Ben ik verslaafd?

Ben ik verslaafd? Wanneer je regelmatig drugs of alcohol gebruikt, of niet meer kunt stoppen met eten of gokken, kan het zijn dat je verslaafd bent. Mensen die verslaafd zijn, denken vaak dat ze op elk moment kunnen stoppen en vinden dat het wel meevalt. Zij kunnen niet meer zonder en krijgen ontwenningsverschijnselen als ze niet gebruiken. De omgeving merkt vaak een verandering in het gedrag en het wordt steeds moeilijker voor de verslaafde om afspraken na te komen. Hoe weet je van jezelf dat je verslaafd bent?

Hoe een verslaving ontstaat

Het hangt af van de soort verslaving en de persoon zelf of er een verslaving ontstaat. Soms duurt het een tijdje voordat iemand ergens verslaafd aan is. Zo kan het zijn dat iemand af en toe een jointje rookt, maar dit geleidelijk aan steeds vaker doet, totdat dit dagelijks gebeurt en dat zijn leven hieronder gaat lijden. Omgeving speelt hierbij een grote rol. Ga je om met mensen die allemaal veel alcohol drinken en drugs gebruiken, ben je eerder geneigd hierin mee te gaan. Eetverslaafden, maar ook alcoholverslaafden, zullen vaak stiekem eten of drinken. Ze proberen het zoveel mogelijk voor de omgeving verborgen te houden.

Signalen van een verslaving

Misschien vind je van jezelf dat het meevalt en denk je dat je gemakkelijk zonder kunt. Als je merkt dat je niet meer zonder kunt, of last krijgt van ontwenningsverschijnselen als je het middel niet gebruikt, dan is dit een duidelijk signaal. Het gaat misschien wel ten koste van je dagelijkse leven en misschien wel van je baan, sociale leven of je relatie. Signalen van een verslaving zijn:

 • Vaker gebruiken dan je van plan was
 • Steeds meer gebruiken
 • Steeds langer doorgaan
 • In de problemen komen door het gebruik
 • Gedrag kost je vriendschappen/relaties
 • Veel denken of bezig zijn met je verslaving
 • Je kunt niet meer zonder
 • Als je niet gebruikt last hebben van ontwenningsverschijnselen
 • Verlies van controle
 • Gevoelens van eenzaamheid en teruggetrokken leven
 • Meer geld uitgeven dan je hebt aan je verslaving
 • Gezondheidsproblemen krijgen

Alcoholverslaving

Het drinken van alcohol is heel normaal binnen onze samenleving. Vele mensen drinken regelmatig een drankje s avonds voor de buis of tijdens het eten. Soms wordt er tijdens een gezellige avond of een feestje teveel gedronken, maar dat hoeft niet altijd te leiden tot een verslaving. Signalen voor het hebben van een alcoholverslaving zijn: drinken om verkeerde redenen, meer dan 21 glazen (man) of 14 glazen (vrouw) per week drinken en drinken op ongepaste momenten zoals s ochtends, voor het autorijden of voor werktijd. Ook wordt het drinken van alcohol belangrijker dan andere dingen. Vaak worden er flessen drank verstopt in huis en worden er smoesjes verzonnen en leugens verteld om maar te kunnen drinken. Iemand die verslaafd is kan zichzelf afzonderen en het wordt moeilijk om afspraken na te komen.

Cannabis

Het roken van een jointje lijkt heel onschuldig. Het geeft je in korte tijd een roes en je voelt je ontspannen. Als je af en toe een keer blowt, is het niet zo erg. Toch moet je oppassen omdat het verslavend kan werken. Tegenwoordig is de samenstelling van hasj en wiet versterkt, waardoor het moeilijker wordt om ermee te stoppen. Als je merkt dat je prikkelbaar wordt, of ontwenningsverschijnselen krijgt zoals zweten en trillen, dan ben je waarschijnlijk verslaafd. Signalen voor een cannabisverslaving zijn: blowen om verkeerde redenen en op verkeerde momenten. Ook zal een jointje belangrijker worden dan andere dingen in je leven. Je kunt alleen maar rustig worden als je een jointje rookt.

Cocaïne

Het snuiven van een lijntje cocaïne kan prettig zijn tijdens een feestje. Je krijgt er energie van en je krijgt het gevoel alsof je de hele wereld aan kunt. Het geeft al snel een geestelijke verslaving en je gaat het dan steeds vaker gebruiken. Op een gegeven moment gebruik je het niet alleen op feestjes of in de weekenden, maar ook als je alleen bent. Je bent verslaafd aan cocaïne als je gebruikt om de verkeerde redenen, zoals het vergeten van problemen, als je het op ongepaste momenten gebruikt, als je steeds meer nodig hebt en niet meer zonder kunt. Als je stopt worden de problemen alleen maar groter. Er ontstaan financiële problemen, problemen om afspraken na te komen en je moet je in allerlei bochten wringen en liegen om je verslaving vol te houden.

