Vrouwen en alcohol

Vrouwen en alcohol Alcohol is lange tijd beduidend meer met mannen geassocieerd dan met vrouwen en dit beeld is lange tijd kloppend geweest. Maar dit beeld klopt al enige tijd niet meer. Steeds meer vrouwen drinken en stevig ook. Hoe komt dit en waar ligt de grens van verantwoord drinken?

Cijfers

Als je je even verdiept in wat cijfers, kom je snel tot de conclusie dat het de cijfers de afgelopen jaren beduidend anders zijn komen te liggen. Als we uitgaan van de leeftijd tussen 16 jaar en 70 jaar dan spreken we over 10 procent wat in meer of minder ernstige vorm de alcohol niet kan laten staan (van langdurige verslaving tot de dagelijks ruime drinker). Lange tijd heeft de groep mannen met ruim 15 procent aan kop gestaan en was het aantal vragen zeer beperkt, maar de groep mannen daalt licht. Daarentegen is de groep vrouwen wel enorm gestegen en zou binnen enkele jaren de groep mannen kunnen evenaren.

Erfelijke factor

Er zit een erfelijke factor in alcoholverslaving. Als een van de ouders alcoholist is, heb je zelf ook 30 procent kans alcoholist te worden. Geldt het voor beide ouders, dan verdubbelt ook je erfelijke factor naar 60 procent. Daar staat tegenover dat soms kinderen zich ook bewust afzetten, want ze hebben al die tijd gezien hoe het mensen afbreekt en dit zal hen niet overkomen.

Redenen voor toename

De redenen van toename heeft volgens de experts te maken met de onmacht van de vrouw. Onmacht om de grip op het leven (waar alles in moet) te krijgen, de werksituatie, stress etc. De vrouw die tijdens het eten klaarmaken een wijntje pakt, bij het eten gezellig een wijntje mee drinkt en als het later op de avond rustig is, dan is een wijntje ook nog wel gezellig.

Maar daarnaast heeft de vrouw ook een sprintje getrokken als het gaat om het “inhalen” van de man voor wat betreft de professionele loopbaan. Daar horen de mooie kanten van het leven bij, maar ook het “meedoen”, de etentjes, de borrels etc. Een vrouw in een mannenwereld wordt geacht aan alle facetten mee te doen … en veel vrouwen doen dat dan ook. Zeker de vrouwen in de traditionele mannen beroepen hebben hier mee te maken.

Daarnaast heb je de babyboomers die nu richting de pensioengerechtigde leeftijd gaan en het goed gedaan hebben. Ze ontspannen heerlijk met vakanties, beetje sporten en veel borrelen. Daarmee niet gezegd dat iedereen afhankelijk wordt van de alcohol, maar als je dit gedurende langere tijd op dagbasis doet – en de gezelligheid kent geen tijd – dan is de kans dat het erin sluipt wel beduidend groter.

Lichamelijke gevolgen

De lichamelijke gevolgen bij de vrouw zijn anders dan bij de man. Het begint al bij een snellere verslaving dan de man. Gemiddeld genomen zijn vrouwen lichter en kleiner als mannen en hebben een hoger vetpercentage, waardoor het promillage in ons bloed sneller stijgt. Verder kan de vrouwelijke lever minder aan van dit gif, dan de mannelijke lever.

Komt er nog bij dat er verhoudingsgewijs meer vrouwen kalmerende middelen, slaaptabletten etc slikken, wat weer een verhoogd risico voor het lichaam tot gevolg heeft.

Verder doet drinken bij veel vrouwen de eetlust afnemen, met alle gevolgen van dien. Niet aangetoond, maar wel al jaren in beeld is het gegeven dat de ruime drinkers een verhoogde kans op borstkanker zouden hebben.
En natuurlijk zijn er – net als bij de man – ook de maagslijmvliesontsteking en de levercirrose. En dan zijn er natuurlijk ook de psychische gevolgen van overmatig drinken. De korsakoff klinieken groeien gestaag (hersencellen die afsterven).

Wat is verantwoord?

Een maatstaf die al enige tijd gehanteerd wordt is 14 glazen per week. En als je een dagelijkse drinker bent, sla dan minimaal 1 of liever 2 dagen in de week over qua alcoholgebruik. Zit je aan de 21 glazen per week of meer, dan spreken we over alcoholisme.

Meer drinken dan de norm?

Drink je meer dan de norm en kan je ook geen dag overslaan, dan is het goed om aan de bel te trekken. Gelukkig doen vrouwen dit sneller dan mannen, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een behoorlijke stap is.
Via internet worden er ook steeds betere resultaten geboekt, het is onopvallend en als je op deze manier van je verslaving af kunt komen is dat ook prima.
Lukt het niet via internet, neem dan de stap naar de AA (Anonieme Alcoholisten) of raadpleeg de huisarts.

Herkenning?

  • Maakt iemand wel eens een opmerking over je dronkenschap of valt het op dat je wel erg vaak drinkt?
  • Heb je zo nu en dan een kater en kom je de volgende ochtend moeilik uit je bed?
  • Drink je om te ontspannen, om een partner te versieren of is de roes waarin je komt lekker?
  • Wel eens een black-out? Kan je je soms niet meer herinneren hoe iets gegaan is?
  • Neem je wel eens een glaasje in de ochtend om op gang te komen?
  • Is het vervelend als men iets zegt over je frequente drankinname?

Tot slot

Bekijk goed hoe je drinkgedrag is - ook als je "slechts" een sociale drinker bent - en als je tijdig stappen onderneemt hoeft wellicht de omgeving er niet eens iets van mee te krijgen. Maar al is dit wel zo, dan nog is het alleen maar goed en sterk als je zelf die stap zet en hulp zoekt. Is de AA niet iets waar je direct naar toe zou gaan, bespreek het dan met de huisarts. Overal is een oplossing voor!
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholisme, alcohol ge- of misbruikAlcoholisme, alcohol ge- of misbruikTijdens de feestdagen wordt door menigeen veel alcohol genuttigd. Het is gemakkelijk verkrijgbaar en voor ieder wat wils…
Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Iemand die naar zijn eigen mening een regelmatige drinker is, kan een alcoholprobleem hebben. De grens tussen een gewoon…

Basis vakliteratuur voor in de verslavingszorgBasis vakliteratuur voor in de verslavingszorgIn de verslavingszorg wordt verschillende literatuur en naslagwerk gebruikt. Altijd handig om een overzicht te hebben va…
Stoppen met roken: doorzettingsvermogen en bewustzijnStoppen met roken: doorzettingsvermogen en bewustzijnRoken is een hardnekkige verslaving, zelfs na het stoppen blijft een lichte neiging naar een sigaret bestaan. Toch zijn…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.