Aarden tegen verslaving

Aarden tegen verslaving Koffie, thee, snoep, chips, alcohol, tabak en andere genotmiddelen zijn allemaal verslavend. Het zijn stoffen die je systeem aanjagen en daarom misschien beter pepmiddelen genoemd kunnen worden. Waarom is het zo verslavend om jezelf op te peppen? Waarom genieten we zo van stoffen die niet goed zijn voor het lichaam? Een dieper inzicht in de werking van genotmiddelen kan helpen om er niet langer afhankelijk van te zijn.

Het patroon

Wakker worden met koffie. Jezelf opkikkeren met een stuk chocola. Ontspannen met een wijntje. Tot rust komen voor de televisie. Pauzeren met een sigaret. De maaltijd afsluiten met een sigaar. Jezelf eens goed verwennen met een zak patat. Als dit een dagelijks patroon is, dan wordt het tijd om eens te onderzoeken waarom je dit doet. Het antwoord is een eye-opener: het ongezonde patroon is hardnekkig omdat genotmiddelen erg krachtige stoffen bevatten waarmee je je energie in beweging kunt zetten. Wie stopt met roken gaat meestal meer eten. De ene verslaving wordt met de andere opgevangen. Het verslavingspatroon blijft. Waarom? Omdat mensen behoefte hebben aan een manier om hun energie in beweging te zetten.

Lichamelijke verslaving voedt de onderliggende mentale verslaving

De meeste mensen concentreren hun energie onbewust hoog in hun lichaam. Dat vinden we prettig omdat we een voorkeur hebben voor het richten van onze aandacht op mentale activiteit. We zitten graag in ons hoofd met andere woorden. Alcohol, koffie en tabak helpen om energie die af dreigt te zakken weer naar boven te pompen. Dit geldt vooral in de omgang met andere mensen. In een sociale context willen we mentaal scherp zijn en daarom roken en drinken we meer als we in gezelschap zijn. We jagen vooral de mentale activiteit aan. Kenniswerkers grijpen daarom de hele dag naar koffie, suiker en tabak want daarmee houden ze de energie bovenin. Genotmiddelen zijn vooral zo verslavend omdat we verslaafd zijn aan het mentale, aan het in ons hoofd zitten.

Luisteren naar het lichaam

Stoffen die het centraal zenuwstelsel aanjagen (neurostimulansen) zijn behoorlijk effectief. Je lichaam heeft 's morgens als je uit bed stapt even tijd nodig om op gang te komen. Met koffie lukt het fantastisch om dat proces te versnellen: koffie jaagt het zenuwstelsel aan, je ervaart een snelle opkikker en je kan sneller aan de dag beginnen. Je negeert daarmee wel de boodschap van het lichaam, dat gewoon even tijd nodig heeft om bedrijfsklaar te geraken. Hetzelfde gebeurt als je energie zakt na een stevige maaltijd. Je wordt loom want het lichaam wil even de tijd krijgen om het voedsel te verwerken. Als je dan naar de koffie grijpt om van dat lome gevoel af te komen, luister je weer niet naar het lichaam. Als je volkomen natuurlijke en nuttige lichamelijke behoeften onderdrukt door er een aanjager tegenaan te gooien, ontregel je de boel.

De moeder van alle verslavingen

Verslavingen kun je pas oplossen als je bereid bent om de natuurlijke energiehuishouding niet te verstoren. Momenten waarop de energie wil zakken naar buik, bekken en benen, zou je eigenlijk met beide handen moeten aangrijpen. Als je het natuurlijke proces zijn gang laat gaan, zal je merken dat het heerlijk voelt om laag met je energie te zitten. Bovendien kan je daarmee de 'moeder van alle verslavingen' overwinnen, namelijk de verslaving aan mentale activiteit. Aan elke verslaving ligt een teveel gericht zijn op het mentale ten grondslag. In het hoofd gebeuren er spannende dingen, daar is de actie; gedachten malen de hele dag door en dat vinden we mateloos interessant. Het lichaam is in vergelijking met het mentale saai en bovendien ook eng. In het lichaam huizen namelijk de emoties. Emoties gieren de hele dag door het lijf, precies zoals gedachten de hele dag in je hoofd omgaan. Door doelbewust uit het hoofd en terug naar het lichaam te gaan, kunnen we de strijd met verslavingen aangaan en winnen.

Aarden

Stel dat je besluit om te stoppen met roken. Je krijgt dan fysieke en mentale ontwenningsverschijnselen. De kans van slagen wordt vele malen groter als je je aandacht zoveel mogelijk beperkt tot het ervaren van de lichamelijke effecten en geen aandacht schenkt aan alle gedachten die zich in je hoofd vormen. De meeste stoppers doen het precies andersom en redden het dan alleen als ze over een ijzeren wil, een dijk van een motivatie en een onmetelijke zelfdiscipline beschikken. Maak het jezelf makkelijk en ga aardingsoefeningen doen. Voer routines in die je energie naar beneden trekken, weg uit het hoofd. Voel je voeten, zo simpel kan het zijn. Voel gewoon wat er te voelen is in je voeten. Zijn ze warm, zijn ze koud, zijn ze moe of gespannen? Voelen is genoeg, meer dan je aandacht bij je voeten houden hoef je niet te doen. Allerlei aardingsoefeningen zijn hier op InfoNu snel te vinden. Aarden tegen verslaving werkt!
© 2014 - 2024 Joiedevivre, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afkicken - Hoe kom ik van mijn verslaving af?Afkicken - Hoe kom ik van mijn verslaving af?Verslaafd raken is één ding maar afkicken is vele malen lastiger. Als verslaafde kan je veel negatieve invloed hebben op…
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Van wiet afkickenVan wiet afkickenVan wiet afkicken is een wens die veel wietgebruikers op een gegeven moment gaan koesteren. Deze wens hoeft echter geen…

Wat doet alcohol echt met je ?Wat doet alcohol echt met je ?Iedereen kent alcohol, en ook iedereen weet dat als je er teveel van neemt dat het niet goed is voor je lichaam. Maar ho…
Stoppen met roken: 100 redenenStoppen met roken: 100 redenenElk jaar stoppen honderden mensen met roken. Van de circa 3.584.300 rokers in Nederland is maar liefst 80% van plan om v…
Joiedevivre (1 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.