Bloemenquiz bij dementie prikkelt zintuigen en geheugen
Een quiz over bloemen is een goede zomeractiviteit voor ouderen met een vorm van dementie, bijvoorbeeld Alzheimer. Vragen kunnen functioneren als geheugentraining. Als vanzelf zoeken de deelnemers in hun geheugen naar antwoorden. Bloemen zijn een positief en vrolijk onderwerp. Een vraag- en antwoordspel over bloemen kan ook een uitstekende aanleiding zijn om te reminisceren over bloemen. Reminisceren wil zeggen dat u met de bejaarden met Alzheimer of vasculaire dementie doelbewust positieve herinneringen ophaalt. U kunt van een quizvraag overstappen naar het ophalen van een herinnering en dan over die herinneringen praten. Van een quiz over bloemen kunt u heel goed een zintuiglijke activiteit maken: zien, ruiken, voelen en soms zelfs proeven kunnen aan bod komen. Het gebruik van zoveel mogelijk zintuigen stimuleert deze ouderen extra. Als u meer zintuigen aanspreekt, wordt de activiteit eerder een succes.
Bloemen die bij veel senioren zeer goed bekend zijn, ook bij ouderen met dementie
Het is belangrijk u te realiseren dat een quiz over bloemen met ouderen met een vorm van dementie, moet gaan over bloemen waarvan u denkt dat alle ouderen ze kennen. Als u meer inspiratie zoekt, kijk dan eens rond in een bloemenzaak. Of u vraagt aan de ouderen zelf van welke bloemen ze houden.
In Nederland bekende bloemen
- Tulp
- Roos
- Narcis
- Lelie
- Fresia
- Margriet
- Chrysant
- Gerbera
- Zonnebloem
- Anjer
De quiz aanbieden aan mensen met Alzheimer in een geschikte omgeving
Het is belangrijk dat de omgeving waarin u een activiteit doet, past bij de activiteit zelf. Zorgt u dus als het even kan voor een mooi boeket met bloemen op tafel. Het leukste is in dit geval een gevarieerd boeket, waarin bloemen zitten die in de vragen voorkomen. U kunt ervoor naar de markt gaan of naar een bloemenzaak waar u wellicht zelf een bos kan samen stellen. Of, als u een tuin hebt, kunt u bloemen plukken in eigen tuin. Helemaal fijn is het als het zorgcentrum een terras of tuin met bloemen heeft, waar u de activiteit kunt houden. Natuurlijk kunt u ter aanvulling ook foto’s gebruiken van bijvoorbeeld de Keukenhof of de bollenvelden of ansichtkaarten, tuinbladen of tuinboeken met scherpe, grote kleurenfoto's.
Quizvragen over bekende bloemen
- Hoe heet een aantal bloemen bij elkaar? Een bos of een boeket
- Weet u een ander woord voor een bos bloemen? Een boeket.
- Kunt u dit spreekwoord aanvullen? Er zijn geen rozen… zonder doorns.
- Welke bloemen komen uit een bol? Tulp, narcis, krokus, chrysant, druifjes, hyacint
- Om welke bloem is Nederland in het buitenland heel beroemd? Tulpen.
- Kunt u een beroemde attractie noemen waar u in het voorjaar veel bloemen kunt zien? De Keukenhof.
- Hoe gaat dit lied verder: ‘Klein, klein kleutertje…’? Wat doe je in mijn hof, je plukt er alle bloempjes af…
- Welke bloemen geuren sterk? Fresia’s, lelies, seringen.
- Wat doet u met bloemen doen voor u ze in een vaas zet? Schuin afsnijden.
- Van welke bloemen kunt u lelijke vlekken op je kleding krijgen? Lelies: het stuifmeel geeft erg af.
- Welke bloem heeft dorens? Een roos.
- Noem een bloem met een M: margriet. (Op deze vraag kunt u uiteraard gemakkelijk variëren als u extra vragen nodig hebt)
- Welke bloem is een symbool van de liefde? De roos.
- Wat was de favoriete bloem van Prins Bernhard? Een witte anjer.
- Welke Nederlandse prinses heeft de naam van een bloem? Prinses Margriet
- Waar kunt u bloemen kopen? In een bloemenwinkel of op de markt
- Hoe gaat dit liedje verder ‘Als de lente komt dan stuur ik jou…'? tulpen uit Amsterdam
Zintuigen
Om
alle zintuigen aan bod te laten komen, kunt u behalve het stellen van vragen (het horen), uiteraard de bloemen of foto’s van bloemen tonen (het zien). Heeft u sterk ruikende bloemen, dan kunt u ze laten ruiken. Er zijn ook eetbare bloemen. Daar moet u zich natuurlijk vooraf goed op voorbereiden. Een van de bekendste eetbare bloemen is wel de oost-indische kers. Niet iedere oudere zal bereid zijn een bloem te proeven. Maar u kunt natuurlijk ook zelf een bloem opeten. Wie weet vinden uw cliënten dat wel heel leuk. Een foto van een salade met bloemen, zal zeker ook reacties oproepen.
Reminisceren n.a.v. de bloemenquiz
Om het stellen van vragen af en toe te onderbreken, kunt u naar aanleiding van een vraag even een kort gesprek aan gaan met de ouderen met Alzheimer. Bovendien is het voor sommige ouderen gemakkelijker om spontaan over een onderwerp te vertellen dan om gerichte vragen te beantwoorden. Bij het beantwoorden van gerichte vragen zijn sommige mensen met dementie, bezorgd om "fouten" te maken.
Vragen die herinneringen losmaken
- Kreeg u wel eens een bos bloemen?
- Van wie kreeg u dan bloemen?
- Wanneer kreeg u bloemen?
- Gaf u wel eens een bos bloemen cadeau?
- Wanneer gaf u bloemen aan iemand?
- Had u een trouwboeket?
- Welke bloemen zaten er in uw trouwboeket?
- Droegen uw bruiloftsgasten een corsage?
- Wat zijn uw favoriete bloemen?
- Zijn er bloemen waar u een hekel aan heeft?
Conclusie
Een vraag- en antwoordspel over bloemen kan een leuke, vrolijke zomeractiviteit worden waaraan veel ouderen met dementie deel kunnen nemen. Vragen en antwoorden kunnen worden afgewisseld met gesprekjes en het bekijken, ruiken en soms zelfs het proeven van bloemen.
Lees verder