Gevolgen van een alcoholverslaving

Gevolgen van een alcoholverslaving Er bestaat een algemeen beeld over iemand die een alcoholverslaving heeft. Vaak wordt gesproken over een alcoholist en de denkvorming is zeker niet positief. Vaak denkt men bij een alcoholist aan iemand die dagelijks moet drinken en zichzelf verwaarloosd. Dit slaat echter vaak maar op een kleine groep mensen die verslaafd zijn aan alcohol. Merendeel van de groep valt te beschrijven als mensen die niet meer zonder alcohol kunnen en dagelijks worstelen met de verslavende werking van alcohol en alle gevolgen die het met zich meebrengt. Ze functioneren echter nog wel naar normaal behoren. Het zijn vaak de mensen die keihard roepen dat ze juist geen alcoholist zijn. Als iemand verder gaat dan het sociale drinken en een probleemdrinker wordt, is de weg terug erg moeilijk te vinden.

Afhankelijk zijn van alcohol

Wanneer iemand verslaafd is aan alcohol betekend dat deze afhankelijk is van alcohol en zonder niet meer normaal kan functioneren. Het heet daarom ook een verslaving. Je kunt een alcoholverslaving goed vergelijken met een rookverslaving. Een matige roker kan zelfs al niet zonder regelmatig te roken op een dag en wanneer deze stopt, reageert zijn lichaam en geest. Iemand wordt bijvoorbeeld moe en chagrijnig. Ook bij alcohol wordt de lichaam en geest volledig in beslag genomen.

Lichaam

Alcohol heeft invloed op het lichaam. Wanneer iemand verslaafd is aan alcohol kan het lichaam niet meer zonder en wanneer iemand wil stoppen zal deze last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid treden op wanneer het lichaam zonder alcohol komt te zitten. Wanneer iemand verslaafd is, is het niet ongewoon om midden in de nacht wakker te worden met de behoefte om te drinken of ochtends vroeg bij het opstaan. Iemand die verslaafd is voelt zich vaak nerveus zonder alcohol en kan zonder niet meer functioneren. Een echte verslaafde begint te trillen bij gebrek aan alcohol en komt pas tot rust na het benuttigen van een glas zware alcohol.

Psychisch

Naast de lichamelijke gevolgen van een alcoholverslaving zijn er ook psychische gevolgen of te wel geestelijke gevolgen. Iemand die aan alcoholverslaafd is kan niet meer zonder alcohol functioneren. Deze voelt zich niet meer prettig zonder alcohol en neigt zelfs naar de depressieve kant toe. Iemand kan vaak ook nergens anders meer aan denken dan behalve het moment om weer alcohol te benutten. Dit kan ook best ver gaan, zoals alcohol meenemen naar het werk in een flesje waar normaal water in zit. Vergeet nooit dat een alcoholist in het algemeen slim is in het verbergen van zijn of haar verslaving. De aandacht van een alcoholist gaat al snel alleen maar uit naar alcohol waardoor andere activiteiten vaak op een laag pitje komen ze staan.


Het tot standhouden van de verslaving

Iemand die verslaafd is aan alcohol al allerlei manieren vinden om zijn of haar verslaving goed in stand te houden. Soms heeft iemand het zelf geen eens door, maar anderzijds kiest men bewust voor deze makkelijke weg. Afkicken van deze verslaving is namelijke verre van makkelijk.

Het ontkennen van het probleem.

Ontkennen is vaak de eerste stap voor iemand die verslaafd is om zijn verslaving in stand te houden. Men ontkent het probleem en zal het proberen te bewijzen door zelfs te stoppen met drinken. Maar dit is vaak van korte duur en men grijpt al snel weer naar de fles. Vaak zal men ook het drankgebruik gaan verbergen.

Het is minder erg dan je denkt.

Een verslaafde zal sterk in de verdediging gaan tegen de beschuldiging dat deze te veel drinkt. Vaak wordt dit tegen te gaan door te zeggen dat het minder erg is dan dat iemand zegt. ‘Die paar glazen vielen best mee’. Uiteindelijk gaat het niet om hoeveel iemand drinkt, maar in de mate dat iemand zonder alcohol kan.

Het is niet mijn schuld.

