Gezondheid: Stoppen met roken
Ieder begin van het nieuwe jaar is het weer een hot item … stoppen met roken! Als je de rokers er naar vraagt, zijn slechts enkele sigaretten op een dag echt lekker, de rest is meer gewoonte. Wat zou betekenen dat er af blijven, relatief eenvoudig zou moeten kunnen zijn. Maar niet minder is waar, menig roker die stopt gaat gedurende een bepaalde periode gevoelsmatig door een hel (het daadwerkelijke afkicken) en zal er het leven lang dat gevoel bij die paar lekkere sigaretten per dag houden. Toch weten we wat roken funest is voor de gezondheid en dus doet menig man of vrouw zo aan het begin van het nieuwe jaar een serieuze poging.
Ultieme methode
Vooropgesteld dat er geen ultieme methode is, voor iedereen is stoppen met roken weer anders. Spreekt voor zich dat je dan de methode moet kiezen die het meest bij je past, maar ook dat is niet altijd bekend. Een aantal van de methodes opgesomd, waarbij 1 januari van het nieuwe jaar gewoon een populaire datum is zo aan het begin van het nieuwe jaar. Maar je hebt er meer aan een datum te bepalen dat je er echt klaar voor bent, je het echt zelf wilt!
Enkele methodes
Cold turkey
Het begint, uiteraard, bij ‘cold turkey’ en is slechts een benaming voor het rigoureus stoppen zonder enige ondersteuning of vorm van afbouwen. Je stopt gewoon vanaf een bepaald moment en daar moet je het dan maar mee doen. Hoewel dit erg rigoureus klinkt, en dit ook is, is het toch voor een aanzienlijke groep mensen de beste manier van stoppen.
Je zult ongetwijfeld ontwenningsverschijnselen (zeker de eerste 3 weken is het hard!) krijgen en dus is het uitermate goed gemotiveerd zijn, een absolute must. Bovendien is het niet gewenst een vervanging te gaan zoeken, gewichtstoename is dan mogelijk het ongewenste resultaat.
Acupunctuur
Acupunctuur is niet iets waar je in moet geloven, zoals wel eens gedacht wordt. Acupunctuur is er met name voor om de ontwenningsverschijnselen aan te pakken. De nicotine die niet meer aangevuld wordt kan leiden tot irritaties, onrust, slapeloosheid etc. De acupuncturist zal zowel de lichamelijke als geestelijke aspecten aanpakken en dat kan wel wat voordelen geven, om de moeizame periode door te komen.
Nicotine kauwgom
De kauwgom, in verschillende smaken, is inmiddels erg bekend en met name geschikt voor de momenten dat je wilt gaan roken. Door af en toe te kauwen komt er wat nicotine vrij. Let wel op de zwaarte, want er is 2 mg en 4 mg voor de zwaardere rokers.
Er zijn wel wat restricties aan verbonden en dat maakt dat de kauwgom niet voor iedereen geschikt is, zoals:
- Als je borstvoeding geeft
- Als je hartritmestoornissen hebt
- Problemen met de mond, keel of slokdarm
- Jonger dan 18 jaar bent
- Last van angina pectoris
Nicotinepleisters
De pleisters hebben de afgelopen jaren ook een opmars gemaakt. De pleisters geven nicotine via het bloed af. Je krijgt geen problemen met ontwenningsverschijnselen, want de stof zit in je bloed en langzaam bouw je de toevoer van nicotine af. Een nadeel bij deze methode is het gegeven dat je niet “bezig” bent en dat is ook een onderdeel van de verslaving.
Hypnose
Hocus pocus? Maar ja, wat als dat zo is, als het werkt dan werkt het. Dit geldt voor sommige mensen ook en is zeer effectief gebleken. Door de hypnose kom je in een veranderde staat van zelfbewustzijn. Je krijgt als het ware tijdens de hypnose een soort instructies over het stoppen met roken. Het onderbewustzijn pakt het op en het doet zij werk.
Lasertherapie
Met een laser kan je binnen afzienbare tijd van je roken verlost zijn en de slagingskans is groot. Het is pijnloos en duurt niet langer dan ongeveer een uur. De laser zorgt er voor dat je geen ontwenningsverschijnselen krijgt (de energiebalans wordt hersteld, middels drukpunten met de laserstraal te stimuleren) en bovendien helpt het om de stofwisseling op gang te houden. Dit is dan weer handig om gewichtstoename te voorkomen.
Concluderend
Natuurlijk zijn er wel meer methodes om te stoppen met roken, maar het staat of valt met je motivatie. Wil je echt stoppen, wil je echt weer een gezond lichaam etc. … kies de manier die bij je past en kom je er zelf niet uit, overleg dan met je huisarts. Dit voorkomt halfslachtige pogingen die iedere keer het tegendeel bewijzen. Met als gevolg dat je nieuwe pogingen op voorhand al minder kans van slagen hebben. Iedereen heeft de verantwoordelijkheid voor het eigen lichaam, iedereen kan stoppen … je moet het alleen echt willen!