Huidkanker - Soorten en Symptomen
Lekker bakken in de zon zodra de zomer er weer is? Doe dit nooit zomaar. Je kunt het risico op huidkanker vergroten als je niet voorzichtig bent. In dit artikel lees je informatie over de verschillende soorten huidkanker en de bijbehorende symptomen.
Huidkanker komt voornamelijk voor bij mensen die veel blootgesteld worden aan de zon of zonnebank en mensen met een lichte huidskleur, haar en ogen zijn ook meer vatbaar voor huidkanker. Er zijn verschillende soorten huidkanker. Een biopsie, dat is een onderzoek waarbij een stukje huid wordt weggehaald en onderzocht, kan uitwijzen welk soort huidkanker een patiënt heeft.
Basaalcelcarcinoom
De meest voorkomende soort huidkanker is basaalcelcarcinoom. Een basaalcelcarcinoom ziet er meestal uit als een glad, glazig knobbeltje vaak met kleine, zichtbare bloedvaatjes. De knobbel heeft meestal een glad oppervlak met parelachtige randen. Vroeger werden basaalcelcarcinomen vaak bij ouderen gevonden, tegenwoordig wordt het steeds meer bij jongeren gezien door een toename van blootstelling aan zonlicht op tropische reizen en zonvakanties. Het is dus niet verrassend dat basaalcelcarcinomen vooral op de vaak door zon beschenen huiddelen worden waargenomen, zoals het gezicht, de oren, de hals en de nek. Basaalcelcarcinoom zaait bijna nooit uit en groeit ook langzaam, dit maakt het de minst gevaarlijke soort huidkanker.
Plaveiselcelcarcinoom
Plaveiselcelcarcinoom, ook wel spinocellulair carcinoom genoemd, is een kwaadaardige tumor van de huid. In tegenstelling tot het basaalcelcarcinoom is het plaveiselcelcarcinoom in staat om uit te zaaien naar de rest van het lichaam. Dit gebeurt meestal pas als de tumor al redelijk groot is of als het op de oren of lippen zit. Deze vorm van huidkanker komt veel voor op het gezicht, maar kan ook op je handen of romp ontstaan. Een plaveiselcelcarcinoom is vaak bleekroze van kleur met in het midden een witte, schilferige plek. Het voelt ruw aan. In het begin doet de plek geen pijn, maar wanneer de tumor groot is, kunnen er pijnklachten ontstaan. Plaveiselcelcarcinoom van de huid komt voornamelijk voor bij: aan zon blootgestelde huid bij mensen met een licht huidtype, mannen, wel tweemaal vaker dan bij vrouwen, en bij mensen met een verlaagde immuniteit, zo is een belangrijke risicogroep mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan en daardoor een verlaagd immuunsysteem hebben.
Maligne melanoom
Het maligne melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die overal kan ontstaan en soms snel kan verspreiden naar andere lichaamsdelen. Een maligne melanoom ontstaat vaak uit een bestaande moedervlek. Bij vrouwen zitten melanomen vaak op de romp en de benen terwijl mannen ze vaak hebben op de romp, het hoofd en de hals. Je herkent deze vorm van kanker aan de plotselinge verschijning van een snel groeiende, donkere vlek of een plotselinge verandering in de grootte, de kleur en het uiterlijk van een bestaande moedervlek. Deze vorm van huidkanker is de meest gevaarlijke. Je loopt een verhoogd risico op maligne melanoma als je: een licht huidtype hebt, regelmatig zonverbranding gedurende je jeugd, (dit kan ook bijdragen aan een vergrote kans op huidkanker later in je leven), atypische moedervlekken of zeer grote aangeboren moedervlekken hebt en als melanomen vaker voorkomen in je familie.
Huidkanker voorkomen
Het risico op huidkanker kun je verkleinen. Preventie is belangrijk, helemaal als je tot één van de volgende risicogroepen behoort:
- Je hebt een lichte huidskleur, ogen en haar
- Huidkanker komt voor in je familie
- Je hebt een orgaantransplantatie ondergaan
- Je hebt jonge kinderen, zij vallen dan onder de risicogroep
Zon verstandig: zoek tussen 10 en 16 uur, als de UV-straling het sterkst is, de schaduw op, breng zonnebrandcrème aan, vooral voor kinderen, en draag een hoed om je gezicht te beschermen en draag een shirt. Daarnaast wordt het je afgeraden om gebruik te maken van de zonnebank. Raadpleeg je huisarts wanneer je symptomen hebt die wijzen op een vorm van huidkanker.