E-sigaret en kinderen: Levensgevaarlijke combinatie
De elektrische sigaret, Shisha pen of Flavor Vapes zijn zeer geliefd onder dampers, de gebruikers van de e-sigaretten. De sigaretten bevatten geen tabak en zouden daardoor gezonder moeten zijn dan reguliere sigaretten. Het is echter gebleken dat de nicotinevulling voor levensgevaarlijke situaties bij kinderen kan leiden.
E-sigaret
Elektronische sigaretten werken op batterijen. Ze zijn te koop met vulling die alleen een smaakje bevat of vulling die naast een smaakje ook nicotine bevat. De e-sigaret bevat geen tabak. De e-sigaret maakt gebruik van een verwarmingselement om de nicotine en andere bestandsdelen te verdampen. De gebruiker kan deze damp dan inademen door aan het mondstuk te zuigen, net als bij een gewone sigaret. De vervolgens uitgeblazen rook is echter niet veroorzaakt door verbranding van tabak, maar bestaat dus uit waterdamp. Hier is de naam 'dampers' die gebruikt wordt voor gebruikers van de e-sigaret van afgeleid. Doordat de e-sigaret geen tabak bevat, zou het een onschadelijke vervanger moeten zijn voor de gewone sigaret. Uit onderzoek van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit 2013 is echter gebleken dat de e-sigaret, net zoals de gewone sigaret, verslavend is en soms zelfs kankerverwekkende stoffen zoals nitrosamines en formaldehyde bevat.
Niet alleen maar voordelen
Nicotinevergiftiging
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor het gevaar van de vloeibare nicotine vulling die gebruikt wordt voor de e-sigaret. Een kind hoeft hier maar een klein slokje van te nemen om een ernstige nicotinevergiftiging op te lopen. In Nederland kwamen in 2013 zeker zes meldingen binnen van kinderen die een nicotinevergiftiging op hebben gelopen door de nicotine navulverpakkingen van de e-sigaret. In het buitenland is er zelfs al een kind aan een overdosis nicotine overleden.
Schade voor het ongeboren kind
De NVWA geeft aan dat de e-sigaret met nicotine niet gebruikt zou moeten worden door zwangere vrouwen, omdat bij het roken hiervan mogelijk stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Nicotine wordt door de placenta (moederkoek) doorgelaten en wordt opgenomen door het ongeboren kind. Nicotine kan schadelijk zijn voor de longen, het hart en het zenuwstelsel van het ongeboren kind.
Schade bij jonge kinderen
De uitgeademde rook van e-sigaretten met een nicotine ampul kan stoffen bevatten die slecht zijn voor jonge kinderen.
Bijwerkingen
Instanties zoals het RIVM geven aan dat het gebruik van de e-sigaret nog niet goed genoeg getest is om te zien of er werkelijk geen nadelen voor de gezondheid aan het gebruik ervan kleven. Bijwerkingen waarvan wel bekend is dat ze voorkomen bij gebruikers zijn:
- mond- en keelirritatie
- droge hoest
- duizeligheid
- misselijkheid
Leeftijdsgrens
Bij invoering van de e-sigaret kon deze nog door mensen van alle leeftijden gekocht worden. Instanties in binnen- en buitenland zijn echter bang dat het gebruik van de e-sigaret door jongeren gebruikt zal gaan worden als opstapje voor het roken van gewone sigaretten. In december 2013 was de meerderheid van de Tweede Kamer voor het verhogen van de leeftijdsgrens voor aanschaf en gebruik van de e-sigaret naar 18 jaar, zodat deze gelijk ligt aan de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak en alcohol die vanaf 1 januari 2014 geldt.