer kunnen concentreren, ze kunnen zich somber voelen en emotioneel zijn, of zeer chagrijnig worden en ze denken dat ze nooit meer zonder roken zullen kunnen, enzovoorts. Als ze dan wel weer tabak roken, verdwijnen die vreselijke onthoudingsverschijnselen als sneeuw voor de zon. en dat is prettig. Omdat het fijn is om je niet zo rot te voelen, noemen rokers roken dus lekker. Dat is de enige reden waarom rokers roken lekker noemen. Maar als je stopt met roken, zullen de onthoudingsverschijnselen op den duur verdwijnen. Het duurt alleen wel even.

Roken, ja of nee?

Vroeger wisten mensen niet dat roken ongezond was en iedereen werd door middel van reclame geadviseerd om te gaan roken. Roken werd in verband gebracht met gezondheid, stoerheid, klasse, schoonheid, gezelligheid… De tabaksfabrieken hebben miljarden verdiend aan het roken van verslaafden. Iedereen weet inmiddels wel dat roken zeer ongezond is en ook de andere nadelen zijn bekend. De tabaksindustrie verdient echter nog steeds miljarden, omdat verslaafden maar heel moeilijk kunnen stoppen met roken. Een roker is altijd bezig met stoppen. Ook beginnende rokers zijn altijd bezig met stoppen. Voortdurend willen ze zichzelf bewijzen dat ze kunnen stoppen en dat het hen geen moeite zou kosten om nooit meer te roken, de vraag is alleen, waarom doen ze dat dan niet? Het antwoord daarop is simpel: ze kunnen niet zomaar voor altijd stoppen. Steeds opnieuw denken ze: ‘ach, ik kan er best een roken, ik kan toch stoppen wanneer ik wil.’ Na korte tijd moet de nieuwe roker aan zichzelf bekennen dat hij/zij al die tijd al verslaafd was en niet meer kan stoppen. Denk je dat je nog gemakkelijk kunt stoppen met roken? Bewijs het dan door een jaar lang niet te roken. Ook niet eentje, ook geen haaltje… Lukt je dat niet of lijkt je dat wel erg lang? Erken dan dat je een probleem hebt. Alleen een roker wil immers zo snel mogelijk weer kunnen roken.

Tabak levert op vele manieren zeer veel geld op. Aan de ene kant wil men dat rokers stoppen, aan de andere kant worden sigaretten steeds duurder gemaakt en wordt er door vele mensen geld aan verdiend. Ook de overheid verdient aan sigaretten. Roken is tegenwoordig niet meer populair. Er is een rookverbod in openbare gelegenheden en er wordt geen reclame meer gemaakt voor sigaretten. Er zijn vele middelen op de markt gebracht die mensen zouden moeten helpen met stoppen met roken, waarover de meningen verdeeld zijn.

Roken risico’s en nadelen

  • Verslaving
  • Slechte conditie, al op jonge leeftijd
  • Longziektes zoals COPD en longkanker, en chronische bronchitis wat kan leiden tot astma
  • Hart en vaatziekten
  • Vervroegde veroudering van het hele lichaam en de huid
  • Beroerte
  • Hoge bloeddruk
  • Slechte adem

Stoppen met roken, hoe doe je dat?

Er is maar een weg, en dat is door niet meer te roken. Wanneer is het het goede moment om te stoppen? Het moment dat je er echt vanaf wilt is het beste moment. Stoppen op wilskracht is moeilijker dan stoppen uit motivatie. Rokers die zeer gemotiveerd zijn om te stoppen met roken vinden het vaak niet eens zo moeilijk als het eerst leek. Roken zit voor een groot deel tussen je oren. Een verslaafde roker leeft voortdurend in angst dat hij zonder sigaretten komt te zitten, maar ook in angst voor ziektes. Stoppen met roken is vaak de eerste weken het moeilijkste, daarna wordt het minder belangrijk en op den duur verdwijnt de lust voor het roken helemaal. Toch vinden veel rokers het onmogelijk om te stoppen, dat komt omdat de onthoudingsverschijnselen pittig zijn. Deze kunnen onderdrukt worden door bepaalde medicijnen die via de huisarts verkregen kunnen worden. Ook bestaan er therapieën om te stoppen met roken.

