Stoppen met roken: doorzettingsvermogen en bewustzijn

Stoppen met roken: doorzettingsvermogen en bewustzijn Roken is een hardnekkige verslaving, zelfs na het stoppen blijft een lichte neiging naar een sigaret bestaan. Toch zijn er manieren zat om te stoppen, iets waar bedrijven handig op in spelen met diverse hulpmiddelen

Karakter

Stoppen met roken vereist een zeker karakter bij een persoon. Hoewel doorzettingsvermogen de eerste dagen het belangrijkste zijn, gaat het vooral om zelfkennis in de tijd daarna.

Moment van stoppen

Het moment waarop gestopt wordt met roken kan op een willekeurige datum gekozen worden. Het belangrijkste daarbij is wel dat het niet halverwege een dag gebeurd, maar fris op een nieuwe dag meteen in de ochtend. Iedere opgerookte sigaret vraagt namelijk om een vervolg: het is niet zozeer de nicotineverslaving die dit doet, maar de gewoonte. Het beste om deze gewoonte te breken, is om dit op een gloednieuwe dag te doen en alle sigaretten en dergelijke de avond van tevoren al weg te gooien. Hierdoor staat het aanbreken van de dag meteen symbool voor de nieuwe start.

Nicotineverslaving

Belangrijk is om er meteen bewust van te worden dat een nicotineverslaving na drie dagen al voorbij is. Eventuele bijverschijnselen die met de drang naar nicotine te maken kunnen hebben, bestaan dus ook maar voor drie dagen. Alles wat daarna gebeurd kan dus niet meer simpelweg aan nicotine toegeschreven worden. De meeste stoppogingen duren langer dan deze eerste dagen, maar daarna gaat het vaak fout. Het doorzettingsvermogen om door de nicotineverslaving heen te breken is dus niet zozeer het punt. Mocht dit toch lastig liggen, zijn er ook nicotinepleisters en dergelijke verkrijgbaar die de verslaving aan nicotine geleidelijk kunnen afbouwen. Het belangrijkste is namelijk het breken met de gewoonte.

De gewoonte

Breken met de gewoonte klinkt veel makkelijker dan dat het daadwerkelijk is. Een sigaret roken levert namelijk niet direct een zichtbare schade op, dit is iets wat ver in de toekomst ligt en dus niet zozeer een onmiddellijke motivatie is om niet te roken. Op een terrasje is de beslissing om toch maar weer een sigaret te roken na een aantal biertjes dan ook een reële dreiging. Zonde, want daarmee wordt de nicotineverslaving weer aangewakkerd. Daarmee zijn we meteen bij één van de gevaarlijkere situaties aangeland. Een roker is namelijk gewend om in diverse situaties een sigaret op te steken. Pauzes, saaie momenten, bij een biertje, na het eten en ga zo maar door. De belangrijkste dreiging komt echter van de momenten waarop we ons vervelen, onder invloed van alcohol zijn, of wanneer zich een emotionele situatie voordoet.

Dreigingen en oplossingen

Verveling kan worden tegengegaan door direct al bij het stoppen met roken diverse andere werkzaamheden op te gaan pakken. De eerste dagen zal het een gevecht zijn om dit daadwerkelijk te gaan doen, maar uiteindelijk helpt dit ontzettend goed. Een mogelijke oplossing om de verveling tegen te gaan kan zijn door bijvoorbeeld in het huis te gaan klussen, te gaan schilderen, schrijven, motorrijden, sporten enzovoort. Het is wel van belang dat er een werkzaamheid wordt gekozen waarvoor er ook een zekere drive kan worden opgebracht. Werkzaamheden of hobby's die als tijdsvulling juist als saai en eentonig worden bevonden, werken juist contraproductief en zullen het verlangen naar roken weer doen oplaaien.

Alcohol is een ander gevaar bij een stoppoging. Vermijd alcohol zoveel mogelijk de eerste tijd, mocht je toch alcohol gebruiken doe dit dan zo min mogelijk. Juist de beneveling van de controle over jezelf, zal ervoor zorgen dat de eerste sigaret weer snel gepakt is.

