Stoppen met alcohol: symptomen, bijwerkingen & gevolgen

Stoppen met alcohol: symptomen, bijwerkingen & gevolgen Is de korte pijn beter als je wilt stoppen met drinken? Of bouw je je alcoholgebruik beter geleidelijk af zodat je de ontwenningsverschijnselen beter kan opvangen? Vaak is het tweede geval de beste keus. Als je jarenlang gewoon bent om veel alcohol te drinken, dan ontwikkel je een soort van tolerantie voor deze verslavende stof. Als je dan wilt stoppen met alcohol zal je lichaam problemen ondervinden om hiermee om te gaan en ontwenningsverschijnselen ontwikkelen. Onvermijdelijk zullen er dan bepaalde symptomen optreden zoals slaapproblemen, misselijkheid en angstgevoelens. Voedingssupplementen met vitamine B1 kunnen helpen om onder andere problemen met je geheugen tegen te gaan bij een alcoholstop. Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen en neveneffecten van het stoppen met alcohol drinken? En wat zijn de gevolgen van het ontwennen voor je lichaam?

Stoppen met alcohol drinken

Voor wie heel regelmatig alcohol drinkt of aan deze stof verslaafd is geraakt, kan het stoppen met drinken een drastische verandering met zich meebrengen. De dingen die vroeger vanzelfsprekend waren, zijn het nu niet meer. Het gaat om een totaal omgooien van je levenswijze: waar alcohol vroeger een cruciaal deel uitmaakte van je leven, zal er nu een leegte optreden. Die leegte kan bepaalde gevolgen veroorzaken. Sommige gewoontedrinkers zullen meer last hebben van die gevolgen dan andere, afhankelijk van hun fysieke conditie, aanleg en gezondheidstoestand.

Tolerantie voor alcohol: bijwerkingen

Wie veelvuldig alcohol drinkt of wie met de jaren een alcoholverslaving heeft ontwikkeld, heeft ook een soort van tolerantie voor alcohol opgebouwd. Tolerantie betekent dat je lichaam eraan gewoon is geraakt en beter en beter met de effecten van de stof om kan gaan. Gevolg van tolerantie is dat je alsmaar meer alcohol nodig zal hebben om het gewenste effect te bereiken. Dit betekent een gevaar voor je gezondheid omdat de hoeveelheden alcohol die je inneemt altijd maar groter zullen worden om in een roes te komen.

Hoe stoppen met alcohol?

Plots stoppen

Tolerantie heeft als bijkomend gevolg dat je lichaam bij het stoppen met alcohol drinken van de kaart zal geraken. Het gaat om een ontregeling dat het lichaam in de war brengt en waardoor je bijwerkingen kan gaan ontwikkelen. Om deze reden wordt het afgeraden aan alcoholverslaafden om plots met drinken te stoppen. Door de jarenlang opgebouwde tolerantie zal er een schokeffect optreden in je lichaam en zal je ontwenningsverschijnselen gaan ontwikkelen, die vooral in het begin van de ontwenningsperiode sterk gevoeld zullen worden.

Geleidelijk afbouwen

Langzaamaan de hoeveelheid alcohol afbouwen en verminderen is daarentegen een beter advies. Eventuele neveneffecten kunnen op die manier beter opgevangen worden. Na verloop van tijd worden de ontwenningsverschijnselen minder en minder en kan je opnieuw in een "normale" alcoholvrije toestand terechtkomen. De ongeschreven regel hierbij is dat hoe langer je het stoppen met alcohol volhoudt, hoe groter de kans dat je clean zal blijven.

