Hoe veilig is de e-sigaret?
De elektronische sigaret lijkt een mooi alternatief voor de gewone sigaret. De e-sigaret zou gezonder zijn en zelfs helpen om te stoppen met rokken. Maar kloppen die beweringen wel?
Hoe ongezond is roken eigenlijk?
Tabaksreclame is inmiddels al jaren verboden, omdat algemeen bekend is dat roken zeer ongezond is. In een gewone sigaret zitten zo'n vierduizend chemische stoffen, waarvan er vijftig kankerverwekkend zijn. Roken verhoogt de kans op het krijgen van longkanker, de longziekte COPD, kankers in het hoofd-halsgebied en hart- en vaatziekten. Rokers weten dat er een enorme gezondheidswinst te behalen valt met stoppen. Veel rokers doen een stoppoging, maar slechts weinigen houden dat structureel vol. De rest steekt er weer eentje op.
Welk voordeel heeft de e-sigaret?
De Chinese uitvinder en farmaceut Hon Lik bedacht dat het mogelijk moest zijn om de 'high' van rookervaringen na te bootsen, zonder dat gevaarlijke stoffen als teer en koolmonoxide in het lichaam komen. Zo kwam hij op de elektronische sigaret, waarbij een nicotinehoudende vloeistof in een pijpje wordt verhit. De e-sigarettenroker inhaleert de damp die ontstaat. De damp komt via de longen in de bloedbaan terecht, waarna die een nicotinepiek, de 'high', in de hersenen creëert die vergelijkbaar is met de die van de gewone sigaret. De gebruikers van de e-sigaretten noemen zich daarom geen 'rokers', maar 'dampers'.
Wat zit er precies in de e-sigaret?
De elektronische sigaret is verkrijgbaar in alle soorten en maten, maar over het algemeen bestaat het apparaatje uit een batterij, een schakelaar, een cartridge met de nicotinehoudende vloeistof en een mondstuk om de damp mee te inhaleren. De vloeistof wordt 'e-liquid' genoemd en het basisbestanddeel is propeenglycol. Dit vernevelingsmiddel is in de Europese Unie toegestaan als levensmiddeltoevoeging, maar wordt ook gebruikt als vochtvasthouder in crèmes. Ook wordt het gebruikt om auto's, vliegtuigen en boten ijsvrij te maken of te houden. Vaak bevatten de e-liquids ook glycerine, een vochthouder en een oplosmiddel voor smaken.
Zijn deze stoffen gevaarlijk?
Het is bekend dat propeenglycol voor oog-, keel- en luchtwegirritaties kan zorgen. Vooral bij mensen met beschadigde longen kan het ademnood en hoestaanvallen veroorzaken. Verstokte rokers zijn nu juist mensen met longschade. Nicotine, die je als e-sigarettenroker dus evengoed binnenkrijgt, is een giftige stof. Vooral bij jongeren heeft nicotinegebruik langdurige gevolgen voor de geestelijke gezondheid. Bij verdamping van sommige e-liquids ontstaat formaldehyde, een kankerverwekkende stof die ook voorkomt in gewone sigarettenrook.
Is de e-sigaret minder ongezond dan de gewone sigaret?
Hoewel er nog veel onduidelijk is over de langetermijneffecten van het e-roken, kun je zeker zeggen dat de e-sigaret minder schadelijk is dan de gewone sigaret. Om deze reden stappen veel rokers over op de e-sigaret. Maar dat wil niet zeggen dat er aan het gebruik geen risico's kunnen zitten. Het is ook nog onduidelijk of mensen uiteindelijk volledig zullen stoppen met roken door de e-sigaret te gebruiken. Door die onduidelijkheid zijn gezondheidswetenschappers in twee kampen verdeeld. Sommige omarmen het apparaatje als de heilige graal om ziekten en sterfte door roken te verminderen. Andere gezondheidswetenschappers stellen zich eerder terughoudend op. Het beste is dus om toch maar volledig te stoppen met roken en zowel rook- én nicotinevrij te zijn.