Beginnen met roken, wanneer moet je wel gaan roken?

Of je je eerste sigaret moet proberen hangt af van wie je wilt zijn in het leven. Rokers betalen hun hele leven lang ongeveer 4 a 5 euro per dag om eerder dood te mogen gaan. Aan roken zitten geen voordelen. De enige reden waarom mensen er aan beginnen is eigenlijk nieuwsgierigheid. Roken voegt aan je leven niets leuks toe, maar wel een hele hoop problemen. Wanneer moet je er dan wel aan beginnen?

  • Als je je leven lang een verslavingsprobleem wilt hebben
  • Als je elke maand ongeveer 100 tot 150 euro uit wilt geven om eerder dood te mogen gaan
  • Als je zo snel mogelijk een slechte lichamelijke conditie wilt hebben
  • Als je aan hart en vaatziekten of ernstige longziektes wilt overlijden
  • Als je er graag vroeg verouderd, rimpelig en grauw van kleur, uit wilt zien
  • Als je ernstige ziektes geen probleem vindt
  • Als je gele tanden mooier vindt dan witte
  • Als je het fijn vindt om uit je mond te ruiken
  • Als je graag elke dag wilt zeggen 'binnenkort ga ik stoppen'

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verslaafd aan sigarettenVerslaafd aan sigarettenSigarettenverslaving is een vorm van drugsverslaving. In sigaretten zit immers nicotine. Nicotine is een soort drugs. Ve…
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?" Roken is schadelijk voor de gezondheid ". Dit is een bekende verklaring voor iedere roker. Iedereen weet dat roken van…
Waarom stoppen met roken?Het is algemeen geweten dat roken slecht is voor de gezondheid. Vaak genoeg worden er allerlei enge ziektes naar rokers…

Slechte gewoontes: zo kom je eraan, zo kom je erafSlechte gewoontes: zo kom je eraan, zo kom je erafWie heeft ze niet, slechte gewoontes? Drinken, roken, snoepen, te veel shoppen: niet goed voor je gezondheid, je bankrek…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Daphne Buter
Reacties

Tarik, 03-04-2016
Dus jij gelooft niet Dat er mensen zijn die wel de discipline hebben om helemaal zelf te bepalen wanneer ze roken? Zelf rook ik af en toe maar geloof mij als ik zeg dat ik totaal niet aan een sigaret denk ook al heb ik een jaar niet gerookt. Ik heb altijd gezegt tegen mijn omgeving van jongs af aan dat ik nooit verslaafd zou raken en ik heb nu volledig controle over mijn rook gedrag. Geen rare gevoelens als ik andere mensen op straat zie roken of wat dan ook. Helemaal niks er gaan weken of maanden voorbij dat ik niet een keer een drang of verleiding krijg. Ik vraag me juist af wat het is dat mensen voelen als ze moeten roken want eerlijk gezegd begrijp ik dat nog steeds niet. Nee is toch nee? Reactie infoteur, 03-04-2016
Hi Tarik, het lukt bijna niemand om slechts een keer of tweemaal te roken. Vroeg of laat gaan ze toch weer roken, bijvoorbeeld op een feestje. Langzaam maar zeker wordt het roken dan meer en meer, dat kan binnen een paar weken of maanden gebeuren, maar ook pas binnen enkele jaren. Waar het om gaat is dat roken giftig is, en niets positiefs toevoegt aan je leven, dus waarom zou je het dan doen? Je drinkt toch ook niet zo nu en dan een eetlepeltje gif van het een of ander?

Probeer te stoppen nu het nog kan, maar dan ook helemaal. Dus niet soms toch weer roken en denken dat je het wel hanteren kunt. Zo beginnen eigenlijk alle rokers en dat is verslavingsgedrag. Je hebt voor jezelf een excuus gevonden om toch te kunnen roken, namelijk door te proberen om het alleen zo nu en dan te doen. De eerste jaren lukt dat misschien, maar toch ben je een roker. Elke peuk veroorzaakt schade aan je longen en hersenen en dergelijke.

