Stoppen met roken zonder hulpmiddelen

Stoppen met roken, voor de rokers onder ons klinkt het als moeilijk en een harde strijd tegen de drang. Veelal worden er producten aangeprezen die je kunnen helpen te stoppen met roken, maar uiteindelijk hang het allemaal van jezelf af, van je wilskracht om te willen stoppen met roken. Leer hoe je zelf kunt stoppen met roken zonder hulp, zonder geld te moeten uitgeven aan sigaretvervangende producten, en leer hoe je lichaam hierop reageert. Roken werkt verslavend, zeer verslavend, maar toch is het voor iedereen mogelijk om deze gewoonte af te leren, en voorgoed 'neen' te zeggen tegen de sigaret.

Redenen om te roken

Roken wordt in de eerste plaats gedaan door pure verslaving, maar kan ook verder opgebouwd worden door er gewoon aan te worden, door er een bezigheid van te maken te roken uit gezelligheid, of te roken bij stress-situaties. De meeste beginnende rokers vinden meestal dat de eerste sigaret eigenlijk naar niets smaakt, of zelfs slecht smaakt. Maar toch wordt er een tweede, derde, vierde, ... sigaret opgestoken, omdat de tweede sigaret al direct anders lijkt te smaken, en verlang je naar het gevoel dat deze sigaretten je geven, waardoor je snel verslaafd raakt.

Na enkele weken/maanden (afhankelijk van persoon tot persoon), wordt deze verslaving gelinkt aan een gewoonte, en zal er bijvoorbeeld altijd gerookt worden wanneer je iets drinkt, of net na het eten. Er wordenvaste momenten gedurende de dag vastgelegd waarop je rookt, elke dag opnieuw, hier wordt dus een gewoonte van gemaakt.

Praktisch alle rokers zullen kunnen bevestigen dat roken veelal wordt gedaan wanneer ze niets om handen hebben - denk bijvoorbeeld maar wanneer je staat op de bus, of wanneer je aan de schoolpoort wacht op je kinderen. Roken wordt dus automatisch ook een bezigheid.

Wanneer er wordt uitgegaan, wordt er alom gerookt; de ene persoon steekt een sigaret op, waarop de andere persoon dan ook een sigaret opsteekt. Bij het uitgaan wordt er uiteraard meer gerookt, enkel al voor de gezelligheid; een drankje drinken samen met je vrienden/kennissen/... lijkt gezelliger te zijn met een sigaret in de hand.

Op een drukke dag of een spannend moment, is het frapant hoeveel meer er wordt gerookt, uit pure stress. De nicotine en de handeling van het vasthouden van de sigaret lijkt de roker een geruststellend en kalmerend gevoel te geven.

Hoe kan dit afgebouwd worden?

Voor mensen die op kantoor werken zal dit meestal makkelijker zijn dan voor mensen die buiten werken. De reden hiertoe verklaart zich simpelweg in het feit dat er tegenwoordig niet meer mag gerookt worden op kantoor. Uiteraard wordt bij sommige bedrijven toegestaan een rookpauze te nemen, wat dan het roken terug aanmoedigt.

Bij het afbouwen van het roken - met het uiteindelijke doel om te stoppen - is het belangrijk zelf 'neen' te zeggen tegen het nemen van een rookpauze, en in de plaats even rond te wandelen, of een kopje koffie te halen. Eenmaal je deze stap kunt zetten, zul je merken dat je onbewust trots zult zijn op jezelf dat je neen hebt durven/kunnen zeggen tegen de sigaret.
Op het einde van de werkdag kun je in het begin van dit proces uiteraard nog een sigaret opsteken, maar de kans is groot dat de eerste sigaret je niet zal smaken, en je die gewoon zult weggooien. Tijldens deze eerste fase van dit proces om te stoppen met roken, kun je gerust 's avonds ook nog roken, alsook 's morgens. Uiteraard spreekt het voor zich dat je je hier dan ook aan houdt, en niet meer rookt op het werk.

Na enkele dagen zul je je goed voelen met dit ritme, en kun je proberen ook 's avonds niet meer - of toch op z'n minst minder - te roken, maar gewoon iets anders te doen. Een goed alternatief hiervoor is 's avonds aan sport doen, waardoor je de sigaret verdringt, en bovendien nog eens werkt aan je conditie, waarvan je zult merken dat deze er zeer snel op vooruit zal gaan.

Zoals je merkt, hangt (bijna) alles eigenlijk af van hoe je denkt, en hoe sterk je karakter is. Maar iedereen die wil stoppen, kan stoppen, en dit zonder hulpmiddel, maar enkel en alleen je eigen wilskracht.

Voordelen van te stoppen met roken

Hieronder alle voordelen voor je lichaam indien je stopt met roken:
 • na 20 minuten: de bloeddruk en bloedsomloop verbetert in je lichaamseinden (voeten en handen)
 • na 8 uren: het bloed bevat meer zuurstof
 • na 24 uren: de longen verwijderen het slijm en de teer
 • na 48 uren: smaak -en geurorganen verbeteren
 • na 72 uren: langer uithoudingsvermogen
 • na 2 - 12 weken (afhankelijk van persoon tot persoon): de bloedsomloop verbeter in je gehele lichaam
 • na 3-9 maanden: de rokershoest en 'piepende' ademhaling verdwijnt geleidelijk aan
 • na 1 jaar: de kans op een hartaandoening vermindert met de helft
 • na 2 jaar: het risico op een hartaandoening staat gelijk aan dat van een niet-roker
 • na 5 jaar: de kans op een beroerte, kanker van mond, slokdarm en blaas vermindert met de heflt
 • na 10 jaar: het risico op longkanker neemt ook met de helft af
 • na 15 jaar: nu sta je terug gelijk aan een persoon die nooit heeft gerookt

Onthoud: Indien je echt wilt stoppen met roken, heb je genoeg aan enkel en alleen je wilskracht en zelfvertrouwen. Overtuig jezelf ervan dat je wilt en kunt stoppen met roken, en je zult merken dat je je veel beter zult voelen & sterker in je schoenen zult staan. Begin geleidelijk aan, en bouw geleidelijk aan af, op je eigen ritme, en het kan niet mislukken! Je kunt het!
© 2011 - 2024 Wicar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Stoppen met roken 5 tipsStoppen met roken 5 tipsHet is intussen al even geleden, maar op 1 juli 2008 is door heel Nederland definitief het rookverbod ingegaan. Verboden…
Geld besparen, stop met rokenGeld besparen, stop met rokenDe belangrijkste reden om te stoppen met roken is met stipt je gezondheid. Roken is ongezond en vergroot de kans op vele…

Gevolgen van roken; de getallenGevolgen van roken; de getallenIn Nederland rookt ongeveer 27% van de bevolking. Iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid, maar toch blijkt…
Stoppen met roken, tips tegen ontwenningsverschijnselenStoppen met roken, tips tegen ontwenningsverschijnselenStoppen met roken kan zeer moeilijk zijn. Naast de voordelen zoals een betere conditie en betere gezondheid zijn er ook…
Wicar (7 artikelen)
Laatste update: 25-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.