Kippensoep bij griep en verkoudheid

Kippensoep bij griep en verkoudheid Kippensoep wordt al eeuwen gegeven bij griep en verkoudheid. Het wordt ook wel de Joodse penicilline genoemd. Kippensoep komt uit grootmoeders tijd, maar uit onderzoek is gebleken dat kippensoep echt werkt bij griep en verkoudheid. Ook na ziekte sterkt een patiënt snel aan met kippensoep.

De werking van kippensoep

Of kippensoep echt werkt, dat is met een ja te beantwoorden. Het Joodse volk gaf eeuwen geleden al regelmatig hun kinderen een kop kippensoep bij ziekte. Dit was vele malen goedkoper dan het gebruik van medicijnen. Inmiddels is dit gebruik door velen overgenomen. Vaak wordt gedacht dat het een oud gebruik is dat achterhaald is, maar niks is minder waar. Uit onderzoek is gebleken dat kippensoep wel degelijk werkt bij griep en verkoudheid.

Maar hoe werkt dat dan? In kippenvlees bevindt zich een eiwit met het aminozuur cysteïne. Dit zwavelbevattende aminozuur werkt als antioxidant en verwijdert giftige stoffen uit het lichaam. Het helpt bij het onderhoud van het immuunsysteem. Ook verdunt cysteïne slijm waardoor dit makkelijker opgehoest kan worden of via de neus het lichaam kan verlaten. virussen worden met het slijm snel verwijderd.

Groenten in de kippensoep werkt ontstekingsremmend. Gember werkt antiseptisch en ontstekingsremmend en is daarmee een prima middel bij griep en verkoudheid. Rode peper bevat de stofcapsaïcine dat het immuunsysteem versterkt. Knoflook en ui bevatten antivirale en antibacteriële eigenschappen. Kruidnagel is bacteriedodend en geeft een licht verdovende werking. Tomaten bevatten lycopeen die de witte bloedcellen beschermt.

Kippensoep onderdrukt ook nog eens de werking van witte bloedcellen die ontstoken zijn. Hierdoor wordt het hoesten verminderd. Daarnaast wordt kippensoep goed verdragen bij misselijkheid. Het is niet voor niks dat kippensoep al eeuwenlang een bekend medicijn bij griep en verkoudheid is.

Bliksoep of verse soep?

Beiden soepen zijn onderzocht, en van beiden soepen is ook te zeggen dat ze werken bij griep en verkoudheid. Toch werkt vers gemaakt kippensoep beter. Niet omdat deze verser is, maar omdat er over het algemeen meer ingrediënten ingaan en in grotere hoeveelheden. Goedkope kippensoep uit blik bevat de minste ingrediënten. Een goed gevulde kippensoep uit blik is een prima vervanger voor versgemaakte kippensoep. Ook eigengemaakte kippenbouillon geeft de nodige verlichting. Hete dranken of soepen zorgen ervoor dat de luchtwegen eerder vrijkomen van slijm.

Eet de soep op tijd

Wie zich grieperig begint te voelen, kan beter direct naar de kippensoep grijpen. Kippensoep heeft enige tijd nodig om te gaan werken. Hoe eerder er met een kuur van kippensoep wordt begonnen, hoe beter. Dit geldt ook voor een verkoudheid. Want een griep is geen ernstige vorm van verkoudheid maar staat daar los van. Griep en verkoudheid kunnen apart van elkaar ontstaan maar ook hand in hand gaan. En dan heb je het dus dubbelop te pakken.

Misselijkheid komt vaak voor bij een buikgriep. Voedsel wordt slecht verdragen en vaak uitgebraakt. Kippensoep is voor bijna iedere maag goed te verdragen, ook wanneer er sprake is van misselijkheid en overgeven. Het beste is om kleine hoeveelheden kippensoep te nuttigen. Een half kopje iedere twee uur is meestal goed te verdragen. Eventueel kan de kippensoep met wat water verdund worden wanneer de maag toch weer opspeelt. Ook werkt kippensoep uitstekend na een periode van ziekte. Kippensoep zorgt ervoor dat het lichaam snel weer aansterkt.

Werkt andere soep ook?

Tomatensoep werkt goed ter bescherming van de witte bloedcellen. Wanneer er extra groenten aan toegevoegd zijn, wordt er van de werking van deze groenten of kruiden geprofiteerd. Groentesoep bevat vaak veel goede groenten en specerijen. Uiensoep met verse uien geeft een antibacteriële werking, ideaal bij bacterie-infecties. Soepen zonder groenten of zonder kip kunnen verlichting geven bij een neusverkoudheid, maar zullen over het algemeen weinig heilzame werkingen hebben.

Een bouillon is geen soep. Een bouillon is een aftreksel van een ingrediënt en bevat nooit tastbare delen van ingrediënten. Toch kan een goede kippenbouillon een genezende werking hebben wanneer deze bouillon is getrokken van verse kip. Bouillon gemaakt van bouillonblokjes doet weinig voor het lichaam. Wel is het een goede manier om vocht aan te vullen maakt het de luchtwegen vrij door de warmte en damp die vrijkomt. Bij griep en verkoudheid gaat vaak veel extra vocht verloren, blijf dit aanvullen middels het drinken van water of soep. Bij overgeven moet altijd direct het verloren gegane vocht worden aangevuld, ook bij diarree. Kleine kinderen en ouderen zijn extra vatbaar voor uitdroging.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griep? Wat je moet eten om je beter te voelenGriep? Wat je moet eten om je beter te voelenHeb je een griepje of verkoudheid te pakken? Dan wil je daar natuurlijk snel weer vanaf. Wist je dat je met het juiste e…
Drie recepten voor aparte kippensoepenDrie recepten voor aparte kippensoepenEen kippensoep is altijd wel lekker op zijn tijd. Het is makkelijk te maken en heerlijk met brood erbij. Maar het kan we…
MaaltijdkippensoepMaaltijdkippensoepBen je een beetje grieperig of verkouden? Dan is deze maaltijdsoep een echte opkikker. Maar ook als je niet ziek bent is…
Middeltjes tegen keelpijn, griep en verkoudenheidJe hoeft niet altijd meteen naar de dokter te lopen wanneer je een beetje verkouden bent. Ontdek hier enkele natuurlijke…

Acute leukemie: symptomen, diagnose en behandelingAcute leukemie: symptomen, diagnose en behandelingHet beenmerg produceert bij leukemie teveel witte bloedcellen. Normaal vallen witte bloedcellen ziekteverwekkers aan. Bi…
Verhoog je weerstand tegen griepvirus en verkoudheidVerhoog je weerstand tegen griepvirus en verkoudheidGedurende de winter is de kans dat je een verkoudheid of hardnekkige griep oploopt groter. De virussen die deze ziekten…
Bronnen en referenties
  • http://gezondheid.rubriek.nl/gezondheid/griep_huismiddeltjes.php
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.