De lastigste positie waarin men kan verkeren bij het stoppen is een emotionele gebeurtenis, zoals een plotseling overlijden van een vriend of familielid. De gedachten gaan dan niet meer uit naar het stoppen, maar naar mogelijkheden om het eigen lijden te verzachten. Hierbij wordt al snel weer gedacht aan die oude vertrouwde sigaret. Weinig tips of argumenten zijn opgewassen tegen deze situaties, het bewustzijn dat een sigaret niks kan veranderen aan de situatie of de emoties op dat moment is het belangrijkste. Stress en verdriet worden niet verlicht door de sigaret, er komt slechts een negatieve emotie bij: de stoppoging is namelijk niet gehaald.

Een van de meest gehoorde argumenten om een niet geslaagde stoppoging te verantwoorden is dat het stoppen negatieve effecten heeft op lichaam of geest. Niets is minder waar, roken heeft veel meer negatieve effecten dan de eventuele tijdelijke bij-effecten bij het stoppen. Ook een chagrijnige of depressieve houding verdwijnt vanzelf weer als sneeuw voor de zon: Bewustzijn is hier weer ontzettend belangrijk. Iets wat kan helpen om het stoppen succesvol te maken is een weddenschap met een andere "stopper" aan te gaan. Het liefst voor veel geld, zodat niet alleen de menselijke trots een drive is om te blijven stoppen, maar er ook een financiële beloning aanhangt.

Samenvatting

Samenvattend kan er worden gesteld dat men zich diep bewust moet zijn van alle kwetsbare situaties. Ga deze zeker in het begin zoveel mogelijk uit de weg. Probeer energie te steken in nieuwe werkzaamheden of hobby's om verveling tegen te gaan en maak hetgene wat je op het spel zet bij de stoppoging zo groot mogelijk, bijvoorbeeld door middel van een weddenschap. Het zogenaamde "Cold Turkey" stoppen werkt het beste, minderen met roken is alleen jezelf voor de gek houden. Als de eerste dagen te lastig zijn, omdat zowel de gewoonte als de nicotineverslaving meteen in één keer overwonnen moeten worden, maak dan gerust gebruik van nicotinepleisters: doe dit echter niet te lang, juist die pleisters blijven er aan herinneren dat nog niet de gehele verslaving voorbij is.
© 2010 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Stoppen met roken, maar hoe?Stoppen met roken, maar hoe?Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca op 1 juli 2008 zijn veel mensen gestopt met roken. Voor degenen die t…
Stoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje met goede voornemens. Stoppen met roken kan echt…
Stoppen met roken: ChampixStoppen met roken: ChampixRoken is een ware verslaving en het vergt dan ook erg veel van je om te stoppen met roken. Niet alleen het lichamelijke…

Vrouwen en alcoholVrouwen en alcoholAlcohol is lange tijd beduidend meer met mannen geassocieerd dan met vrouwen en dit beeld is lange tijd kloppend geweest…
Stoppen met roken: Zo lukt het echt!Ach ja, we weten het allemaal: roken is niet goed. Je kunt het zelfs zwart op wit op het pakje lezen! Daarom heeft het g…
Reactie

Missy, 27-05-2012
Wat ik heel raar vond. Ik ben nu een maand gestopt met roken. Emotionele dingen volgehouden en voel me nu op zo een moment sterker in mijn schoenen staan. Ik was een maand niet uit geweest en wilde er toch een keer aan geloven. Kauwgom meegenomen. Hele avond niet gerookt! Alleen hele dag ziek geweest van de kater… overgeven etc. Terwijl ik niet meer dan anders heb gedronken. En eerder nooit last van had. Breekt nicotine de alcohol af, of vraag ik nu iets doms? Niet gerookt, maar volgende keer maar minder drinken want kan minder hebben nu hahaha. Reactie infoteur, 28-05-2012
Nee nicotine breekt geen alcohol af; men stelt zelfs dat roken tijdens het drinken van de wat grotere hoeveelheden alcohol ervoor zorgt dat je nog wat eerder misselijk wordt dan zonder roken.

Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 10-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.