Kudzu gebruiken om minder alcohol te drinken
Kudzu is een plant die van oorsprong voorkomt in Azië. Van de plant wordt een supplement gemaakt dat kan worden ingezet om de alcoholinname te beperken. Wanneer men voor het drinken van alcohol tevens kudzu gebruikt dan bereikt men eerder een verzadigd gevoel. Er is dan minder alcohol nodig om hetzelfde gevoel te bereiken. Wetenschappers denken dat dit ermee te maken heeft dat het bloedalcoholgehalte sneller omhoog gaat zonder dat daadwerkelijk extra alcohol wordt geconsumeerd en zonder dat men er verder bijwerkingen van krijgt.
Kudzu inzetten tegen alcoholgebruik
Over de plant kudzu
Kudzu of
Pueraria lobata is een van oorsprong Japanse en Chinese klimplant. Het gaat om een overblijvende klimplant die zeer snel groeit. De plant - die over de grond kruipt en klimt in bomen - kan wel 30 centimeter per dag groeien en tot 30 meter per seizoen. In de Verenigde Staten en Australië staat de plant bekend als invasieve soort. Gemeenten hebben er daar de handen vol aan om te voorkomen dat de plant parken, wegen en bruggen overwoekert.
In Azië is men wel blij met de kudzu (die in Japan overigens
kuzu genoemd wordt). De wortels van de plant - die rijk zijn aan zetmeel - worden namelijk verwerkt in diverse gerechten. Van de bloemen van de kudzu wordt een gelei gemaakt die voor desserts gebruikt kan worden. Bijen die de nectar van de bloemen drinken produceren een rode tot paarse honing die een beetje naar kauwgom smaakt. Kudzu wordt in Oost-Azië ook gebruikt om thee van te trekken en tinctuur van te maken.
In de Chinese traditionele geneeskunde wordt kudzu genoemd als één van de vijftig essentiële kruiden die bekend staan om hun therapeutische toepassingen. Het wordt gebruikt om klachten te bestrijden die zijn ontstaan als gevolg van onder meer alcoholisme, de menopauze, de mazelen, diabetes en verkoudheid. Er zijn aanwijzingen dat kudzu in China al rond het jaar 600 na Christus werd ingezet voor het bestrijden van alcoholverslaving.
Gebruik van kudzu tegen overmatig alcoholgebruik
Naast de genoemde toepassingen hebben wetenschappers ontdekt dat kudzu ook effectief kan worden ingezet om overmatig alcoholgebruik terug te dringen. In Azië doen al decennia lang anekdotes de ronde met betrekking tot de invloed van het gebruik van kudzu op de tolerantie voor alcohol. Dit bracht wetenschappers van de universiteit van Harvard ertoe om nader op onderzoek uit te gaan. Zij gaven een groep proefpersonen in een dubbelblinde studie een supplement op basis van kudzu en een andere groep een placebo. Zij lieten de proefpersonen - die hadden aangegeven met regelmaat drie tot vier biertjes per dag te drinken - rustig settelen in een huiselijke omgeving en gaven aan dat zij net zo veel bier mochten drinken als ze zelf wilden. Het resultaat was opmerkelijk: waar de mensen die een placebo hadden gebruikt gemiddeld 3.5 biertjes dronken hielden de proefpersonen die kudzu hadden gebruikt het bij gemiddeld 1.8 biertjes. De hypothese van de onderzoekers is dat kudzu het bloedalcoholgehalte sneller doet stijgen en daardoor de effecten van alcohol versnelt. Doordat drinkers zich eerder verzadigd voelen worden zij ervan weerhouden meer te drinken. Geen enkele van de proefpersonen in het onderzoek gaf aan last te hebben van bijwerkingen (
Penetar, D.M et al, 2015).
Voor wie kan gebruik van kudzu interessant zijn?
Benadrukt moet worden dat de genoemde studie werd uitgevoerd op relatief kleine schaal. Het vormt echter wel een bevestiging van wat de wetenschappers al dachten en steunt op ervaringen waarover in Azië al veel langer wordt gerapporteerd. Daarnaast is ook in dierproeven bewezen dat het gebruik van kudzu de alcoholinname zonder verdere bijwerkingen drastisch omlaag kan brengen (
Overstreet, D.H. et al, 2003). Dit is goed nieuws voor mensen die graag hun alcoholinname willen terugdringen maar hier zonder hulp niet in slagen. Door voordat men begint met drinken tevens een kudzu-supplement in te nemen kan men ervaren hoe eerder een gevoel van verzadiging bereikt wordt. Ondanks een mindere alcoholinname kan men dan hetzelfde gevoel ervaren dat normaal alleen bereikt wordt na het drinken van veel meer alcohol.
Omdat van kudzu geen vervelende bijwerkingen bekend zijn hoeft de drempel niet hoog te zijn om eens met kudzu te experimenten. Vanwege een mogelijk minimale invloed op de bloedstolling wordt het gebruik van kudzu afgeraden aan mensen met bloedziekten en leverziekten en mensen die herstellende zijn van een operatieve ingreep. Daarnaast wordt gebruik ook afgeraden aan vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en om deze reden willen stoppen met drinken. Het middel is niet of onvoldoende getest op veiligheid tijdens een zwangerschap.
Verkrijgbaarheid kudzu
Kudzu is niet zo'n heel bekend supplement maar het is wel in Nederland verkrijgbaar in capsulevorm in diverse natuurwinkels en in webshops. Kudzu is onder meer verkrijgbaar van de merken Nature's Way en Swanson.