Suikerverslaving: Veel mensen hebben er onbewust last van

Suiker is een product dat dagelijks in meestal grote hoeveelheden onze keel passeert. Het is heel gewoon geworden dat suiker in onze voeding is verwerkt. Soms zijn we niet eens op de hoogte van de aanwezigheid en hoeveelheid van suiker in onze voeding. Daarom krijgen we vaak meer suiker binnen dan ons lichaam nodig heeft. Dit kan zelfs leiden tot een ware suikerverslaving. De ernst hiervan wordt zeer onderschat.

Suikerverslaving

Suikerverslaving is de drang om suikerrijk voedsel te gaan eten. Trek in lekkere dingen is ook in mindere mate een vorm van verslaving. De suiker wordt echter wel door het lichaam geaccepteerd en opgenomen om vervolgens als vet te worden opgeslagen. Dit wordt meestal opgeslagen rond de buikstreek. Als het lichaam deze energie dan nodig heeft zal zij deze vetreserves aanspreken.

Suikerverslaving wordt niet echt beschouwd als een echte verslaving zoals nicotine- en alcoholverslaving terwijl steeds meer mensen er last van hebben. Je wordt er echter wel afhankelijk van en het schopt de werking van het lichaam helemaal in de war net zoals bij andere wel erkende verslavingen.

De oorzaken

Deze drang om suikerrijk voedsel te gaan eten heeft een oorzaak. Wanneer er veel suiker wordt geconsumeerd, stijgt de bloedsuikerspiegel aanzienlijk. Om deze suikerspiegel te verlagen en schade aan het lichaam te voorkomen, wordt er insuline aangemaakt door de alvleesklier. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de overbodige bloedsuiker wordt omgezet in lichaamsvet. Dit moet ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel weer stabiel zal worden. Het probleem van de verslaving is het feit dat de hoge aanmaak van insuline door de hoge suikerconsumptie een te lage bloedsuiker veroorzaakt. Hierdoor geven de hersenen een signaal af dat er weer moet worden gegeten. Het verlangen naar suikerrijk eten wordt dan weer groot. Dit is het grootste probleem van de verslaafde.

Daarnaast heeft insuline ook als effect dat het het signaal van de hersenen dat je verzadigd bent verstoord. Bij het consumeren van suikerrijk eten wordt dan meer gegeten dan dat je lichaam daadwerkelijk nodig heeft. De hersenen kunnen dat signaal niet duidelijk doorgeven waardoor je honger blijft hebben en meer eet dan nodig is.

Een andere oorzaak is dat bij suikerverslaafden de smaakpapillen minder goed werken. Mensen met overgewicht hebben namelijk een andere smaakbeleving. De smaakpapillen worden aangetast en ze zijn dan niet goed in staat om de smaak te proeven. Het gevolg hiervan is dat er meer zal worden gegeten om die smaakbeleving te behouden. Er is dan meer suiker nodig om die zoete smaakbeleving te krijgen. Er zal dan ook meer worden gegeten. Deze aantasting van smaakpapillen zal niet veranderen, tenzij die persoon maatregelen neemt door bijvoorbeeld af te vallen en gezond te gaan eten.

Hormonen spelen ook een rol bij te veel eten. Er is een hormoon, genaamd Leptine dat aan het lichaam doorgeeft dat het lichaam voldoende energie heeft binnengekregen. Als er niet voldoende van deze hormonen wordt aangemaakt, zal het lichaam geen stopsein krijgen. Het kan ook voorkomen dat iemand resistent is voor dit hormoon. Het lichaam reageert er dan niet meer op. Er is dan te veel van het Leptine-hormoon aangemaakt. Dit komt vaak voor bij mensen met overgewicht.

