Proprioceptieve Neuromusculaire Fascilitatie / PNF

Proprioceptieve Neuromusculaire Fascilitatie / PNF De proprioceptieve neuromusculaire fascilitatie of kortweg PNF is een stretchtechniek die binnen de gezondheidszorg wordt toegepast om bepaalde bewegingen te vergemakkelijken. Hiertoe maakt men gebruik van het beïnvloeden van de houdings- en bewegingsinfo die sensoren in de spieren en gewrichten opvangen en doorsturen naar het centraal zenuwstelsel (= proprioceptie). Deze beïnvloedingen zullen dan hun uitwerking hebben op het spier- en zenuwsysteem (= neuromusculair) en vervolgens het uitvoeren van de beweging vergemakkelijken (= fascilitatie). Binnen PNF zijn ver verschillende methodes om de patiënt te behandelen. Welke methode wordt gebruikt, is afhankelijk van het stadium en de aard van de beperking.

Rythmic Initiation

In elk geval dient men steeds te beginnen met de rythmic initiation. Hierbij wordt het bewegingspatroon aan de patiënt stapsgewijs aangeleerd. Dit zijn vaak ingewikkelde bewegingen die men tot op de graad van automatisme dient aan te leren. Welk bewegingspatroon moet worden aangeleerd is afhankelijk van de klacht waar de patiënt mee kampt. Dit vormt de absolute basis van de volgende stappen. Men zal beginnen met passieve begeleide bewegingen uit te voeren waarna men uiteindelijk komt tot actieve bewegingen die tegen weerstand worden uitgevoerd.

Combinationf of Isotonics

Een tweede basistechniek is combination of isotonics waarbij wordt gekozen uit concentrische of excentrische contracties van een spiergroep. Dit werkt stabiliserend voor het betreffende gewricht. Onder concentrische contractie verstaan we contractie van de spier tegen weerstand waarbij de weerstand toegeeft; de bedoelde beweging wordt dus daadwerkelijk uitgevoerd. Excentrische contractie betreft opnieuw een contractie tegen weerstand, maar dit keer is de weerstand te groot. Het gewricht beweegt dus in de tegenovergestelde richting.

Reversal of antagonists

Binnen de reversal of antagonists kunnen we drie subtechnieken onderscheiden.
  • Dynamic reversal omvat actieve bewegingen die van de ene richting in de tegenovergestelde verandert, zonder dat er een pauze of ontspanning bij de wisseling optreedt.
  • Stabilising reversal als tweede subtechniek is een volledig statische techniek.
  • Ten derde en laatste maakt met soms gebruik van de Rythmic stabilisation, waarbij ter stabilisatie gebruik wordt gemaakt van isometrische contractie; een spiercontractie waarbij geen beweging door de weerstand wordt toegelaten.

CRAC en HRAC

Vervolgens kan men nog gebruik maken van twee zeer effectieve stretchmethoden: de CRAC (Contract-Relax Agonist Contraction) en de HRAC (Hold-Relax Agonist Contraction). Bij de eerste stretchmethode wordt een contractie van de verkorte spier gevraagd. Hierbij wordt de weerstand langzaam overwonnen. Vervolgens dient de patiënt deze spier te ontspannen en wordt ze verder gestretcht. De tweede methode verloopt op net dezelfde manier, maar de spiercontractie tegen weerstand levert een beweging op (de weerstand is te groot om beweging toe te laten). Door deze technieken kunnen spieren extra doeltreffende worden gerekt waardoor dus een spierverkorting sneller wordt weggewerkt.

Timing of emphasis

Ten slotte kan men door middel van timing of emphasis specifieke bewegingsonderdelen extra versterken. Hierbij is het de bedoeling bewust af te wijken van de normale bewegingsvolgorde. Zo zal een bepaalde spiergroep die niet doeltreffend functioneert worden gefasciliteerd.

Het gebruik

PNF-technieken worden vaak gebruikt voor CVA-patiënten. Zij zijn gedeeltelijke controle over hun lichamelijke beweeglijkheid verloren. Door PNF worden doelgerichte bewegingen opnieuw gefasciliteerd, waardoor bijvoorbeeld het bovenhoofds grijpen opnieuw mogelijk wordt.
© 2013 - 2024 Jastys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Proprioceptie, de positie van het lichaam in de ruimteProprioceptie, de positie van het lichaam in de ruimteProprioceptie wordt ook wel positiezin genoemd. Het woord proprioceptie is samengesteld uit de Latijnse woorden proprius…
Verschillende manieren van stretchenVerschillende manieren van stretchenIedereen kent het wel, je hebt een zware workout gehad en de dag daarna heb je enorme spierpijn. Stretchen na het sporte…
Effect en trainingswetten van krachttrainingEffect en trainingswetten van krachttrainingTijdens het trainen van kracht moet je met allerlei elementen rekening houden. Een paar keer gewichten heffen betekent n…
Verminderde proprioceptie: Problemen met houding en balansVerminderde proprioceptie: Problemen met houding en balansProprioceptie staat voor het onbewuste bewustzijn of de perceptie van de locatie van het lichaam in relatie tot waar het…

Wat is de kans op overlijden bij verschillende kankertypen?Wat is de kans op overlijden bij verschillende kankertypen?Kanker is al decennia lang de primaire doodsoorzaak onder zowel mannen en vrouwen, waarbij er ieder jaar circa honderddu…
Wat is een MRI-scan?Wat is een MRI-scan?MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, ook wel magneetscan genoemd. Het is een onderzoekmethode waarmee men de binne…
Jastys (6 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.