Verhoog je weerstand tegen griepvirus en verkoudheid

Verhoog je weerstand tegen griepvirus en verkoudheid Gedurende de winter is de kans dat je een verkoudheid of hardnekkige griep oploopt groter. De virussen die deze ziekten veroorzaken zijn dan actiever. Dus is het verstandig je tegen deze indringers te wapenen als de "R" in de maand is. Gezonde lichamelijke inspanning, in combinatie met gezonde voeding is de goede formule om je weerstand te verhogen, waardoor virussen minder kans krijgen. Belangrijk omdat een stevige griep je minstens 14 dagen uit de roulatie houdt, waarvan verschillende etmalen met hoge koorts.

Afweersysteem

De belangrijkste verdediging tegen virussen is een goede lichamelijke conditie en een sterk afweersysteem. Het afweersysteem van een mens is erop gericht om ziekteverwekkers te lokaliseren en te elimineren. Deze vijand heeft minder kans om je ziek te maken als je weerstand goed is. Want als de weerstand laag is ben je gevoeliger voor verkoudheid- en griepvirussen.

Lage weerstand

De weerstand van een mens kan aangetast worden door onvoldoende nachtrust, stress (te weinig ontspanning), ernstige oververmoeidheid, en een verkeerd voedingpatroon. Dus zorg voor voldoende rust en ontspanning. En natuurlijk ook voor gezonde evenwichtige voeding met voldoende mineralen en vitaminen. Sporten en gezonde lichaamsbeweging is ook goed voor de weerstand. Maar natuurlijk niet als je tijdens de sportbeoefening constant te veel inspanning levert, want dat vermindert juist de weerstand.

Goede voeding

Als de dagen korter zijn is het vooral belangrijk om genoeg fruit en groenten te consumeren. Broccoli, spruitjes en andere koolsoorten bevatten veel vitamine-C. En vanzelfsprekend kiwi's, sinaasappelen, grapefruits, mandarijnen e.d. Vitamine-D vinden we in zuivelproducten als margarine en boter. Vitamine-D maakt het lichaam normaal gesproken zelf aan als de huid in contact komt met het daglicht, maar dat is in de donkere maanden niet altijd vanzelfsprekend. Opvallend dat overwicht een extra risico bij besmetting door corona blijkt.

Geef het virus geen kans

Als je zorgt dat het virus je niet bereikt hoeft het afweersysteem zelfs niet in actie te komen. Algemeen worden ongewassen handen gezien als de reden dat virussen je makkelijk kunnen bereiken. Een mens raakt nu eenmaal van alles aan waar virussen van anderen zich kunnen bevinden, zoals toiletten, deurknoppen, handvaten, toetsenborden, computermuizen, winkelwagens enz. Een virus dat zich op zo’n toetsenbord bevindt kan dan gemakkelijk overspringen naar de volgende persoon. Je kunt dat natuurlijk onmogelijk allemaal vermijden en ook niet elk half uur je handen wassen, maar probeer wel zoveel mogelijk met je ongewassen handen van je eigen gezicht, neus en mond af te blijven en aan die van je partner. Dat voorkomt enigszins dat de virussen zich in de slijmvliezen gaan nestelen.

Droge lucht

Het griepvirus verkeert graag in droge lucht. En droge lucht ontstaat binnenshuis en op kantoor als we gaan stoken. Belangrijk dus om de luchtvochtigheid te verhogen d.m.v. bakjes water aan de verwarming en ook door de planten lekker nat te houden.

Besmetting door anderen

Virussen die griep en verkoudheid veroorzaken zijn behoorlijk besmettelijk. Vooral als je met veel personen in kleine ongeventileerde ruimtes bent kun je makkelijk een infectie oplopen. Dat is al snel het geval in het openbaar vervoer, kleedkamer van de sportvereniging, klaslokaal, bioscoop enz. Als er een griepgolf is kun je dergelijke omgevingen daarom het beste zoveel mogelijk vermijden. En als je er toch moet zijn, probeer dan een raampje open te zetten, zodat er frisse verse lucht binnen kan komen. En denk aan de anderen in je nabijheid door zo beheerst mogelijk (met zakdoek) te niezen of te proesten.

Griepprik wel of niet

Als je gevoelig bent voor het griepvirus, of tot bepaalde risicogroepen behoort, kan het verstandig zijn een griepinjectie bij de huisarts te halen. Vooral als je tot een categorie behoort bij wie een griep tot ernstige gevolgen kan leiden is dat verstandig. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) raadt o.a. mensen met astma, COPD en diabetes aan zich tegen griep te laten inenten. Als je de griepprik hebt genomen loop je 70 tot 80% minder kans om geïnfecteerd te raken. Word je toch besmet dan verloopt de ziekte minder heftig. Ook zijn de kansen op complicaties als longontsteking minder groot. De samenstelling van het griepvaccin verschilt van jaar tot jaar, afhankelijk voor de soorten virussen die worden verwacht.
© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geen griep en verkoudheid deze winter!Geen griep en verkoudheid deze winter!Geen griep of verkoudheid deze winter, maar gezond blijven! Hoe wordt griep veroorzaakt? Wat is het verschil tussen grie…
Over griep, de griepprik en verschil verkoudheid/griepOver griep, de griepprik en verschil verkoudheid/griepHet griepseizoen begint binnenkort en de griepprik wordt weer gegeven. Mensen die in een risicogroep vallen krijgen een…
Griep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnGriep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnMet griep hebben we vaak te maken. En de mensen denken er eigenlijk best makkelijk over maar is dat ook zo? Is het gevaa…
Griepprik Mexicaanse griepGriepprik Mexicaanse griepHet is alweer even geleden dat er behoorlijke paniek is geweest omtrent de Mexicaanse griep. De berichten dat er onvoldo…

Kippensoep bij griep en verkoudheidKippensoep bij griep en verkoudheidKippensoep wordt al eeuwen gegeven bij griep en verkoudheid. Het wordt ook wel de Joodse penicilline genoemd. Kippensoep…
Onderzoek: 55-plusser gebruikt heel wat medicijnenOnderzoek: 55-plusser gebruikt heel wat medicijnenWe worden ouder, en voelen ons daarbij gelukkig tot op hogere leeftijd gezond. Toch worden er onder 55-plussers aardig w…
Bronnen en referenties
  • Kringapotheek magazine
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.