De geneeskracht van Kudzu

De geneeskracht van Kudzu Kudzu is een geneesplant die oorspronkelijk voorkomt in Zuid Japan, Oost Azië en Zuidoost China. Inmiddels heeft de plant zich over de V.S. verspreid. De wortel van deze plant kan gegeten worden; het is een zetmeelproduct dat soms wordt geraffineerd tot zetmeel. De bladeren worden als groente gegeten, net zoals de bloemen. In sommige Aziatische landen worden de kudzubloemen gefrituurd. De geneeskracht van kudzu is divers; van botontkalking tot hoge bloeddruk en spierpijn, en onderweg kunnen er nog veel meer aandoeningen mee behandeld worden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Naamgeving Kudzu

De botanische naam voor deze klimplant is Pueraria Lobata. De naam Pueraria komt van de Zwitserse botanicus Puerari die in Kopenhagen hoogleraar plantkunde was. Lobata betekent ´gelobd´, wat slaat op de blad wat zo diep gelobt is dat het net meerdere bladeren lijkt. Kudzu is een verbastering van de Japanse naam kuzu. In het Nederlands wordt naast kudzu ook kudzu-wingerd gezegd tegen deze plant.

Geschiedenis medicinaal gebruik kudzu

Kudzu was bij de Chinezen minstens 200 jaar voor Christus bekend als geneesplant. Het staat beschreven in een boek uit de Han-dynastie. In de traditionele Chineze geneeskunde wordt dit kruid gebruikt bij spijsverteringsproblemen, migraine, hoofd-, nek- en schouderpijn, krampen, hoge bloeddruk en infecties. Deze medicinale werkingen worden ondersteund door hedendaagse wetenschap. Een Chinese studie uit 1979 toont aan dat bij 50% van de migrainepatiënten de klachten voor 100% over gaan. Er zitten zeer veel isoflavonen in de kudzuwortel; het staat op plaats twee van alle isoflavonenhoudende planten. Op plaats één staat rode klaver en op plaats drie soja.

Kudzu veld in de V.S. / Bron: Galen Parks Smith, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Kudzu veld in de V.S. / Bron: Galen Parks Smith, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Werkzame stoffen kudzu

Een kudzuplant kan een wortelstelsel ontwikkelen dat 180 kilo weegt. Van deze plant wordt voor medicinale doeleinden uitsluitend de wortel gebruikt, maar natuurlijk niet het geraffineerde wortelzetmeel; dat is ontdaan van een groot deel van de fytonutriënten. Soms wordt de kudzubloem gebruikt voor medicinale doeleinden. In kudzu zitten voornamelijk flavonoïden: puerarine, puerarine-7-O-glycoside, tectorigenine, tectoridine, 6¨-O-xylosyltectoridine, glycitine, 6¨-O-xyloglycitine en quercetine. Verder bevat het wat zetmeel en proteïnen.

Kudzu tegen alcoholverslaving

Mensen met een drankprobleem kunnen baat hebben bij kudzu. Zware drinkers en alcoholisten gaan als ze stoppen met drinken dermate trillen dat ze niet meer kunnen werken. Om dit tegen te gaan stuurt het lichaam een groot verlangen naar alcohol op in de psyche van de alcoholist. Kudzu doet dit verlangen verkleinen. Alcohol drinken kan tot allerlei leverproblemen leiden. Daidzeïne in kudzu bevordert de omzetting van acetaldehyde, het giftige afvalproduct van alcohol, in acetaat, een onschadelijk product. Samen met puerarine zorgt daidzeïne voor een lagere alcoholspiegel in het bloed. De werking van kudzu is niet helemaal duidelijk voor onderzoekers maar het is waarschijnlijk dat deze twee stoffen ervoor zorgen dat alcohol anders wordt omgezet door het spijsverteringsstelsel zodat er minder een gevoel van welbehagen in de hersenen ontstaat. Alcoholisten hebben sterk de neiging minder te drinken als ze kudzu hebben ingenomen. Door al deze medicinale werkingen kan kudzu bij de volgende indicaties ingezet worden:
Kudzu bloem / Bron: Peggy Greb, Wikimedia Commons (Publiek domein)Kudzu bloem / Bron: Peggy Greb, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Ontwenningsverschijnselen bij stoppen met alcohol,
 • Schadelijke gevolgen van alcohol,
 • Alcoholische hepatitis,
 • Alcoholisme, overmatige drang naar alcohol,

Kudzu bij hart- en vaatziekten

Kudzu heeft een bloedvatontkrampend effect op de bloedvaten. Flavonoïden verbeteren de doorbloeding in de kransslagaders. Wanneer het hart een hartinfarct te verduren krijgen gaat het nieuwe bloedvaten aanmaken. Deze collaterale bloedvaten worden in hun groei gestimuleerd door kudzu. Puerarine heeft een 100 maal sterkere antioxidantwerking dan vitamine E. Het inhibeert de L-calciumkanalen, beschermt de vaatwand en heeft een betablokker-activiteit wat de bloedvaten ontspant. Hierdoor daalt de bloeddruk. Al deze medicinale werkigen zijn aanleiding in de fytotherapie om medicijnen op basis van kudzuwortel voor te schrijven bij de volgende indicaties:
 • Hoge bloeddruk, en de gevolgen ervan zoals tinnitus auris of oorsuizen, duizeligheid en hoofdpijn,
 • Aderverkalking, preventie van hart- en vaatziekten,
 • Herstel na een hartinfarct,
 • Hartkloppingen zonder organische achtergrond,
 • Adjuvans bij angina pectoris of hartkramp,
 • Adjuvans bij migraine en cluster headache.

