Stoppen met roken, maar hoe?

Stoppen met roken, maar hoe? Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca op 1 juli 2008 zijn veel mensen gestopt met roken. Voor degenen die toch al wilden stoppen was deze maatregel nog een extra aanleiding om van de nicotineverslaving af te komen. De vraag is alleen, wat is de beste manier om te stoppen? Met hulpmiddelen als nicotinepleisters of pillen? Of cold turkey?

Stoppen met of zonder hulp?

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Met hulp van bijvoorbeeld nicotinepleisters of nicotinekauwgom. Deze middelen kan men langzaam afbouwen, zodat er steeds minder nicotine gebruikt wordt. Ook zijn er pilletjes die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Hiervoor moet met dus naar de huisarts. Deze pillen zorgen ervoor dat de behoefte aan nicotine geblokkeerd wordt zodat de trek in een sigaret vermindert of verdwijnt. Dan is er nog de mogelijkheid om 'cold turkey' te stoppen: van de één op de andere dag niet meer roken. Zonder hulpmiddelen.

Redenen om te stoppen

Mensen hebben verschillende redenen om met roken te stoppen. De meesten zullen stoppen vanwege gezondheidsredenen. Omdat ze er ziek door zijn geworden of omdat ze bang zijn er in de toekomst ziek van te worden. Er zijn zoveel negatieve berichten over tabaksgebruik geweest dat de meeste mensen inmiddels wel op de hoogte zijn van de gezondheidsrisico’s die het roken met zich meebrengt. Daarnaast zijn er mensen die stoppen wegens de hoge kosten. Als men een pakje sigaretten per dag rookt kunnen de kosten aardig oplopen.

De elektronische sigaret

Het lijkt een geval apart te zijn, de elektronische sigaret. Toch is het ook een nicotinevervanger maar omdat de nicotine via de mond ingeademd wordt maakt dat deze manier van roken of ‘dampen’ gezien wordt als een andere manier van roken. En niet als een manier om te stoppen met roken terwijl het toch als zodanig gebruikt wordt door sommigen. Het RIVM waarschuwt voor het gebruik van de e-sigaret omdat er giftige stoffen vrij zouden komen bij het gebruik ervan. Toch lijkt de elektronische sigaret recentelijk populair geworden te zijn. De EU werkt nog aan onderzoek naar de elektronische sigaret.

Gezondheidswinst na het stoppen met roken

De gezondheid gaat redelijk snel vooruit als men stopt met roken. Vooral de ademhaling en bloedsomloop verbeteren relatief snel en dat geldt ook voor de smaak en het reukvermogen. Men gaat er ook beter uitzien, de huid wordt frisser en de grauwe gezichtskleur verdwijnt. Een ander voordeel is dat de kleding en haren weer fris gaan ruiken. En niet te vergeten het huis. De rooklucht verdwijnt en de kamers en gordijnen blijven er schoon uitzien en fris ruiken. De gezondheidsrisico's nemen na langere tijd af. Het risico op hart- en vaatziekten begint na een aantal jaren aanzienlijk af te nemen en het risico op kanker na vijftien jaar.

Zwaarder worden?

Veel mensen zijn bang om zwaarder te worden als ze niet meer roken. Het lijkt inderdaad zo te zijn dat de stofwisseling van rokers iets sneller verloopt dan van niet-rokers. Maar dit kan hooguit een paar kilo’s verschil maken. Het risico dat men aankomt doordat men meer is gaan eten en/of snoepen is groter. Het eten smaakt beter dus is men geneigd meer te eten. Dat is vooral in het begin het geval. Als de nicotineverslaving voorbij is kan men door op de eet- en snoepgewoonte te gaan letten en meer te gaan bewegen de overtollige kilo’s er weer afkrijgen. Inmiddels leeft men een stuk gezonder zonder sigaret, zelfs met een iets overgewicht!

Lees verder

© 2013 - 2024 Writersblock27, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?De nicotinepleister of nicotinepatch is een van de vervangproducten van nicotine die gebruikt worden door rokers die wil…
Stoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje met goede voornemens. Stoppen met roken kan echt…
Stoppen met roken met behulp van nicotine pleistersStoppen met roken met behulp van nicotine pleistersEr zijn genoeg redenen te bedenken om te stoppen met roken. Veel mensen willen wel graag stoppen met roken, maar op de é…

Verschillende oorzaken voor alcoholverslavingVerschillende oorzaken voor alcoholverslavingDe een is gevoeliger voor een verslaving dan een ander. Het heeft onder andere te maken met een samenloop van vele facto…
Shisha pen, schadelijk of niet?Shisha pen, schadelijk of niet?Misschien is de shisha pen, of e-smoking, wel dé oplossing tegen roken! Het zou de niet schadelijke variant van roken mo…
Bronnen en referenties
  • RIVM
  • Hartstichting
Writersblock27 (71 artikelen)
Laatste update: 10-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.