De gevolgen

Het overmatig eten van suiker kan ernstige gevolgen hebben. Zo verstoort het de bloedsuikerspiegel ernstig doordat de suikerspiegel alleen maar bestaat uit pieken en dalen en de alvleesklier ertegen moet werken om voldoende insuline aan te maken. Andere klachten die kunnen voorkomen zijn:
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Depressie
  • Duizeligheid
  • Stemmingswisselingen,
  • Slapeloosheid
  • Kort lontje
  • Agressie
  • Hyperactiviteit
  • Vaginale infecties
  • Allergieën
  • PMS
  • Concentratieproblemen
  • Overmatig transpireren
  • Aantasting van de tanden
  • Meer behoefte aan suiker
  • Spierpijn

Naast bovengenoemde klachten kan overmatige suikerconsumptie tot een aantal andere complicatie leiden:

Vitamine- en mineralentekort

In suikerrijk eten zit in de meeste gevallen geen of onvoldoende vitaminen of mineralen die het lichaam nodig heeft. Deze zijn nodig voor de verbranding van het voedsel en daarmee ook het suiker. Hierdoor gaan vitamine en mineralentekorten ontstaan die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Een verstoorde bloedsuikerspiegel

Door de suikerconsumptie bestaat de suikerspiegel uit alleen pieken en dalen. Doordat dit vele malen achter elkaar gebeurd als je last hebt van suikerverslaving, zullen chronische klachten zich gaan ontwikkelen. Zo zal een suikerverslaafde regelmatig last hebben van hoofdpijn, duizeligheid, overmatig gapen en een middag dip.

Bron: Toloza992, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Toloza992, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Overgewicht
Het overmatig eten kan er ook voor zorgen dat diegene last krijgt van overgewicht. Suiker wordt namelijk bij overmatige consumptie meteen omgezet in (buik)vet.

Diabetes type 2

Door overgewicht dat mede kan ontstaan door overmatige suikerconsumptie, is het mogelijk dat er zich diabetes type 2 gaat ontwikkelen. Doordat iemand overgewicht heeft, worden de celontvangers die moeten reageren op het hormoon insuline om de bloedsuikerspiegel te reguleren, minder gevoelig hiervoor. De alvleesklier moet dan meer insuline aanmaken om hetzelfde effect te bereiken. De alvleesklier kan hierdoor overbelast raken en de aanmaak van insuline kan dan worden beschadigd. De alvleesklier dan niet meer voldoende insuline aanmaken om de suikerspiegel te reguleren. Hierdoor zal diabetes type 2 ontstaan.

Slechtere weerstand

De moleculen uit suiker blijven in sommige gevallen vastplakken aan de witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen zorgen voor het onschadelijk maken van bacteriën van virussen. Ze kunnen door de suikermoleculen niet goed hun werk doen waardoor bacteriën en virussen zich sneller kunnen verspreiden in het lichaam.

Slechtere darmflora en een verstoring van de spijsvertering

Door de gisting van het suiker in de darmen, kunnen winderigheid, een opgezette buik en buikkrampen ontstaan. De darmen en spijsvertering zal worden verstoord. Door het gebrek aan vezels in bewerkte suiker kan daarnaast ook ontstopping ontstaan.

Wat kan je er tegen doen?

Het is niet makkelijk om van een verslaving af te komen. Een suikerverslaving kan lastig zijn om mee te stoppen. Het vergt veel wilskracht en discipline. Je zal tijdens het proces ook last kunnen krijgen van afkickverschijnselen zoals hoofdpijn en een humeur. Als je de onderstaande tips in acht neemt, ben je voordat je het weet af van deze verslaving.

Stop meteen of bouw het af

De manier waarop je stopt is afhankelijk van de persoon. De een kan makkelijker omgaan met het abrupt stoppen met eten van suiker en de ander heeft er meer moeite mee. Je zal last krijgen van afkickverschijnselen. Kan je hier niet tegen en geef je weer te snel toe hieraan als je abrupt bent gestopt met suiker, dan is het aan te raden om de suikerconsumptie geleidelijk af te bouwen. Welke aanpak je gaat kiezen, is uiteindelijk afhankelijk van je karakter en eigenschappen.

