10 tips om een beroerte te voorkomen

10 tips om een beroerte te voorkomen Als je een lichte beroerte of TIA hebt gehad, zal de arts snel aspirine willen voorschrijven. Dat is een synthetische stof met allerlei bijwerkingen, zo kan het de kans op een volgende beroerte vergroten. Wat zijn betere manieren om beroertes te voorkomen? Je kunt de onderstaande methoden gebruiken maar het is wel aan te raden dit in overleg met je arts te doen. Een TIA is een ernstige ziekte waarbij de bloedtoevoer naar de hersenen wordt geblokkeerd. Een kans op een tweede beroerte is groot; daarom moeten alle oorzaken aangepakt worden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Groente en fruit

Door overheidsorganisaties wordt aanbevolen om twee ons groente en 2 stuks fruit te eten. Een portie fruit geldt als 150 gram. Wanneer we dat echt doen is het risico op beroertes verkleind met 26%. Het biedt geen 100% garantie. Je kunt er voor kiezen om meer groente en fruit te eten. Vijf stuks fruit op een dag is helemaal niet verkeerd. Daarnaast kun je meer groenten eten dan twee ons. Probeer alleen te snacken met komkommer, tomaat, wortel, radijs en een gegrilde maiskolf in plaats van chips.

Beweging

In een onderzoek onder 11.000 mannen met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar blijkt dat mensen die aan intensieve lichaamsbeweging doen 46% lagere kans hebben op een beroerte. Een voorbeeld van intensieve beweging is vijf dagen in de week een uur stevig wandelen, zwemmen of fietsen. Mensen die in hun jeugd hebben gesport houden langer een beschermende werking. Een lichaam in beweging vertoont versnelling van allerlei stofwisselingsprocessen.

Ontspanning

Omdat stress een rol speelt voor hoge bloeddruk en beroerte is het belangrijk om goed te ontspannen. Lichaamsbeweging zoals Qi gong, een oude Chinese bewegingsvorm kan erg goed helpen. Probeer stresssituaties in je leven op te lossen. Laat je niet leven door stressgedachten.

Geneesplanten die het bloed verdunnen

Het risico op een bloedprop wordt aanmerkelijk verkleind door het eten van knoflook. Knoflook-oliesupplement helpt daarentegen niet; alleen verse knoflook helpt. Je kunt knoflook bij vele gerechten doen. Verse knoflook is nog werkzamer; pers eens een stukje knoflook uit boven een salade. Peterselie bij knoflook eten zorgt ervoor dat de vervelende mondgeur uitblijft. Ginkgo biloba is een fythotherapeutisch medicijn dat zeer goed helpt om de hersenbloedvaten te verwijden en de samenklontering van bloedplaatjes te verlagen. Verder helpt verse gember om de stollingsfactor van het bloed te verlagen.

Extra vitaminerijk eten

Groente en fruit zijn om meerdere redenen goed. Sommige artsen zullen aanraden om vitaminesupplementen te nemen; in veel gevallen is dat een mogelijkheid maar je kunt ook letten op welke voeding de juiste vitaminen bevat. Als je dan toch een vitaminesupplement wilt nemen, dan heeft een extract van natuurlijke vitaminen de voorkeur.

Bron: Markus Brunner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Markus Brunner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Goede vetten eten

Omega 3 is zeer goed voor het brein. Enkele walnoten of paranoten per dag eten kan al helpen om een beroerte tegen te gaan. Daarnaast kun je gebruik maken van lijnzaadolie en hennepolie. Vis is een minder goede bron van omega 3, want er zit een afgeleide omega 3 vorm in. In noten zit de basis omega 3, waaruit het lichaam zelf verschillende afgeleide stoffen maakt. Het is gebleken dat basis omega 3 vetten voor allerlei processen in de hersenen goed zijn.

Volkoren producten

Uit onderzoek blijkt dat het eten van volkorenvoedsel een goede manier is om het risico op beroerten te verkleinen. Vrouwen die meer dan één portie volkoren product eten verlagen de kans op een beroerte met 35%. Overigens is er niet zeer veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen volkoren producten en beroerten.

