Kudzu gebruiken om minder alcohol te drinken

Kudzu gebruiken om minder alcohol te drinken Kudzu is een plant die van oorsprong voorkomt in Azië. Van de plant wordt een supplement gemaakt dat kan worden ingezet om de alcoholinname te beperken. Wanneer men voor het drinken van alcohol tevens kudzu gebruikt dan bereikt men eerder een verzadigd gevoel. Er is dan minder alcohol nodig om hetzelfde gevoel te bereiken. Wetenschappers denken dat dit ermee te maken heeft dat het bloedalcoholgehalte sneller omhoog gaat zonder dat daadwerkelijk extra alcohol wordt geconsumeerd en zonder dat men er verder bijwerkingen van krijgt.

Kudzu inzetten tegen alcoholgebruik


Over de plant kudzu

Kudzu in de natuur / Bron: Bubba73 (Jud McCranie), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kudzu in de natuur / Bron: Bubba73 (Jud McCranie), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Kudzu of Pueraria lobata is een van oorsprong Japanse en Chinese klimplant. Het gaat om een overblijvende klimplant die zeer snel groeit. De plant - die over de grond kruipt en klimt in bomen - kan wel 30 centimeter per dag groeien en tot 30 meter per seizoen. In de Verenigde Staten en Australië staat de plant bekend als invasieve soort. Gemeenten hebben er daar de handen vol aan om te voorkomen dat de plant parken, wegen en bruggen overwoekert.

In Azië is men wel blij met de kudzu (die in Japan overigens kuzu genoemd wordt). De wortels van de plant - die rijk zijn aan zetmeel - worden namelijk verwerkt in diverse gerechten. Van de bloemen van de kudzu wordt een gelei gemaakt die voor desserts gebruikt kan worden. Bijen die de nectar van de bloemen drinken produceren een rode tot paarse honing die een beetje naar kauwgom smaakt. Kudzu wordt in Oost-Azië ook gebruikt om thee van te trekken en tinctuur van te maken.

In de Chinese traditionele geneeskunde wordt kudzu genoemd als één van de vijftig essentiële kruiden die bekend staan om hun therapeutische toepassingen. Het wordt gebruikt om klachten te bestrijden die zijn ontstaan als gevolg van onder meer alcoholisme, de menopauze, de mazelen, diabetes en verkoudheid. Er zijn aanwijzingen dat kudzu in China al rond het jaar 600 na Christus werd ingezet voor het bestrijden van alcoholverslaving.

Gebruik van kudzu tegen overmatig alcoholgebruik

Naast de genoemde toepassingen hebben wetenschappers ontdekt dat kudzu ook effectief kan worden ingezet om overmatig alcoholgebruik terug te dringen. In Azië doen al decennia lang anekdotes de ronde met betrekking tot de invloed van het gebruik van kudzu op de tolerantie voor alcohol. Dit bracht wetenschappers van de universiteit van Harvard ertoe om nader op onderzoek uit te gaan. Zij gaven een groep proefpersonen in een dubbelblinde studie een supplement op basis van kudzu en een andere groep een placebo. Zij lieten de proefpersonen - die hadden aangegeven met regelmaat drie tot vier biertjes per dag te drinken - rustig settelen in een huiselijke omgeving en gaven aan dat zij net zo veel bier mochten drinken als ze zelf wilden. Het resultaat was opmerkelijk: waar de mensen die een placebo hadden gebruikt gemiddeld 3.5 biertjes dronken hielden de proefpersonen die kudzu hadden gebruikt het bij gemiddeld 1.8 biertjes. De hypothese van de onderzoekers is dat kudzu het bloedalcoholgehalte sneller doet stijgen en daardoor de effecten van alcohol versnelt. Doordat drinkers zich eerder verzadigd voelen worden zij ervan weerhouden meer te drinken. Geen enkele van de proefpersonen in het onderzoek gaf aan last te hebben van bijwerkingen (Penetar, D.M et al, 2015).

Voor wie kan gebruik van kudzu interessant zijn?

Benadrukt moet worden dat de genoemde studie werd uitgevoerd op relatief kleine schaal. Het vormt echter wel een bevestiging van wat de wetenschappers al dachten en steunt op ervaringen waarover in Azië al veel langer wordt gerapporteerd. Daarnaast is ook in dierproeven bewezen dat het gebruik van kudzu de alcoholinname zonder verdere bijwerkingen drastisch omlaag kan brengen (Overstreet, D.H. et al, 2003). Dit is goed nieuws voor mensen die graag hun alcoholinname willen terugdringen maar hier zonder hulp niet in slagen. Door voordat men begint met drinken tevens een kudzu-supplement in te nemen kan men ervaren hoe eerder een gevoel van verzadiging bereikt wordt. Ondanks een mindere alcoholinname kan men dan hetzelfde gevoel ervaren dat normaal alleen bereikt wordt na het drinken van veel meer alcohol.

Omdat van kudzu geen vervelende bijwerkingen bekend zijn hoeft de drempel niet hoog te zijn om eens met kudzu te experimenten. Vanwege een mogelijk minimale invloed op de bloedstolling wordt het gebruik van kudzu afgeraden aan mensen met bloedziekten en leverziekten en mensen die herstellende zijn van een operatieve ingreep. Daarnaast wordt gebruik ook afgeraden aan vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en om deze reden willen stoppen met drinken. Het middel is niet of onvoldoende getest op veiligheid tijdens een zwangerschap.

Verkrijgbaarheid kudzu

Kudzu is niet zo'n heel bekend supplement maar het is wel in Nederland verkrijgbaar in capsulevorm in diverse natuurwinkels en in webshops. Kudzu is onder meer verkrijgbaar van de merken Nature's Way en Swanson.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van KudzuDe geneeskracht van KudzuKudzu is een geneesplant die oorspronkelijk voorkomt in Zuid Japan, Oost Azië en Zuidoost China. Inmiddels heeft de plan…
Antibiotica en alcohol: risico’s en bijwerkingenAntibiotica en alcohol: risico’s en bijwerkingenHet is een veelgehoorde bewering dat je je moet onthouden van het drinken van alcohol tijdens een behandeling met antibi…

Oxycodon; krachtige pijnstiller met verslavende werkingOxycodon; krachtige pijnstiller met verslavende werkingOxycodon is een pijnstiller die verstrekt wordt in bepaalde situaties zoals na een operatie. Maar ook aan terminale pati…
Refuge Recovery: een pad naar herstel van verslavingVerslaving wordt steeds meer als een chronische ziekte bestempeld. Langdurige gebruikers van drugs, alcohol of andere mi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sponchia, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4510012/ (Penetar, D.M et al, 2015)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12605067 (Overstreet, D.H. et al, 2003)
  • http://www.nbcnews.com/id/7884540/#.WqgJZIPOXIU
  • https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-750-kudzu.aspx?activeingredientid=750&activeingredientname=kudzu
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Kudzu
  • Afbeelding bron 1: Bubba73 (Jud McCranie), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 18-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.