Kudzu bij spijsverteringsaandoeningen

Kudzuwortel absorbeert gifstoffen doordat het zetmeel onverteerbare polysacchariden bevat welke als slijmstoffen werken die gifstoffen in zich opnemen. Daarnaast werkt het zuiverend en is het een antibacterieel middel. Hierdoor wordt het als een effectief fytotherapeutisch geneesmiddel beschouwd bij:
 • Diarree, dysenterie,
 • Dyspepsie,
 • Gastritis of maagwandontsteking.

Overige medicinale werkingen kudzu

Kudzu heeft behalve de werking voor het hart nog meer medicinale werkingen voor de mens in petto. Hieronder staan er enkele genoemd. Een paar hiervan zijn adjuvanswerkingen. Een adjuvans is een stof die geen specifieke sterke geneeskracht heeft bij de genoemde aandoening maar die wel de geneeskracht van andere plantaardige medicijnen ondersteunt. In de fytotherapie wordt dikwijls gebruik gemaakt van kruidensamenstellingen en synergetische of elkaar versterkende werkingen van kruiden. Overigens is dat lastig voor de wetenschap om te onderzoeken aangezien er niet één werkzame stof is maar wel honderden inhoudsstoffen die allemaal hun steentje bijdragen aan de geneeskrachtige werkzaamheden. Hier ligt nog onontgonnen terrein voor de wetenschap. Het is al wel bekend dat de medicinale werking bestaat, alleen moet nu nog worden uitgevonden hoe de werkingen precies plaats vinden. Kudzu wordt ingezet bij:
 • Preventie en behandeling van osteoporose of botontkalking in de menopauze omdat het een bio-identiek hormoon is,
 • Overgangsklachten zoals nachtzweten, en warmte-opwellingen want het bevordert omzetting oestradiol in minder toxisch estriol en het is een fyto-oestrogeen,
 • Spier-, hoofd-, nek- en schouderpijn aangezien het ontstekingswerend is.

En kudzu is een

 • Adjuvans bij borstkanker en leukemie of bloedkanker omdat kankercellen minder snel uitbreiden,
 • Adjuvans bij metabool syndroom en diabetes mellitus type 2 omdat kudzu de bloedsuikerspiegel verlaagt.

Consulteer de fytotherapeut

Wie kudzu als geneeskrachtig middel wilt gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Kudzu-extracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract en capsules dienen alleen op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover inlichten, net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de fytotherapie.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kudzu gebruiken om minder alcohol te drinkenKudzu gebruiken om minder alcohol te drinkenKudzu is een plant die van oorsprong voorkomt in Azië. Van de plant wordt een supplement gemaakt dat kan worden ingezet…
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A is één van de virussen die hepatitis (leverontsteking) veroorzaken kan. Hepatitis A kan opgelopen worden doo…
Hepatitis C: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseHepatitis C: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseHepatitis is een ontsteking aan de lever en wordt veroorzaakt door een virus. Bij een op de vijf mensen gaat hepatitis C…

De geneeskracht van Rood StinkhoutDe schors van rood stinkhout heeft een aantal interessante geneestoepassingen. Het gaat vooral prostaatproblemen tegen,…
De geneeskracht van ZilverschoonDe wortel van zilverschoon kan uitstekend gegeten worden. Hij wordt gekookt, gebakken of rauw opgegeten. In vroegere dag…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Kudzu remt drang naar alcohol: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15897719
 • Kudzu gaat cluster hoofdpijn tegen: http://europepmc.org/abstract/MED/19125878
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Galen Parks Smith, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Afbeelding bron 2: Peggy Greb, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Ann van Herreweghe, 04-01-2015
Beste, ik zou dit kruid willen proberen voor mijn man voor het minderen van alcohol, maar welke effecten heeft dit op andere medicijnen, hij neemt bloeddrukverlagende medicijnen, sipralexia, en allupirinol, mag hij deze medicijnen dan nog verder nemen?
Wij zijn van Belgie waar kunnen wij dat krijgen?
Bij onze huisarts kunnen we niet terecht want die geloofd niet echt in dit geneeskrachtig kruid
Mvrgr Ann Reactie infoteur, 15-01-2015
Voor dit soort vragen kun je terecht bij een fytotherapeut of natuurgeneeskundig therapeut.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.