Mensen die niet verslaafd zijn en niet gevoelig zijn voor verslaving, roken niet zo nu en dan. Die roken helemaal niet. Je kunt jezelf nu een gelegenheidsroker noemen. Heel soms kan je dat heel lang volhouden, maar vaal eindigen ook gelegenheidsrokers uiteindelijk gewoon als zwaar verslaafde rokers. Omdat de gelegenheden die zich voordoen om te roken, vaak veranderen gelegenheidsrokers van structuur. Eerst denken gelegenheidsrokers bijvoorbeeld: 'ik rook maar 1 keer per jaar 1 sigaret.' Vervolgens denken ze 'ach, maar 1 keer per maand 1 sigaret kan ook wel.' Dan' ach, een avondje een paar peuken roken en dan meteen weer stoppen, dat lukt me wel.' Dan: 1 keer per week, alleen in het weekend, en dan 'alleen als het gezellig is, ' en vervolgens is het wel heel erg vaak gezellig. Langzaam maar zeker wordt het meer in plaats van minder. Het beste is dus om te stoppen als je dat lukt.

Sanne, 29-12-2015
Ik heb een vraagje ik heb voor het eerst een sigaret gepakt en gerookt is dat al slecht voor je.
en is het slecht voor je dat er iemand anders in huis rookt want ik ben nu bijna 15 en mijn vader rookt al bijna 2 jaar en ook in huis is dit allemaal slecht voor je Reactie infoteur, 31-12-2015
Hi, meeroken met rokers is helaas niet zo gezond. 1 roker is wel minder erg dan een hele groep rokers.

Je hebt eenmaal gerookt, schrijf je. Het is zo dat de meeste rokers na hun eerste sigaret vaak een tweede proberen. Waarom? Dat komt vaak door de groep om je heen. Andere mensen/jongeren roken dan ook en willen jou ook overhalen om ermee door te gaan. Het probleem is dat je dan snel verslaafd zal raken aan roken en dat is pas echt schadelijk voor je gezondheid. Van roken kan je veel soorten ziektes krijgen, vooral longziektes, hart- en vaatziektes, en natuurlijk kanker. Er zijn dus veel goede redenen om niet meer te roken. Mensen die eenmaal verslaafd zijn aan roken zijn vaak jarenlang bezig om er weer vanaf te komen en groot deel lukt dat niet.

1 sigaret doet een beetje schade, maar de grootste schade zit hem in de kans dat je toch een 2e gaat proberen, enzovoorts. Als je dat niet wilt dan neem je de juiste beslissing. Zeg gewoon nee en als ze gaan zeuren zeg dan dat je niet verslaafd wilt raken. Als ze dan zeggen dat dat heus zo snel niet gaat (ze hebben het mis, het gaat wel snel) zeg dan gewoon dat je roken ook erg vies vindt ruiken.

Succes :)

Pieter, 09-02-2014
Hallo, ik heb even een vraag. Mijn vriendin is nu 4 dagen gestopt met roken. Ik heb haar in de tussentijd niet meer gezien. Nu woont ze bij haar ouders die wel roken. En ze zegt dat ze geen sigaret meer heeft aangeraakt. Maar als ze bij me zit en ademt ruik ik nu nogsteeds een lichte rookgeur. Ook tijdens het kussen proef ik het ook nog een beetje. Misschien is dit laatste wel de geur en niet echt meer de smaak. Ik ben altijd al heel fel anti-roken en ruik t ook echt direct.