Maak een schema

Ga een plan van aanpak opstellen. Doe dit per dag. Houd bij welke producten je gaat vermijden en welke je nog wel gaat eten. Schrijf ook precies de hoeveelheid op. Wanneer je een plan van aanpak schrijft is de kans groter dat je slaagt dan dat je het niet doet.

Gooi suikerrijk voedsel weg

Gooi al het voedsel met bewerkt suiker dat je in huis hebt onmiddellijk weg. Dit zijn onder andere koekjes, snoep, jam, chocolade, frisdrank en fruitdrank. Kant-en-klare maaltijden bevatten ook veel suikers en conserveringsmiddelen en mogen ook weg gegooid worden.

Koop geen suikerrijk voedsel meer

Als je geen suikerrijk voedsel meer in huis hebt, zal je minder snel de verleiding hebben om iets te pakken. Als je wel voedsel hebt met geraffineerde suiker, probeer het dan goed te verbergen zodat je er moeite voor moet doen om het te pakken te krijgen. Door deze drempels zal je minder snel in de fout gaan.

Eet natuurlijke producten

In natuurlijke producten zit nauwelijks suiker. Het zit vol met voedingsstoffen die het lichaam echt nodig heeft. Groenten, fruit, vlees, noten, eieren en notenpasta zijn voorbeelden van gezonde producten. Ongeveer na drie weken zal je smaak toenemen en de drang naar suiker zal helemaal zijn afgenomen.

Ga sporten
Suiker eten zorgt voor een tijdelijk lekker gevoel. Doordat dit gevoel wegvalt door het beperken van de suikerconsumptie, moet je ergens anders een lekkere gevoel van kunnen krijgen. Sporten is een goed oplossing. Doordat je sport zal je endorfine aanmaken waardoor je lichaam zich lekker gaat voelen. Probeer dit ongeveer drie weken regelmatig te doen zodat je er een gewoonte van maakt.

Suikerverslaving is anders dan andere verslaving

Suikerverslaving is heel anders dan andere soorten verslavingen zoals nicotine- en alcoholverslaving. Bij nicotine en alcoholverslaving kan je eenvoudig stoppen door geen sigaretten meer te roken of drank te drinken. Bij een suikerverslaving is het lastiger. Suiker zit namelijk verwerkt in heel veel producten. Het is niet altijd duidelijk in welke producten toegevoegde suikers zitten. Het is praktisch gezien bijna onmogelijk om helemaal geen suiker meer te eten. Totaal suiker verbannen is niet haalbaar dus daarom moet je de suikerconsumptie zeer beperken.
© 2015 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe je trek krijgt in snoep en de effecten van snoep etenEen pot vol snoepgoed gaat snel leeg als je het alleen bij je kinderen achterlaat. Maar de lekkernijen zijn ook zeer pop…
7 tips om je suikerverslaving te overwinnen7 tips om je suikerverslaving te overwinnenEen suikerverslaving is moeilijk te negeren. Wat het nog veel moeilijker maakt is het feit dat suikerrijke snacks en voe…
Gezonde tussendoortjes vermijden te veel suiker op het werkGezonde tussendoortjes vermijden te veel suiker op het werkHet is veel makkelijker om niet te veel suiker te eten op het werk door je drang naar suiker onder controle te houden. G…

De positieve gevolgen van stoppen met rokenDe positieve gevolgen van stoppen met rokenDat roken zeer verslavend en slecht voor de gezondheid is, is algemeen bekend. Vooral de stof nicotine maakt dat sigaret…
Bronnen en referenties
  • http://abc13.com/health/study-sugar-is-as-addictive-as-cocaine/533979/
  • Documentaire: Fed UP (2014) Regisseur: Stephanie Soechtig
  • http://energiekevrouwenacademie.nl/suiker-killer-van-je-energie-en-gezondheid/
  • http://www.optimalegezondheid.com/suikerverslaving-deel-2-wat-kun-je-er-aan-doen/
  • Afbeelding bron 1: Toloza992, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Kevin701 (52 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.