Onderzoek: 55-plusser gebruikt heel wat medicijnen

Onderzoek: 55-plusser gebruikt heel wat medicijnen We worden ouder, en voelen ons daarbij gelukkig tot op hogere leeftijd gezond. Toch worden er onder 55-plussers aardig wat medicijnen geslikt. Het gaat volgens onderzoek van Gezondheidsnet.nl om vier middelen per dag, en dan vaak een combinatie van medicijnen voor verschillende klachten. Mensen worden ouder, en we voelen ons tot op latere leeftijd gezonder. Maar toch blijkt uit onderzoek van GezondheidsNet.nl dat er onder 55-plussers in Nederland heel wat geneesmiddelen gebruikt worden. Een gemiddelde 55-plusser neemt elke dag zo'n vier stuks aan medicijnen. Daarbij gaat het vaak om een combinatie van geneesmiddelen, dus niet alleen een veelvoud van pillen.

Welke gezondheidsproblemen heeft de 55-plusser?

Uit het geneesmiddelengebruik kunnen we ook afleiden welke gezondheidsproblemen voor de 55-plusser een rol spelen. Bijna in de helft van het aantal gevallen (ofwel 48 procent) gaat het dan om geneesmiddelen tegen een verhoogde bloeddruk. Op enige afstand volgen medicijnen tegen een te hoog cholesterolgehalte (38 procent). Bijna een derde van de 55-plussers neemt medicijnen in het kader van hart- en vaatziekten (28 procent). Een op de vijf respondenten slikt medicijnen tegen brandend maagzuur (21 procent). Een steeds vaker voorkomende kwaal, diabetes, is 'goed' voor 18 procent van het medicijngebruik. Dit betekent dat bijna een op de vijf 55-plussers inmiddels met diabetes te maken heeft. Maar er is ook een fors aantal klanten voor medicijnen tegen maag- en darmklachten: net geen 14 procent van de deelnemers aan het onderzoek neemt deze middelen in.

Het onderzoek: hoe, wie en wat?

Dit artikel is gebaseerd op een onderzoek door GezondheidsNet.nl. De website vroeg 55-plussers naar hun gebruik van medicijnen, maar ook naar hun kennis als het gaat om de aard en de eventuele bijwerkingen van de medicijnen. Daarnaast betrof het onderzoek de link tussen medicijngebruik en het kiezen van een zorgverzekering. Aan het onderzoek deden 750 Nederlandse 55-plussers mee.

Wordt dit wel vergoed?

Medicijnen zijn vaak peperduur, dus is het niet verbazend dat onder de ondervraagde 55-plussers een goede kennis aanwezig is over de vraag of een bepaald geneesmiddel vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Vier op de vijf ofwel bijna 78 procent van de ondervraagde 55-plussers kan antwoord geven op de vraag of de zorgverzekeraar een bepaald medicijn vergoedt en zo ja, in welke mate. Een luttele 6 procent tast in het duister over deze vragen. Toch blijkt dat een krappe helft ofwel bijna 45 procent van de respondenten het geneesmiddel ook zou blijven slikken als het niet meer vergoed werd via de verzekering. Slechts een op de tien ofwel ongeveer 10 procent zegt een medicijn niet te zullen gebruiken als het middel niet vergoed blijkt te worden. Kiest de 55-plusser een verzekering, dan zal ook weer een krappe 45 procent het een belangrijk punt vinden of middelen vergoed worden ja of nee.

Zorgen over het liefdeleven

Er wordt een forse hoeveelheid bijwerkingen gemeld. Goed, een overgroot deel van de ondervraagden ofwel 73% meldt geen bijwerkingen. Maar dat betekent dan nog altijd dat 27% wel last heeft van bijwerkingen. Meer dan een kwart van de ondervraagden zegt te weinig kennis te hebben over mogelijke bijwerkingen. Nota bene net geen 10 procent zegt dat er geen informatie over bijwerkingen is gegeven bij het verkrijgen van de geneesmiddelen. Net geen kwart, ofwel 23 procent, vindt dat te weinig is gezegd over eventuele wisselwerking met andere medicijnen. En dan is er nog ruim 30 procent die zorgen heeft over het liefdeleven. Nauwkeuriger gezegd, deze groep vindt dat te weinig informatie is verstrekt over de eventuele invloed van het geneesmiddel op het seksleven, en/of de seksuele potentie. Negen op de tien mensen, ofwel 92 procent, heeft de goede gewoonte zelf de bijsluiter van het medicijn te lezen. Goed nieuws over de begrijpelijkheid: er is maar 1 procent die zegt de informatie in de bijsluiter niet of niet geheel te kunnen begrijpen.

GezondheidsNet, Plus Magazine en de geneesmiddelengids

Dit geneesmiddelenonderzoek werd door GezondheidsNet.nl uitgevoerd in het kader van het publiceren van een geneesmiddelengids, samen met het blad Plus Magazine. De gids heet ‘Alles over geneesmiddelen’ en behandelt onder andere de meest bekende grote geneesmiddelgroepen. Wie bijvoorbeeld wil weten wat voor werkzame stoffen geneesmiddelen bevatten, of hoe je medicijnen zoals bloedverdunners of antibiotica goed gebruikt, kan in de gids het antwoord opzoeken.
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medicijngebruik tijdens Ramadam dikwijls probleemMedicijngebruik tijdens Ramadam dikwijls probleemAls je geen moslim bent sta je er niet altijd bij stil, maar moslims moeten tijdens de Ramadan niet alleen hun eet- en s…
Welke geneesmiddelen verkoopt een drogist?In een drogisterij zijn geneesmiddelen te koop waarvoor geen doktersrecept nodig is. Deze zogenaamde niet receptplichtig…
Over medicijnen of geneesmiddelen of medicamentenOver medicijnen of geneesmiddelen of medicamentenMedicijnen zijn middelen waar iedereen vroeg of laat wel mee te maken krijgt vanwege bepaalde gezondheidsproblemen. Het…
Plaspillen (diuretica): wanneer, waarom en bijwerkingenPlaspillen (diuretica): wanneer, waarom en bijwerkingenPlaspillen, ook wel diuretica, waren de eerste geneesmiddelen voor behandeling van hoge bloeddruk. En nog altijd zijn de…

Verhoog je weerstand tegen griepvirus en verkoudheidVerhoog je weerstand tegen griepvirus en verkoudheidGedurende de winter is de kans dat je een verkoudheid of hardnekkige griep oploopt groter. De virussen die deze ziekten…
Kanker in de mond: oorzaken & symptomen van mondkankerKanker in de mond: oorzaken & symptomen van mondkankerKanker in de mond: het is een van de meest stiekeme, maar ook gevaarlijkste vormen van kanker. Doordat mondkanker niet a…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Gezondheidsnet.nl / The PR Factory
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.