Is diabetes toch te genezen?

Immunoloog dr. Bart Roep is bezig met de genezing van diabetes type 1. Hij wordt op dit vakgebied beschouwd als één van de beste onderzoekers ter wereld. Hij heeft een passie, een ideaal. Inmiddels zijn er een aantal doorbraken gedaan binnen het onderzoek naar de genezing van diabetes. In dit artikel worden deze bevindingen en toekomstig onderzoek beschreven. Diabetes is in de toekomst mogelijk wel te genezen. Er is in ieder geval hoop!

Bart Roep

Bart Roep is geboren in 1963. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en de Leidse Universiteit. Roep promoveerde cum laude in de geneeskunde op zijn onderzoek naar de pathogenese van type 1 diabetes in 1992. Zijn specialisatie immunologie voltooide hij in het Leids Universitair Medisch Centrum in 1993. Roep ontving diverse prijzen voor zijn ontdekkingen en onderzoek. In 2002 ontving hij de Minkowski Prijs voor zijn ontdekkingen in het ontstaan en genezen van type 1 diabetes. In 2007 ontving hij een VICI award voor innovatief onderzoek naar celtherapie in diabetes. Roep is hoogleraar in de geneeskunde, in het bijzonder de diabetologie en immunopathologie van type 1 diabetes. Hij heeft ruim 200 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan.

Onderzoek naar diabetes type 1

Ondanks de technische beperkingen en onzekerheden zijn er al onderzoeken om te proberen diabetes type 1 te genezen of af te remmen, met voorzichtige successen. Eerder zijn er al een aantal transplantaties van de eilandjes van Langerhans (zitten in de alvleesklier) gedaan. Dit is niet ideaal, aangezien afstoting van de eilandjes mogelijk is. De medicijnen die afstoting moeten voorkomen, zijn in veel gevallen erger dan de diabetes zelf en hebben alle een negatief effect op blijvende insulineproductie. Voorheen werd gedacht dat diabetici geen insuline meer konden produceren, doordat ze geen bètacellen meer hadden zitten in de alvleesklier. Echter, is Roep van mening (en is uit onderzoek gebleken) dat diabetici nog steeds bètacellen hebben die nodig zijn voor de productie van insuline. Helaas worden deze bètacellen aangevallen door het eigen afweersysteem, waardoor insulineproductie niet mogelijk is. Door middel van stamceltherapie kan diabetes worden genezen. Hoewel de meeste patiënten in elk geval tijdelijk geen insuline meer hoefden te spuiten, wat inderdaad opmerkelijk was, is deze behandeling toch onacceptabel: er is een kans op overlijden door de therapie. Bart wil dus een therapievorm ontwikkelen die op een milde manier het afweersysteem kan bijsturen. Het afweermechanisme moet dus weer zó gaan werken dat het de eigen cellen niet meer aanvalt.

Mogelijk toekomstige behandeling

Inmiddels is Roep zo ver in de ontwikkeling van de genezing van diabetes dat hij bezig is met het ontwikkelen van injecties met onder andere vitamine D3 die de afweercellen van de patiënt de goede kant op kunnen sturen. Dit doet hij door witte bloedlichaampjes bij mensen uit het bloed af te nemen, dat zijn als het ware de dirigenten die de afweercellen aansturen. Die bloedlichaampjes worden dan behandeld met ofwel vitamine D3, of met een milde ontstekingsremmer. Dat heeft effect op allerlei werkingsmechanismen in de cel. Daarbij instrueren we die cel eigenlijk om de ontspoorde reactie tegen de insulineproducerende bètacellen te remmen. Hij geeft echter aan dat slechts vitamine D3 slikken waarschijnlijk niet veel zin heeft, maar schaden doet het ook niet.

Conclusie

Roep is nog lang niet klaar met het onderzoek naar de genezing van diabetes. Toch zijn er opmerkelijke bevindingen gedaan de afgelopen tijd die in de toekomst zeker verder uitgezocht zullen worden. Om veiligheid te waarborgen wordt elke stap zorgvuldig onderzocht en kost het tijd voordat bepaalde medicamenten echt op mensen kunnen worden getest. Het is in ieder geval zeker dat er een weg is, hoe lang hij ook lijkt, naar de genezing van diabetes.
© 2013 - 2025 Lucia92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
Diabetes herkennenDiabetes herkennenHoe herken je diabetes? Diabetes type 1 en type 2, oftewel suikerziekte. Deze ziekte komt bij 1 op de 20 tot 25 mensen v…
Diabetes/suikerziekte: Wanneer loop je risico?Veel mensen denken dat ze niet zo snel diabetes zullen krijgen, en blijven doorgaan met een slechte levensstijl. Toch is…
Diabetes en SteviaWerkt Stevia tegen diabetes? Mensen met diabetes hebben uiteraard ook wel eens trek in iets zoets en uit verschillende o…
De oorzaken, symptomen en behandeling van rachitisDe oorzaken, symptomen en behandeling van rachitisRachitis - ook wel Engelse ziekte genoemd - is een botaandoening die vooral voorkomt bij kinderen. Het ontstaat door een…
Bronnen en referenties
  • http://www.nationalediabetesdag.nl/sprekers/prof-dr-b-bart-roep/
  • http://www.diabetesfonds.nl/artikel/b%C3%A8tacellen
  • http://www.diabetesfonds.nl/artikel/een-nieuw-hoofdstuk-onderzoek-naar-diabetes-type-1
Reactie

Gebruikersnaam, 14-03-2013
Ik wens professor Roep veel succes. Mensen die al jaren diabetes hebben, zullen absoluut zeer gelukkig worden wanneer ze op een dag geen insuline meer hoeven te spuiten. Eten wat en wanneer ze willen zonder op de koolhydraten te letten. Dat zou prachtig zijn. Reactie infoteur, 15-03-2013
Dat kan ik als ervaringsdeskundige zeker beamen ;). Er op een dag volledig van verlost zijn is niet alleen voor de diabetici een cadeau, maar ook voor hun familie en geliefden :).

Lucia92 (5 artikelen)
Laatste update: 22-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.