Hoe je trek krijgt in snoep en de effecten van snoep eten
Een pot vol snoepgoed gaat snel leeg als je het alleen bij je kinderen achterlaat. Maar de lekkernijen zijn ook zeer populair onder oudere mensen. Al weten veel mensen bijna zeker dat snoep niet goed voor hun gezondheid is, toch kunnen ze meestal niet van de lekkernijen vol met lege calorieën af blijven. Waar komt die ongelooflijke trek in snoep vandaan en is het mogelijk om 'afkickverschijnselen' te krijgen wanneer je plotseling stopt met snoep eten? Waarom reageren wij zo anders op suiker dan op andere energierijke stoffen zoals glucose?
Energie van snoep
De meeste soorten snoep bevat veel suiker. Dit speelt een belangrijke rol in de trek die mensen krijgen als ze aan snoep denken, omdat je lichaam direct energie krijgt van de suiker die erin zit. Er is geen ingewikkeld proces nodig waarbij enzymen in je bloed aanwezig moeten zijn om energie te krijgen van suiker. Je krijgt niet zo snel trek in voeding die rijk is aan glucose want je lichaam moet de glucose eerst afbreken voordat de energie vrijkomt. Daardoor ziet het lichaam van een mens deze voeding niet als een directe energiebron. Groente en fruit bevat maar een lage hoeveelheid aan energie waardoor je ook niet zo snel trek hebt in bijvoorbeeld een appel of champignons. Je krijgt sneller trek in directe energiebronnen waar je snel en veel energie van krijgt, waardoor je sneller trek hebt in snoep dan in bijvoorbeeld aardappelen.
Lekkere trek
Onze smaaksystemen worden aangestuurd door onze hersenen op basis van wat ons lichaam nodig heeft. Omdat onze lichamen vaak om meer energie vragen en suikers een vorm van directe energie zijn, zullen we vrij snel trek krijgen in snoepgoed. Als je dan suiker eet zullen je smaaksystemen dat signaleren en dan proef je de suiker. Er komt ook een stof genaamd dopamine vrij in je hersenen als je suiker eet. Dit zorgt ervoor dat je meer suiker wilt en dus ook meer snoep eet.
Lege calorieën
Lege calorieën staan ook wel bekend als toegevoegde suikers. Snoep bevat heel erg veel lege calorieën die uit suiker komt. Met 'lege calorieën' worden calorieën bedoeld die geen voedingstoffen bevatten. Producten zoals vlees en fruit bevatten ook suikers, maar tevens voedingstoffen zoals vitaminen en eiwitten, wat bij snoepgoed niet het geval is. Je kunt misschien niet verslaafd raken aan snoep, maar het is nog steeds zeer ongezond als je te veel snoep eet omdat je dan geen belangrijke voedingstoffen binnen krijgt. Deze voedingstoffen zijn nodig voor belangrijke processen in het lichaam van de mens, van de zuurstofopname in het bloed tot je hormonen. Als je bijvoorbeeld niet genoeg ijzer binnenkrijgt, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij zuurstofopname in het bloed, kun je concentratieproblemen krijgen.
Verslaving
Het is wetenschappelijk gezien niet mogelijk om verslaafd te raken aan snoep. Hier zorgen stoffen als insuline voor. Er wordt insuline vrijgegeven als er te veel suiker gegeten wordt, wat duidelijk maakt aan je hersenen dat je moet stoppen. Insuline doet dat door het effect van dopamine te dempen. Verder hebben mensen geen last van 'afkickverschijnselen' zoals vreemd gedrag als ze stoppen met snoep en suiker eten.
Al is het wetenschappelijk niet mogelijk verslaafd aan snoep te zijn, toch beweren sommigen dat ze een suikerverslaving hebben. Suikerverslaving, de soort waarbij je vaak lekkere trek hebt, wordt verward met een soort ziekte. Bij de ziekte worden de stoffen die je lichaam 'belonen' als je suiker eet geweerd, waardoor je nog steeds trek hebt in suiker. Hierdoor kun je er snel teveel van eten, wat tot verschillende darmproblemen en obesitas kan leiden.
© 2015 - 2025 Nielsnew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verslaafd aan suikerHeb jij ook iedere dag zoveel trek in zoetigheid? Denk je er steeds aan en kan je er echt niet vanaf blijven? Grote kans…
Minder snoepen met suikerwaterTijdens het diëten is het des te moeilijker om van al dat lekkers af te blijven. Snoepgoed en chocolade worden alleen ma…
Bronnen en referenties
- Paul.serail@uest.nl
- http://www.suikerverslaving.com/
- http://www.optimalegezondheid.com/suikerverslaving-deel-1-ben-jij-een-zoetekauw/
- http://www.gezond-lichaam.com/wat-zijn-lege-calorieen/
- https://www.fitforme.nl/voedingsstoffen
- http://www.docukit.nl/inhoud/docukit.asp?print=ja&nummer=NEW159