Stop met roken

Roken is een bekende risicofactor voor beroerten, met name omdat het de bloedvaten smaller maakt. Een beroerte kan een extra reden zijn om te stoppen met roken. Meeroken is ook schadelijk.

Stop met alcohol

Op zich geeft wetenschappelijk onderzoek aan dat twee glazen alcohol per dag goed is tegen beroerte. Er zijn echter weinig mensen die twee glazen per dag drinken. Of mensen drinken niets, of ze drinken veel te veel. Veel alcohol drinken, bijvoorbeeld vier glazen per dag, vergroot de kans op een beroerte. Mensen die twee glazen drinken hebben grotere kans om veel alcohol te gaan drinken. Daarom is het beter helemaal te stoppen met alcohol

Op gezond gewicht komen

Overgewicht is een risicofactor voor meerdere ziekten: hoge bloeddruk, diabetes, slaapapneu en beroerte. Vooral overtollig buikvet lijkt een belangrijke rol te spelen. De oorzaken van overgewicht zijn niet zelden gelegen in het eten van te veel witmeelproducten, suiker en bewerkte oliën. We zagen al dat verse groente en fruit goed is tegen beroerte. Ook zegt wetenschappelijk onderzoek dat gezonde omega 3 vetten uit natuurlijke, liefst biologische oliën goed zijn en dat meer suikers verbranden door lichaamsbeweging een rol spelen om een beroerte te voorkomen. In het lichaam hangt alles met elkaar samen, daarom kun je nooit één advies geven of opvolgen. Het is altijd beter een combinatie van adviezen te gebruiken die het beste bij jouw situatie passen.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: BeroerteAandoening: BeroerteAls de toevoer naar de hersenen onderbroken wordt, dan spreekt men van een beroerte. In Nederland zijn er per jaar zo'n…
Europese Dag van de Beroerte - Stroke PreventiedagEuropese Dag van de Beroerte - Stroke PreventiedagDe Nederlandse CVA-vereniging organiseert de Dag van de Beroerte in navolging van de Europese organisatie SAFE, die de E…
Een CVA of beroerte herkennenBij een beroerte of CVA (cerebro vasculair accident) is er sprake van een zuurstoftekort in de hersenen, vaak door een a…
Een beroerte, wat is het en hoe herken je het?Een beroerte, wat is het en hoe herken je het?Kortweg is een beroerte een acute verstoring van de bloedvoorziening in de hersenen. Dit kan tot neurologische verschijn…

Huidkanker - Soorten en SymptomenLekker bakken in de zon zodra de zomer er weer is? Doe dit nooit zomaar. Je kunt het risico op huidkanker vergroten als…
Bloemenquiz bij dementie prikkelt zintuigen en geheugenBloemenquiz bij dementie prikkelt zintuigen en geheugenEen quiz over bloemen is een goede zomeractiviteit voor ouderen met een vorm van dementie, bijvoorbeeld Alzheimer. Vrage…
Bronnen en referenties
  • Wetenschappelijk tijdschrift ´Medisch Dossier´ oktober 2008
  • Afbeelding bron 1: Markus Brunner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Onzin, 26-08-2014
"Er zijn echter weinig mensen die twee glazen per dag drinken. Of mensen drinken niets, of ze drinken veel te veel. Veel alcohol drinken, bijvoorbeeld vier glazen per dag, vergroot de kans op een beroerte. Mensen die twee glazen drinken hebben grotere kans om veel alcohol te gaan drinken. Daarom is het beter helemaal te stoppen met alcohol"

Sorry, maar wat een onzin dit. Het anti-alcoholfront laat weer goed van zich horen, maar kunnen we dit soort onzin gewoon niet beter weglaten? Reactie infoteur, 27-08-2014
Alcohol is een mede-oorzxaak van beroerte. Dus is het waard om alcohol te noemen in een artikel over beroerte. Dat jij dat als onzin betetitelt, doet daar niets aan af.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.