Baclofen, een wondermiddel tegen verslavingen?
Veel mensen worstelen jarenlang met een alcohol of drugsverslaving. Maar misschien is de oplossing simpeler dan gedacht. Baclofen, een goedkope spierverslapper, lijkt veelbelovende resultaten te bieden bij verslaving aan alcohol en GHB. Is Baclofen echt een wondermiddel?
Wat is Baclofen?
Baclofen is een medicijn dat normaal wordt voorgeschreven aan mensen die lijden aan spieraandoeningen zoals spasticiteit en multiple sclerose. Baclofen is een spierverslapper. Maar de laatste jaren staat Baclofen vooral in de belangstelling voor zijn gunstige werking bij allerlei verslavingen. De Franse arts Olivier Ameisen was jarenlang verslaafd aan alcohol. Hij ontdekte dat Baclofen bij proefdieren verslaving en hunkering tegenging. Wanhopig als hij was, probeerde hij Baclofen op zichzelf uit. Volgens Ameisen was het resultaat spectaculair. Baclofen heeft hem van zijn alcoholisme genezen. Ameisen schreef het boek
Het einde van mijn verslaving in de hoop andere verslaafden te helpen. Maar op basis van één geval kan je geen verregaande conclusies trekken. Daarom lopen er allerlei grotere onderzoeken naar de anti-verslavingswerking van Baclofen. Harde wetenschappelijke bewijzen zijn er nog niet, maar de resultaten lijken in ieder geval veelbelovend. En dat voor een middel dat vanwege zijn verlopen patent, zeer goedkoop is!
Bijwerkingen van Baclofen?
Voorlopig lijkt het er op dat Baclofen weinig bijwerkingen kent. Enkele bijwerkingen waren verwardheid, concentratieverlies, duizelingen en vermindering van het reactievermogen. Zelf gaan experimenteren met Baclofen is niet aan te raden: Bij een verkeerde dosering kan het middel agressieverhogend werken. Ook in combinatie met andere middelen kan dit effect optreden.
Baclofen is nog onbekend
Hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn, dringt dit goede nieuws nog maar langzaam door. De farmaceutische industrie heeft namelijk weinig belangstelling voor Baclofen. Er valt weinig te verdienen omdat het patent voor Baclofen verlopen is. Wie op internet zoekt, vindt wel een aantal juichverhalen. Zo loopt er op fok.nl een topicreeks over Baclofen, waar gebruikers hun ervaringen bespreken (“Gestopt met meerdere verslavingen, dankzij Baclofen"). Op de website nulpromille.nl is een ervaringsverhaal over Baclofen te lezen. In de reguliere gezondheidszorg is de werking van Baclofen weinig bekend. Veel huisartsen willen dit middel nog niet voorschrijven. Dit is omdat er nog geen harde wetenschappelijke bewijzen zijn. Je moet dus geluk hebben om een huisarts te treffen die het experiment met je aan wil gaan. In Frankrijk mogen huisartsen al wel Baclofen voorschrijven als middel bij verslaving.
Onderzoek naar Baclofen
Inmiddels wordt er wel meer onderzoek naar Baclofen gedaan. In Nederland doet de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar de werking van Baclofen. Dit onderzoek is deels tot stand gekomen door een gift van een anonieme Nederlander, die 'affiniteit heeft met het onderwerp'. Deze persoon heeft voor zover bekend geen banden met de farmaceutische industrie. Het onderzoek van de UVA is gestart met zware alcoholisten die in een kliniek verbleven. Bij aanvang van het onderzoek werden de onderzoekers overspoeld met mailtjes van mensen met een alcoholverslaving, die graag aan het onderzoek mee wilden doen. Omdat de artsen eerst het effect binnen de veilige muren van de kliniek verbleven, moesten ze vaak 'nee' verkopen. In maart 2014 is het onderzoek uitgebreid. Er wordt nu ook onderzoek gedaan naar de werking bij alcoholisten die gewoon meedraaien in de maatschappij. Het gaat hier om zo'n 90% van alle mensen met een alcoholverslaving. Wie een alcoholverslaving heeft, en mee wil doen met het onderzoek kan een mail sturen naar: baclofenstudie-fmg@uva.nl
Baclofen en GHB-verslaving
Baclofen is wellicht ook effectief bij GHB-verslaving. Zoals al eerder gezegd is Baclofen chemisch verwant aan GHB. De signalen van GHB 'concurreren' met de signalen die Baclofen afgeeft. Hierdoor zou de zucht naar GHB afnemen. GHB is een zeer verslavende drug. Sommige mensen moeten om de paar uur gebruiken, anders krijgen ze ontwenningsverschijnselen. Bij individuele patiënten zijn de resultaten van Baclofen veelbelovend. In april 2014 kondigde de Radboud Universiteit de werking van Baclofen op GHB-verslaving te gaan onderzoeken. In zes klinieken wordt het middel op zo'n 80 proefpersonen getest.
Lees verder