Amsterdam heeft haar Coffeeshops en India haar Bhangshops

Jaarlijks bezoeken veel toeristen massaal landen in Zuidoost Azië. Diverse redenen liggen hieraan ten grondslag. Het merendeel van de toeristen bezoekt een Aziatisch land puur om de schoonheid van het land, de eeuwenoude cultuur, de vriendelijke bevolking en om het heerlijke eten. Daarnaast is er jammer genoeg ook nog het sex-toerisme. Ook India trekt heel veel toeristen aan, veelal om de hiervoor genoemde redenen, maar ook vanwege de verkoop van Bhang, een softdrug die er legaal verkocht wordt.

Wat is Bhang?

Bhang is een vloeibaar derivaat wat gemaakt wordt uit het blad en de bloem van de vrouwelijke Cannabis sativa plant en heeft een vergelijkbaar effect als Marihuana.
Bhang wordt soms gerookt en soms gegeten zoals bijvoorbeeld "Bhang Pakora" (gefrituurde snack met Bhang). Maar nog het meest wordt Bhang genuttigd in drankjes, zoals in het drankje "Bhang Lassi" en "Bhang Ki Thandai".

Cannabis is de Latijnse benaming voor Hennep, een eenjarige plant die in de volksmond vaak gebruikt wordt als synoniem voor Marihuana. Cannabis sativa komt oorspronkelijk uit warme streken en kan onder ideale omstandigheden wel 6 meter hoog worden, heeft lange, dunne bladeren en bevat vooral Tetrahydrocannabinol of THC, dit zorgt al naargelang de soort voor een "high" of een "stoned" gevoel bij gebruik. Men gebruikt de vrouwelijke Cannabis sativa plant omdat de onbevruchte vrouwelijke bloemen (Sensemilla) de hoogste concentraties aan THC bevatten. De mannelijke planten bevatten eveneens THC maar in zeer kleine hoeveelheid; de vrouwelijke bloemen scoren veel hoger. De plant heeft veel licht nodig en heeft een lange bloeiperiode. Bhang wordt gemaakt van de oudere bladeren van de wilde vrouwelijke Cannabis sativa planten in Madras, de Punjab en de Noordwestelijke Deelstaten van India.

Bhang & Holi

De consumptie van Bhang vindt zijn hoogtepunt tijdens het Hindoeïstische feest Holi. In de maand maart vieren Hindoes over de hele wereld het Holi-feest. Het Holi of Phagua feest is afkomstig uit India. De oorsprong van dit feest ligt in de natuur, de religie, de mythologie en de historie van de Hindoes. Holi symboliseert de overwinning van het goede op het kwade, van licht op duisternis, van kennis op onwetendheid, van recht en waarheid op onrecht en onwaarheid. Het Holi-feest is een kleurrijk lente- en nieuwjaars- en overwinningsfeest. Holi wordt ook wel "Festival of Colours" genoemd.

Het vieren van Holi gaat traditioneel samen met de bereiding van Bhang, met name in Noord India waar Holi gevierd wordt op een manier als nergens anders in India. Het middelpunt vindt plaats in Varanasi (of Banaras) waar Bhang wordt gemaakt op de beroemde Ghats. Varanasi is het belangrijkste pelgrimsoord voor het Hindoeïsme in India. In Varanasi heb je de Ghats, dit zijn rituele plaatsen (trappen) aan de oever van de rivier de Ganges. Eén van de Ghats heet de “Burning Ghats”, de lokale crematorium aan de Ganges. Elke goedgelovige Hindoe wil sterven en gecremeerd worden in Varanasi.
Overal op de Ghats vind je grote aantallen mannen die bezig zijn met de bereiding van Bhang met vijzel en stamper. Vaak wordt Bhang gebruikt voor het maken van de oorspronkelijke “Hashish”, een groene bedwelmende drank. Deze drank ontstaat uit een langdurig met water en boter (Ghee) vermengde en ingekookte Bhang tot er een stroopachtige massa ontstaat, die door een soort van kaasdoek wordt gezeefd, waarna het boter/planten mengsel tot plakken wordt geperst en het overgebleven groene vocht (Hashish) wordt gedronken.


De oorsprong van Bhang

Een Sadhu die de Namaste uitvoert in Madurai / Bron: Claude Renault, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Een Sadhu die de Namaste uitvoert in Madurai / Bron: Claude Renault, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Cannabis komt tegenwoordig bijna overal voor en is in het grootste deel van de wereld een heel gewone plant. Oorspronkelijk komt de plant uit Azië. Bhang werd eerst als een intoxicant gebruikt in India 1000 jaar v. Chr. Al spoedig werd het een onderdeel van de Hindoe-cultuur, mede door de eigenschap ervan dat het gebruik je in hogere sferen bracht. Bhang bereidingen werden gerelateerd aan spirituele hoogtepunten en werden aldus onderdeel van heilige rituelen voor goden, met name voor de aanbidding van de god Shiva. Eén van Shiva’s bijnamen is “Lord of Bhang”. Veel Sadhus gebruiken Bhang om hun meditatie te versterken en om in trance te geraken. In het Hindoeïsme is een Sadhu een veelgebruikte term voor een religieus beoefenaar van yoga. De Sadhu is uitsluitend gewijd aan het bereiken van de “moksha” (bevrijding) door middel van meditatie en contemplatie van God.

Bhangshops

Bhang is niets anders dan een softdrug en valt daarom onder de narcotica-wet. Het feit dat Bhang in grote delen van India gewoon legaal verkocht wordt, heeft op menig toerist een aantrekkingkracht. Amsterdam heeft haar Coffeeshops, India heeft haar Bhangshops. De Indiase staat Rajasthan is bekend om haar vele legale Bhangshops, met name in Jaisalmer (nicknamed "The Golden City") kom je heel veel Bhangshops tegen. Met “legaal” wordt bedoeld dat het door de regering gemachtigd is (Govt. Authorized). Nu is het wel zo dat ten tijde van een groot feest als Holi het aantal legale Bhangshops opeens verdrievoudigd is, omdat iedereen natuurlijk graag een graantje mee pikt. Of jij je Bhang koopt bij een echte legale shop is dus maar zeer de vraag, maar daar zal wellicht niemand wakker van liggen.

© 2008 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coffeeshop: Feiten en cijfersCoffeeshops zijn locaties waar op legale wijze cannabis verkocht mag worden. Nederland telt vele coffeeshops, met name i…
Wat zijn softdrugs?Wat zijn softdrugs?In Nederland wordt er wettelijk een onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Zo heerst er in ons land een gedo…
De geschiedenis van nederwietDe geschiedenis van nederwietNederwiet is marihuana die in Nederland verbouwd wordt voor recreatief gebruik. Het kan zowel binnen als buiten worden g…

Verslaving en RETVerslaving en RETVerslaving begint bij steeds meer mensen wereldwijd een rol te spelen. Verslaving in het Westen gaat meestal om verslavi…
Stoppen met AntidepressivaStoppen met AntidepressivaEr zijn zoveel sites met info over bijwerkingen van Antidepressiva, wat niet vreemd is aangezien bijna een miljoen mense…
Bronnen en referenties
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 21-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.