Omgaan met afkickverschijnselen van alcohol

Heb je eindelijk die ontzettend lastige stap genomen om te stoppen met drinken, komen die vervelende afkickverschijnselen om de hoek kijken, waardoor de verleiding om nog één slok te nemen wel erg groot is.. Hoe kun je omgaan met afkickverschijnselen van alcohol?

Afkickverschijnselen na stoppen met drinken

Wanneer je stopt met drinken, treden er vaak zogenaamde afkickverschijnselen of ontwenningsverschijnselen op. Of en in welke mate je last krijgt van afkickverschijnselen is onder meer afhankelijk van je lichamelijke conditie, de hoeveelheid alcohol die je dronk en je gevoeligheid voor afkickverschijnselen. Voorbeelden van dergelijke afkickverschijnselen zijn:

ZwetenTrillenSpierkrampen
Onrustig gevoelMisselijkheidSterke drang naar alcohol drinken (craving)
SlaapstoornissenGevoelens van angstBraken

Deze afkickverschijnselen ontstaan meestal 24 uur na het laatste glas alcohol. Afkickverschijnselen zijn over het algemeen in de eerste week het hevigst en zijn in principe niet gevaarlijk. De meeste ontwenningsverschijnselen verdwijnen na zeven tot tien dagen, waarbij de eerste drie dagen vaak als het heftigst ervaren worden. Desondanks kunnen verschijnselen als angst en slecht slapen wel langer aanhouden. Een zeer ernstig afkickverschijnsel is het delirium, een zeer ernstig alcoholonthoudingssyndroom met een mogelijk fatale afloop. Mensen met een delirium bevinden zich in een toestand van grote verwardheid, hebben een verlaagd bewustzijn en stoornissen in oriëntatie in ruimte en tijd. Ook kunnen er levendige hallucinaties optreden, het typerende "beestjes zien". Onmiddellijk medisch ingrijpen is noodzakelijk, onbehandeld kan een delirium fataal zijn.

Hoe ontstaan afkickverschijnselen?

Wanneer men op regelmatige basis alcohol drinkt, past het lichaam zich zodanig aan dat het beter met de alcohol om kan gaan, het beter kan verwerken. Een gevolg is dat je steeds beter tegen alcohol kunt en dat je steeds meer alcohol nodig hebt voordat je er iets van gaat merken. Dit wordt ook wel alcoholtolerantie genoemd. Het lichaam is als het ware in een constante staat van voorbereiding op het verwerken van grote hoeveelheden alcohol. Wanneer je plotseling stopt met alcohol drinken, heeft het lichaam even de tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Het lichaam reageert nog steeds alsof er veel alcohol gedronken wordt, terwijl dit niet het geval is. Hierdoor ontstaan de zogenaamde afkickverschijnselen.

Omgaan met afkickverschijnselen van alcohol

De stap zetten naar stoppen met alcohol is een onwijs lastige stap, welke nog moeilijker wordt doordat je tegen die vervelende afkickverschijnselen moet vechten. Je wéét dat die hel van klachten verdwijnt zodra je een slok alcohol neemt, terwijl je tegelijkertijd ook heel goed beseft dat je door deze periode heen moet wil je kunnen stoppen met drinken. Het is dus ontzettend verleidelijk om opnieuw naar de fles te grijpen. Hoe overleef je deze periode in vredesnaam? Hoe kun je omgaan met afkickverschijnselen van alcohol?
  • Zoek vooral veel afleiding. Wanneer je druk bezig bent met andere dingen, blijft er minder tijd over om stil te staan bij de afkickverschijnselen en het verlangen naar drank. Plan vooral de eerste dagen na het stoppen met drinken vol en schakel hierbij de hulp van familie en vrienden in. Ga bijvoorbeeld de eerste dag naar een pretpark, op zijn kop in de achtbaan wordt het lastig drinken.. Bezoek een vriend aan de andere kant van het land en blijf daar slapen, zodat je niet bij thuiskomt naar de fles kunt grijpen.
  • Betrek je omgeving in je pogingen om te stoppen met drinken. Zo kunnen zij extra rekening met je houden omdat ze weten wat je doormaakt en je daarbij steunen.
  • Schakel eventueel de huisarts in voor de hevige lichamelijke gevolgen van het afkicken van alcohol, zoals gevoelens van onrust en slaapklachten. De huisarts kan je bijvoorbeeld een kalmeringsmiddel voorschrijven dat je helpt deze eerste dagen door te komen. De huisarts kan je eventueel ook helpen bij medicatie die drang naar alcohol drinken wegneemt, zoals Campral, of medicijnen die ervoor zorgen dat je ziek wordt wanneer je toch alcohol drinkt, zoals Antabuse.
  • Beweeg veel en drink veel water. Dit stimuleert de stofwisseling waardoor het ontgiftingsproces sneller verloopt.
  • Zoek contract met mensen in eenzelfde situatie, bijvoorbeeld via de AA (anonieme alcoholisten). Op veel plaatsen in Nederland organiseert de AA bijeenkomsten waar je veel steun uit kunt halen. Ook kun je dag en nacht contact opnemen met de AA hulplijn via 020-6817431.
© 2012 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet dikker na stoppen met rokenNiet dikker na stoppen met rokenIedereen weet het - roken is niet goed voor je gezondheid. Stoppen is niet gemakkelijk, maar wat veel mensen bovendien t…
Afkicken, waarom is het zo moeilijk?Afkicken, waarom is het zo moeilijk?Als je eenmaal verslaafd bent geraakt aan bepaalde middelen, moet je maar weer proberen om er vanaf te komen. Afkicken v…
De lichamelijke voordelen van stoppen met rokenDe lichamelijke voordelen van stoppen met rokenVoor iemand die verslaafd is aan roken, is het in veel gevallen erg lastig om daar zomaar mee te stoppen. Gelukkig geeft…
Stoppen met de verslavingStoppen met de verslavingUit de titel van dit artikel kunt u opmaken dat het eenvoudig is om te stoppen met een verslaving, maar het tegendeel is…

Gezondheid: Stoppen met rokenGezondheid: Stoppen met rokenIeder begin van het nieuwe jaar is het weer een hot item stoppen met roken! Als je de rokers er naar vraagt, zijn slec…
Bronnen en referenties
  • http://www.alcoholhulp.be/ontwenningsverschijnselen
  • http://www.alcoholinfo.nl
  • http://www.aa-nederland.nl
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.