Wanneer ontkennen geen optie is, legt de verslaafde vaak het probleem bij zijn omgeving. Het is zeker niet zijn of haar schuld dat deze zoveel drinkt en geeft zich zelf daarbij een excuus om te drinken. Voor zich zelf kan het verliezen van zijn of haar baan een excuus zijn om te gaan drinken en voor de buitenwereld bijvoorbeeld moeilijkheden thuis of het verlies van een dierbare.

Wat zijn de gevolgen?

Alcohol heeft naast de verslavende werking ook gevolgen op de gezondheid van iemand, zowel lichamelijk als psychisch. Iemand met een alcoholverslaving zal al snel de gevolgen merken.

Lichamelijke gevolgen
Alcohol kan het lichaam zo aantasten dat er kwalen optreden als aandoeningen aan het hart, de bloedvaten en aan de hersenen. Bij langdurig drinken kunnen zelfs slokdarmbloedingen ontstaan, maar ook ontstekingen als alvleesklierrotstekeningen en maagslijmontstekeningen als brandend maagzuur. Een gevolg van het benuttigen van alcohol is dat degene minder zin heeft in eten, doordat hij al calorieën binnen krijgt door de alcohol. Alleen hierdoor mist degene wel belangrijke voedingstoffen die het lichaam nodig heeft. Door het tekort aan vitaminen kan het lichaam gaan trillen en beven. Dit komt doordat de zenuwen worden aangetast en vaak houdt het op door weer het benuttigen van alcohol, maar lost het probleem dus niet op. Een bekend gevolg is de aantasting van de leverfuncties, maar een minder bekend gevolg is impotentie. Alcohol kan de normale lichamelijke functie blokkeren en dus zorgen voor seksueel onvermogen.

Psychische gevolgen

Naast de lichamelijke gevolgen zijn er ook psychische gevolgen of te wel geestelijke gevolgen. Zoals eerder gezegd is alcohol verslavend en bij een verslaving kan de persoon niet meer zonder. Probeert de persoon dit wel dan kan deze zich zenuwachtig, rusteloos en gejaagd voelen. Vooral met sociale gebeurtenissen voelt iemand zich al snel onprettig en gaat dus weer sneller aan de drank. Een ander gevolg is dat de persoon zich een mislukking voelt, omdat deze niet kan stoppen met drinken en de alcohol nodig heeft om te functioneren. Een minderwaardigheidscomplex kan hierdoor ontstaat, wat ook weer resulteert in sociaal minder goed kunnen omgaan, met als uiteindelijk gevolg dat iemand zich afzondert. Bij zware alcoholverslaving is een black-out niet ongebruikelijk, maar ook niet geheugenverlies. Bij aanhoudend alcohol gebruik kan zelfs blijvend schade worden toegericht, zoals een blijvend persoonlijkheid verandering. Door alle problemen die zich voordoen en de sociale druk, is depressie vaak niet ongewoon bij een alcoholverslaving, wat natuurlijk het probleem alleen maar verergert.
© 2010 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholverslaving begint met een katerAlcoholverslaving begint met een katerJe hebt het vast wel eens gehad. Na een gezellig avondje stappen of een feestje, waarbij je de nodige alcohol hebt gedro…
Hoe stoppen met alcohol drinken? TipsHoe stoppen met alcohol drinken? TipsBier, wijn, aperitieven en andere alcoholische dranken zijn nog steeds een vanzelfsprekendheid op feestjes en recepties.…
Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Iemand die naar zijn eigen mening een regelmatige drinker is, kan een alcoholprobleem hebben. De grens tussen een gewoon…

Afkicken van alcoholverslaving, hoe pak je dat aan?Afkicken van alcoholverslaving, hoe pak je dat aan?Bij alcoholverslaving is een persoon zowel fysiek als psychisch afhankelijk van alcohol. Hij heeft alcohol nodig om te k…
Verslaafd aan pijnstillersVerslaafd aan pijnstillersVerslaafd aan pijnstillers, het bestaat. De dozen aspirines, ibuprofen en ontstekingsremmers gaan in Nederland grif over…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sreejithk2000, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Misterlak (90 artikelen)
Laatste update: 01-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.