Maar kan het kloppen dat ik deze geur nog een beetje waarneem? En na wat voor termijn zou dit toch wel weg moeten zijn? (ik wil haar namelijk niet wantrouwen maar kan nergens vinden hoelang je dit nog in de adem/vanuit de longen blijft ruiken) Reactie infoteur, 09-02-2014
Hi, roken is een verslaving en moet je dus ook als zodanig zien. Je vriendin kan als verslaafde aan roken alleen stoppen als zij dat voor zichzelf doet, ze kan niet stoppen omdat een ander dat graag wil. Stoppen met roken vergt enorm veel doorzettingsvermogen en de juiste motivatie. Mensen die zelf niet verslaafd zijn aan roken gaan er meestal niet goed mee om.

Rokers vallen vaak terug, zeker als er andere mensen in hun omgeving roken is het extra moeilijk om er van af te blijven. Het is wel zo dat juist omdat er andere mensen in haar omgeving roken, ze heel goed om die reden naar nicotine kan ruiken. De geur van roken trekt namelijk in alles. In kleding, gordijnen, maar zelfs een kartonnen doos uit een huis waar gerookt wordt kan die typische nicotinegeur bevatten.

Voordat je gaat speculeren of je vriendin wel of niet echt gestopt is, of dat ze wel of niet weer is begonnen, is het verstandig om jezelf eerst eens de vraag te stellen of je ook van je vriendin kunt houden als ze (nog of weer) rookt. Als je ook van haar kunt houden als ze rookt, vertel haar dat dan. Het is haar verslaving, niet de jouwe. En het is dus ook haar probleem, en niet het jouwe.

Zorg dat je vriendin zich veilig voelt bij jou zodat ze eerlijk kan zijn over het roken, zonder dat er consequenties (zoals ruzies) aan vast zitten als ze jou eerlijk zou vertellen dat haar poging om te stoppen niet gelukt is. Want veel rokers verzwijgen het als ze weer begonnen zijn, puur omdat hun omgeving vaak geen idee heeft hoe zwaar een verslaafde het heeft als hij/zij stopt. En als ze dan weer beginnen met roken wordt er maar al te vaak gezegd at ze slap zijn, losers, mislukkelingen, enzovoorts. Afkicken van roken lijkt veel op het hebben van verschrikkelijke dorst, terwijl er geen water in de buurt is. Die dorst duurt ongeveer 2 a 3 maanden en dat moet je dan volhouden zonder te zeuren.

Geef je vriendin dus een kans. Als ze weer rookt doet ze dat niet om jou te kwellen, maar omdat het haar deze keer niet gelukt is. Zeg tegen haar dat je het heel erg knap vindt als ze het volhoudt, dat je er iets over gelezen hebt en dat je ook begrijpt waarom zoveel mensen het niet volhouden. Dat stimuleert haar hopelijk om eerlijk tegen je te zijn. Maar dan nog, je vriendin is meer dan een wel/niet roker.

Banaan, 17-04-2012
Ik vindt dit artikel gedeeltelijk onzin. ikzelf heb echt geen siagaret nodig, ik neem er miss 1 als ik uitga en dan een aantal maanden niks. een echte verslaafde heeft ook doordeweeks en zonder alcohol nicotine nodig, ik zie dit dus als niet verslaafd. vorig jaar heb ik er 1 gehad, daarna tot rond de kerst niks. is dat dom? ja.
maar ben ik verslaafd? nee
reageer hier, maar gebruik je inlevingsvermogen, als jij 3 sigaretten per jaar rookt, ben je dan verslaafd?
ik heb nog een pakje op mijn slaapkamer liggen, zit nog bijna helemaal vol en het ligt er al 5 maanden. de verleiding is er, maar ik doe het niet en krijg vervolgens geen last van klachten etc. soms denk ik er ook weken niet aan, het gaat gewoon om de gezelligheid en miss gedeeltelijk om de "spanning". Reactie infoteur, 18-04-2012
Veel rokers beginnen met soms eentje. Het is afhankelijk van je omgevingsfactoren of je meer gaat roken. Als je regelmatig uitgaat, party's hebt of bij vrienden thuiskomt die roken, wordt de kans groot dat je er meer gaat roken dan 3 per jaar. Eigenlijk zijn alle rokers zo begonnen. 3 Per week of 3 per maand of 3 per jaar maakt niet zoveel verschil. De kans dat het op den duur 3 per dag wordt, is zeer groot. De kans dat het er daarna gemiddeld 25 of 30 per dag worden, is ook heel groot.

