Stoppen met roken - tips vooraf
Als je van plan bent om te gaan stoppen met roken is het handig om van tevoren na te denken hoe je het best kan omgaan met bepaalde situaties. Die situaties waar je normaal gesproken een sigaret bij opsteekt. Bekende situaties zijn bijvoorbeeld na het eten, bij de koffie of bij een borrel. Natuurlijk niet te vergeten de rookmomenten met je rokende vrienden, kennissen, collega's en familie bij feesten, etentjes of bij een barbecue.
Begeleiding bij de rookstop
Vaak is begeleiding bij het stoppen met roken mogelijk via de huisarts. Hier worden ook vaak tips en ideeën gegeven om het stoppen minder moeilijk te maken. Ook het bespreken van de eventuele problemen die je denkt te verwachten kan een stimulans en een hulpmiddel zijn bij het stoppen met roken. Je rookgedrag kan bekeken worden en daaruit de methode gekozen worden die voor jou het meest geschikt zal zijn. Verder zijn er verschillende soorten begeleiding mogelijk zoals persoonlijke trainingen, groepstrainingen en telefonische begeleiding. In veel ziekenhuizen bestaat een rookstoppoli waar begeleiding gegeven wordt.
Roken bij de koffie
Koffie en roken is een combinatie die veel voorkomt. Het kan helpen om de eerste dagen geen koffie te drinken of tijdelijk over te stappen op koffie die anders smaakt, zoals oploskoffie, bonenkoffie of gefilterde koffie als je die normaal niet drinkt. Dan is de associatie met een sigaret minder groot. Als je besluit om tijdelijk geen koffie te drinken, kan je ook overstappen op water. Water is natuurlijk neutraal en wordt niet gauw gelinkt aan roken. Je kan koffie ook vervangen door thee, thee met een smaakje of groene thee. Je kan afleidingsmomenten verzinnen die beter bij je passen, even iets aan een hobby gaan doen of iets anders wat je gedachten afleidt.
Roken na het eten
Praktisch elke roker rookt graag een sigaret na het eten. Zelfs ook diegenen die maar weinig of heel weinig roken. Wat ga je doen als je die sigaret niet kan roken? Even beweging nemen bijvoorbeeld, een stukje wandelen of gaan sporten. Als je kinderen hebt, even met de kids ravotten of een spelletje doen. Of een verhaaltje voorlezen. De trek in een sigaret verdwijnt meestal na een aantal minuten, hou dat in gedachten. De trek gaat altijd weer voorbij.
Roken en alcohol
Een glas wijn of een biertje drinken met een sigaret erbij is ook zo'n bekende combinatie. Vooral als je met vrienden gezellig samen drinkt. De keus is ook hier weer om een manier te vinden om sterk te blijven. Alcohol verlaagt je remmingen dus wees heel voorzichtig als je alcohol drinkt. Het best is om niet te drinken of eventueel één drankje vlak voor het slapen gaan. Je kan ook feestjes en etentjes waar gerookt wordt mijden tot je wat sterker in je schoenen staat.
Rookpauzes op het werk
Waarschijnlijk ben je gewend om een paar keer per dag met een aantal collega's een rookpauze te nemen. Vertel je collega's dat je van plan bent om te stoppen en wie weet, breng je anderen op hetzelfde idee. Bedenk wat je daarvoor in de plaats gaat doen. Even een pauze nemen om iets te gaan drinken, een praatje te gaan maken met een andere collega of een stukje te gaan lopen, eventueel buiten als het mogelijk is.
Steun bij lastige momenten
Spreek met een goede vriend of vriendin, die liefst zelf niet rookt of ook is gestopt, af dat je hem of haar kan bellen als je een moeilijk moment hebt. Voor de afleiding maar ook om het even kwijt te kunnen en je motivatie weer op te laten peppen. Na een paar minuten praten is je trek ook weer voorbij.
Meer tips
Andere ideeën om je af te leiden en tips om het stoppen makkelijker te maken:
- Fietsen
- Zwemmen
- Een warm bad of warme douche nemen
- Suikervrije kauwgom kauwen
- Zoethout kauwen
- Handwerken, breien of haken
- Beloon jezelf, bijvoorbeeld door van het geld dat je uitspaart iets leuks te gaan doen of iets leuks te kopen
- Klusjes doen
- Tuinieren
- Verwijder asbakken, aanstekers en zaken die met roken te maken hebben
Motivatie
Stoppen met roken lukt met voldoende motivatie en de juiste hulpmiddelen. Sommigen kunnen sommigen 'cold turkey' stoppen, van de ene dag op de andere, velen lukt dat niet en hebben extra hulp en/of begeleiding nodig. Motivatie blijft de belangrijkste factor, zelfs na verloop van tijd. Ook als je maanden bent gestopt met roken moet je jezelf blijven motiveren om toch niet 'voor de gezelligheid' er eentje op te steken. Het kan nog wel een jaar duren om psychisch af te kicken van de nicotine.
Lees verder