Alcoholstop: symptomen en gevolgen

De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen en neveneffecten die een stopzetting van alcoholgebruik met zich mee kunnen brengen zijn o.a.:
 • diarree
 • braakneigingen
 • misselijkheid
 • verstopping
 • slaapproblemen
 • prikkelbaarheid
 • overmatig zweten
 • koude rillingen
 • trillende, bevende handen
 • gevoelens van angst
 • gevoelens van zwartgalligheid
 • gevoelens van leegte
 • stress en spanning
 • schommelingen in de bloeddruk

Ernstige neveneffecten

Bij sommige alcoholverslaafden kunnen er ook extreem ernstige neveneffecten optreden wanneer ze stoppen met drinken. Deze negatieve gevolgen kunnen zelfs al optreden na het gevoelig minderen van de hoeveelheid alcohol die ze innemen. De volgende neveneffecten vereisen een snelle medische behandeling.

Alcoholinsult

Bij alcoholverslaafden die stoppen met drinken is er een zogenaamde insult mogelijk. Dit komt neer op een epileptische aanval die gepaard kan gaan met hevige krampen. De kans op een insult is groter wanneer de alcoholverslaafde ook kalmeermiddelen gebruikte.

Delirium tremens

Delirium tremens is een algemene toestand van verwarring, waarbij de alcholverslaafde het gevoel voor de werkelijkheid kwijt geraakt. Deze beklagenswaardige toestand kan samengaan met hallucinaties en gevoelens van angst en onrust.

Tip: vitamine B1

Bij alcoholverslaving kan er sprake zijn van een probeem met de vitamine B1 opname. Als je verslaafd bent aan alcohol neem je moeilijker vitamine B1 op, waardoor er problemen met je geheugen kunnen ontstaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn concentratieproblemen, vergeetachtigheid en een gebrek aan alertheid. Om die reden is het raadzaam om wanneer je besluit te stoppen met alcohol drinken al te beginnen met voedingssupplementen met vitamine B1. Extra vitamine B1 kan je lichaam en geest beter begeleiden op de moeilijke weg die het ontwennen van de alcoholverslaving is.

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onthouding van alcohol: onthoudingsverschijnselenOnthouding van alcohol: onthoudingsverschijnselenWanneer men wilt stoppen met drinken zal men een periode van detoxificatie moeten doorstaan, waarbij men moet ontwennen…
Alcohol detox: afkicken met sodium oxybateWanneer je je alcoholverslaving aan wilt pakken en wilt stoppen met drinken, ga je door een vervelende periode van alcoh…
Alcohol verslavingAlcohol verslavingAlcohol verslaving is een verslaving die vrij vaak voor komt. Circa 10% van de bevolking kampt met een alcoholverslaving…
Omgaan met afkickverschijnselen van alcoholHeb je eindelijk die ontzettend lastige stap genomen om te stoppen met drinken, komen die vervelende afkickverschijnsele…

Ziekten door teveel alcoholZiekten door teveel alcoholOp zijn tijd een alcoholisch drankje drinken is gezellig en kan helemaal geen kwaad. Er zijn veel mensen die geen maat w…
Socialbesitas: een verslaving aan social mediaSocialbesitas: een verslaving aan social mediaVroeger bestonden er geen mobieltjes. Maar nu is dat heel anders. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone en je…
Bronnen en referenties
 • http://nl.medipedia.be/alcoholisme/leven-met/artikels_tips-alcohol-stoppen_395
 • http://www.thuisarts.nl/alcohol/ik-wil-stoppen-met-drinken
 • http://www.alcoholinfo.nl/index.cfm?act=esite.tonen&pagina=72
 • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3768
 • http://www.alcoholhulp.be/probleemgebruik-stoppen
 • http://www.alcoholdebaas.nl/U-en-alcohol/Medicijnen.aspx (bronnen geraadpleegd op 04/01/2016).
Reactie

Willeke, 13-05-2019
Sinds 1 januari helemaal gestopt met alcohol. Heb nu regelmatig last van ernstige hoofdpijn die soms de hele dag duurt. Kan het een reactie zijn van mijn lichaam op de ontwenning? Reactie infoteur, 15-05-2019
Beste Willeke,

Als je al bijna vijf maanden gestopt bent met alcohol zouden de ontwenningsverschijnselen normaal gezien toch verdwenen moeten zijn. Waarschijnlijk ligt er een andere oorzaak aan de basis van je hoofdpijn.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 01-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.