Heroïne

Dit is een dempend middel dat een heerlijk gevoel geeft. Je vergeet negatieve gevoelens en voelt je even helemaal gelukkig. Heroïne is sterk verslavend omdat het zon goed gevoel geeft. Ook geeft het middel heftige ontwenningsverschijnselen als er niet wordt gebruikt. Er is al snel steeds meer heroïne nodig om hetzelfde effect te voelen. Al snel kom je in de problemen, zoals psychische klachten, gezondheidsproblemen, financiële problemen, sociale problemen en je kunt niet meer functioneren. Je hele bestaan draait alleen nog maar om heroïne.

Medicijnverslaving

Sommige mensen krijgen in een moeilijke periode slaap- of kalmeringsmiddelen voorgeschreven. Vanwege de verslavende werking wordt geadviseerd dit niet te lang achter elkaar te gebruiken. Als je het toch een aantal weken achter elkaar gebruikt, kan er al een verslaving zijn opgetreden. Je denkt dat je niet meer zonder deze middelen kunt en niet meer kunt slapen zonder slaappillen. Je wordt al nerveus als je pillen bijna op zijn en neemt ze steeds vaker en sneller in. Ook heb je er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te hebben. Kenmerkend is dat je gevoelens afvlakken en dat je moe wordt. Als je probeert te stoppen, merk je dat je klachten toenemen.

Gokverslaving

Gokken kan leuk zijn en ontspannend werken. Het is een spel en normaal gesproken moet je het makkelijk weer los kunnen laten. Sommigen kunnen dit niet en raken door het gokken in een bepaalde roes die verslavend werkt. Het lukt niet meer om te stoppen met gokken, ook al houd je er schulden aan over. Soms vind je het gokken niet leuk meer om te doen, maar je voelt de drang om door te gaan. Meestal blijf je ontkennen dat je niet meer zonder kunt en ga je misschien wel stiekem door. Je krijgt problemen met je omgeving en voelt je misschien wel steeds somberder worden.

Seksverslaving

Mensen die hieraan leiden hebben een dwangmatige behoefte om seks te hebben. Zij denken er de hele dag aan en deze gedachten overheersen het hele dagelijkse leven. Vaak schamen mensen met een seksverslaving zich hiervoor en ze liegen vaak om het niet op te laten vallen. Het wordt erg moeilijk in een relatie en vaak voelt de verslaafde zich depressief. Omdat een partner meestal niet kan voorzien in de behoefte van de verslaafde, zal deze zijn behoefte vaak ook buiten de deur zoeken. Door te liegen kom je steeds verder in de problemen.

Eetverslaving

Een eetverslaving wordt vaak onderschat en niet serieus genomen. Toch kan het een ernstig probleem vormen voor iemand. Eten kan je hele leven gaan beheersen en je een minderwaardig gevoel geven. Het kan leiden tot depressie, eenzaamheid en gezondheidsproblemen. Je eet niet uit honger, maar uit emotie. Soms ga je na het eten overgeven, laxeermiddelen gebruiken of dwangmatig sporten.

Behandeling

Elke vorm van verslaving kan leiden tot serieuze problemen. Omdat het erg moeilijk is om er vanaf te komen en een andere leefwijze aan te leren, is professionele hulp in de meeste gevallen noodzakelijk. Zo zal er bij een medicijnverslaving vaak langzaam afgebouwd moeten worden en zal een drugs- of alcoholverslaafde opgenomen moeten in een ontwenningskliniek. Als je denkt dat je verslaafd bent aan iets, twijfel niet en zoek zo snel mogelijk hulp.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Drugs & Drugsverslaving (soorten + effecten blowen)Je kent het wel je bent een jaar of 16 jaar en je gaat uit en komt voor het eerst in aanraking met drugs je wilt erbij h…
Van wiet afkickenVan wiet afkickenVan wiet afkicken is een wens die veel wietgebruikers op een gegeven moment gaan koesteren. Deze wens hoeft echter geen…
Gevaren van drugsDrugsgebruik is niet alleen slecht voor jezelf maar ook voor je omgeving. Er zijn veel verschillende soorten drugs op de…

E-sigaret en kinderen: Levensgevaarlijke combinatieE-sigaret en kinderen: Levensgevaarlijke combinatieDe elektrische sigaret, Shisha pen of Flavor Vapes zijn zeer geliefd onder dampers, de gebruikers van de e-sigaretten. D…
Stoppen met roken, maar hoe?Stoppen met roken, maar hoe?Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca op 1 juli 2008 zijn veel mensen gestopt met roken. Voor degenen die t…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lindsayfox, Pixabay
 • www.jellinek.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.