De gevaren van drugs

De gevaren van drugs Iedereen weet dat drugs niet gezond zijn. Velen weten niet dat drugs heel gevaarlijk kunnen zijn. Maar wat zijn eigenlijk de gevaren van drugs?

Drugs

Drugs wordt net als eten in je lichaam opgenomen. Drugs kan de manier waarop je lichaam werkt veranderen en ook hoe je je gedraagt. Drugs is in allerlei verschillende vormen verkrijgbaar zoals drankjes, crèmes, pillen en vloeistoffen. Illegale drugs worden verkocht door een dealer. Drugs zijn geen geneesmiddelen want ze hebben geen geneeskracht.

Illegale drugs

Als iets legaal is betekent dat dat het niet toegestaan is. Het is verboden om illegale drugs te hebben of te verkopen. Illegale drugs zijn ook erg gevaarlijk omdat ze niet worden getest, je weet dus niet precies wat er in zit. Mensen weten dus nooit bij een illegale drugs wat voor uitwerking het op hun heeft. Illegale drugs worden ook wel straatdrugs genoemd omdat ze meestal op straat worden verhandeld. Elke soort drugs heeft een andere uitwerking op het lichaam. Illegale drugs veroorzaken sneller schade dan legale drugs.

De werking van drugs

Mensen die drugs gebruiken hopen dat het een bepaald effect op hun lichaam of geest zal hebben. Het effect van drugs hangt af van het middel, de sterke, wie het gebruikt en de manier waarop het gebruikt wordt. Iemand kan zich na het nemen van drugs heel fijn voelen. Maar een ander kan er heel ziek van worden en zelfs doodgaan. De effecten na een poosje tijd kunnen nog ernstiger zijn zoals hartaanvallen en hersenbeschadigingen.

Gevaren drugs

Iemand die drugs gebruikt beschadigt zijn lichaam. Als ze naalden gebruiken om te injecteren hebben ze ook de kans om een ernstige ziekte als aids te krijgen. Hasj en tabak roken kan longkanker veroorzaken. Als iemand drugs gebruikt kan zijn beoordelingsvermogen heel erg beïnvloedt raken, hierdoor is de kans op een ongeluk groter. Het is ook erg gevaarlijk om verschillende soorten drugs tegelijk te gebruik, omdat er maar weinig bekend is over het effect van het gecombineerde gebruik.

Waarom gebruik mensen drugs?

Mensen gebruiken drugs vaak om high te kunnen worden, high is dat je tijdelijk in een roes komt. Jongeren gebruiken drugs soms om zich goed te kunnen afzetten tegen hun ouders. Voor sommigen lijkt drugs een uitweg voor problemen, maar door de drugs komen ze alleen maar meer in de problemen.

Hoe kun je nee zegen tegen drugs?

  • Zeg vol zelfvertrouwen tegen de andere ‘nee’
  • Probeer situaties te vermijden waarin mensen druk op je uit kunnen oefenen
  • Als je drugs krijgt aangeboden, denk dan eerst heel goed na
  • Je kunt altijd raad vraag aan iemand die je goed vertrouwt

Stoppen

Als mensen drugs uitproberen denken ze altijd dat het heel makkelijk is om er mee te stoppen. Maar als je verslaafd raakt aan drugs is dat niet makkelijk. Ze worden ziek als ze een tijd zonder drugs moeten doen. Sommige moeten bepaalde plaatsen of mensen vermijden om niet in de verleiding te komen om drugs te gebruiken. Het is erg moeilijk om te stoppen met drugs maar met goede begeleiding kan iemand meestal zijn leven wel weer oppakken.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drugsgebruik: Hasj en WietDrugsgebruik: Hasj en WietHasj en wiet worden in Nederland veel gebruikt. Vooral pubers, die willen experimenteren hebben veel interesse in deze d…
Drugs & Drugsverslaving (soorten + effecten blowen)Je kent het wel je bent een jaar of 16 jaar en je gaat uit en komt voor het eerst in aanraking met drugs je wilt erbij h…
Alcohol gevaarlijker dan XTC?In 2007 kwam het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet met opzienbarende onderzoeksresultaten naar buiten. Het h…
De populairste drugsDe populairste drugsDrugs heb je in verschillende soorten en maten. Je hebt drugs waar je zwaar verslaafd aan kan raken en drugs die niet zo…

Hoe weet ik of mijn kind drugs gebruikt?Hoe weet ik of mijn kind drugs gebruikt?Drugsgebruik komt helaas overal voor en ieder kind zal minimaal één keer in zijn leven drugs aangeboden krijgen. Het maa…
Stoppen met roken: stappenplanStoppen met roken: stappenplanRoken is ongezond omdat het kankerverwekkend is. Door de nicotine die in sigaretten zit, is stoppen niet een makkelijke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: EmilianDanaila, Pixabay
  • http://www.drugsinfo.nl/publiek
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.