InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Ziekten > Aandoeningen: carpale-tunnel syndroom

Aandoeningen: carpale-tunnel syndroom

Het carpale-tunnel syndroom is een aandoening die veel voorkomt, vooral bij mensen die veel met de computer werken. Echter ook zwangeren kunnen de aandoening krijgen. De prevalentie (totaal aantal gevallen van een ziekte over een bepaalde periode) van het carpale-tunnel syndroom bij vrouwen in 9 procent, bij mannen is dit 0,6 procent. Mensen met het carpale-tunnel syndroom hebben vaak last van pijn in de hand, de pijn kan ook in de onderarm zitten of zelfs in de gehele arm met uitstraling naar de nek.

Carpale-tunnel syndroom


Wat is het carpale-tunnel syndroom?

Het carpale-tunnel syndroom wordt veroorzaakt door een beknelling van de nervus medialis. De nervus medianus is de middelste zenuw van de drie zenuwen die de hand innerveert. Deze zenuw innerveert (bestuurt) een gedeelte van de hand. De nervus medianus innerveert aan de palmaire zijde (zijde van de handpalm) de duim, de wijsvinger, de middelvinger en de helft van de ringvinger en de handpalm tot dat gedeelte. De nervus medianus stuurt motorische prikkels naar de spieren van de hand. De zenuw medianus vervoert prikkels naar de handspieren om deze samen te trekken en te ontspannen. Daarnaast de nervus medianus sensibele (gevoels)informatie van de hand naar het zenuwstelsel.

Aan de rugzijde van de hand innerveert de nervus medianus de toppen van dezelfde vingers als hiervoor beschreven. De nervus medianus raakt beknelt onder het ligamentum carpi transversum (een band). De zenuw loopt onder dit ligament door. Het ligament zit aan de overgang tussen pols en hand. Het ligamentum transversum is een stevige bindweefselaandoeningen die de polsbeenderen op hun plaats houden en ervoor zorgt dat de pezen naar de hand stevig gebundeld worden.

Klachten van het carpale-tunnel syndroom

Je zou verwachten dat de klachten van het carpale-tunnel syndroom passen bij de het innervatiegebied van de nervus medialis. Het gebied waar klachten gevoeld worden is echter groter. Zo komt het bij deze aandoening veel voor dat men last heeft van tintelende vingers, maar dit wordt dan meestal in alle vingers gevoeld en niet alleen in de vingers die door de nervus medianus geinnerveerd wordt.

Ook kan men last hebben van pijn in de hand, de arm en zelfs in de nek. Wat karakteristiek is voor de aandoening zijn de nachtelijke klachten van tintelende vingers, deze klachten verdwijnen wanneer men wappert met de handen. Ook overdag komen de klachten vaak voor. Patiënten klagen ook vaak over opgezette handen en ringen die gaan knellen. Wanneer men intensief met de handen werkt kan men de klachten uitlokken. Ook krachtverlies in de handen is een mogelijke klacht van carpale-tunnel syndroom.

De diagnose van het carpale-tunnel syndroom

Bij het lichamelijke onderzoek worden meestal geen klachten gevonden. De afwijkingen die gevonden kunnen worden bij het lichamelijk onderzoek zijn sensibele (gevoels)stoornissen van het nervus medianusgebied en dan vooral aan de palmzijde van het topje van de duim, van wijsvinger en van de middelvinger. De sensibiliteitsstoornissen bestaan uit een verminderde pijnzin.
Een gestoorde tastzin wordt minder vaak gezien. Meestal wordt geen spierzwakte gezien maar dit kan wel voorkomen. Wanneer hier sprake van is kan men de duim niet op de pink zetten. Dit komt door zwakte van de m. abductor pollicus brevis en de m. opponens pollicis. Dit zijn vinger- en duimspieten die ervoor zorgen dat de vinger en duim naar elkaar bewogen kunnen worden.

De behandeling van het carpale-tunnel syndroom

Het carpale-tunnel syndroom kan behandeld worden door middel van een polsspalk of door middel van een operatie. Bij de operatie wordt het ligamentum carpi transversum gekliefd. Door het klieven krijgt de zenuw meer ruimte.

Lees verder

© 2007 - 2017 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tintelende vinger: duim, wijsvinger, middelvinger door CTSTintelende vinger: duim, wijsvinger, middelvinger door CTSEen tintelende vinger is een vervelend probleem. Heb je last van een (voortdurende) pijn en een doof en tintelend gevoel…
Carpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersCarpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersBij Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is er sprake van een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pol…
Carpaal Tunnel Syndroom: Symptomen, oorzaken en behandelingWat is het Carpaal Tunnel Syndroom of Carpale Tunnel Syndroom? Wat zijn de oorzaken van deze vervelende aandoening, die…
Tarsaal tunnel syndroom: symptomen, behandeling & oefeningenTarsaal tunnel syndroom: symptomen, behandeling & oefeningenBij het tarsaal tunnel syndroom is er sprake van een beklemming van een voetzenuw (de nervus tibialis), wat resulteert i…
Geen kracht in handen: oorzaken krachtverlies in de handGeen kracht in handen: oorzaken krachtverlies in de handGeen kracht in je handen? Krachtverlies in de hand of krachtvermindering van de hand is een zeer vervelende klacht, wat…
Bronnen en referenties
  • A. Hijdra, Koudstaal, PJ, Roos, RAC, Neurologie (2003), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen

Reageer op het artikel "Aandoeningen: carpale-tunnel syndroom"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Rein, 06-10-2016 15:29 #1
Na veel en hard werken heb ik deze klachten, echter nadat ik de hand naar beneden laat hangen (uit bed) loopt te pijn en de tintelingen terug. Voor deze klachten is immer minder werken nodig.
Mfg R.Reckin

Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: 20-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Zenuwstelsel
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!