Maar jij bepaalt of je roken wilt, niemand dwingt je ertoe en niemand dwingt je te stoppen. Je schreef: 'de verleiding is er.' Dat is het eerste signaal dat sigaretten meer met je doen
dat je jezelf wilt bekennen.

Verslaafde rokers kunnen op drie manieren bezig zijn met roken:

1. Roken en tevreden verslaafd zijn, ondanks de negatieve bijwerkingen (minderheid)
2. Roken en proberen, of hopen ooit te kunnen stoppen (meerderheid)
3. Zo min mogelijk roken en proberen de verleiding die ze voelen te weerstaan om zichzelf te bewijzen dat ze de verleiding nog kunnen weerstaan

Het zijn drie problemen waar mensen die niet verslaafd zijn aan roken, geen last van hebben. De derde optie is de gezondste, maar op den duur meestal een voorland van de tweede optie.

Jij rookt wel, maar je bent een beginner. Je voelt wel de verleiding maar een verslaving is het nog niet. Als je dat pakje wat je in huis hebt liggen weggooit, en nooit meer rookt, dan loop je geen kans dat de verleiding door zal groeien in een hardnekkige verslaving. Verslaafd raken aan roken gaat geleidelijk dus blijf op je hoede voor je eigen valkuilen. Een keer in de zoveel maanden roken, is ook roken, en veelal het begin van meer, vaker en steeds wat meer en vaker. Voor je het weet is ieder feestje, of elke keer dat je uitgaat, of elke keer dat je vrienden tegenkomt die roken, en elke keer als het gezellig is… een reden om te 'mogen' roken van jezelf. Die grenzen verleggen beginnende rokers vaak gemakkelijk omdat ze de verleiding niet altijd willen of kunnen, of willen kunnen, weerstaan.

Maar ik hoop dat jij gelijk hebt en dat je inderdaad nooit meer dan 3 sigaretten per jaar zult gaan roken.

R., 06-07-2011
Ik ben het niet helemaal eens met de schrijver, ik heb in mijn afgelopen vakantie 3x een sigaretje gerookt. De eerste was niet heel lekker maar de combinatie me alchohol gaf wel een zeer ontspannen gevoel. Ik heb nog nooit 'droog' (zonder alchohol) gerookt, dus weet niet of dat dan ook gebeurt.

Na de afgelopen vakantie ga ik niet meer roken omdat het slecht is voor je conditie etc. Reactie infoteur, 06-07-2011
Als je wel door zou gaan met steeds een sigaret proberen, dan ben je erg snel verslaafd. Er is dan heel moeilijk nog een weg terug. Het is dus echt noodzakelijk dat je helemaal geen een keer meer een sigaret probeert want roken kan je niet lang, alleen maar zo nu en dan, doen. Het is zeer verslavend. Wil je niet verslaafd raken, rook dan nooit meer. Ook niet zo nu en dan eentje.

J. G. Heebink, 04-03-2011
Wie kan mij vertellen hoe lang het duurt voor je geen rookgeur meer uitademt nadat je gestopt bent? Kan het zijn dat je bij grote inspanning die geur nadat je een half jaar geleden gestopt bent weer ruikt? Reactie infoteur, 05-03-2011
Dat lijkt me niet waarschijnlijk. Als je stopt met roken zal je adem na ongeveer 24 uur waarschijnlijk niet meer naar nicotine ruiken. Je adem gaat niet ineens na 6 maanden weer naar nicotine stinken. Kleren van een roker blijven lang ruiken, totdat ze gewassen zijn. Jassen kunnen dus langer naar rook blijven stinken als ze niet gewassen of gestoomd worden, want een jas wordt minder vaak gewassen. Ook gordijnen en dat soort textiel in huis, kan lang blijven stinken. Na een periode roovrij luchten gaat de stank er wel vanaf. Rokers ruiken de stank van het roken trouwens zelf niet.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.