Schurft of scabies: oorzaak, symptomen, behandeling

Schurft of scabies: oorzaak, symptomen, behandeling Schurft wordt ook wel scabies genoemd. Het is een jeukende huidziekte die veroorzaakt wordt door de schurftmijt (sarcoptes scabiei). Plaatsen op het lichaam waar de schurftmijt voorkeur voor heeft zijn de polsen, handen en vingers. Schurft is een vervelende ziekte, maar niet ernstig. Wat zijn de symptomen van schurft en hoe wordt schurft behandeld. Is schurft besmettelijk? Kun je schurft ook van dieren krijgen? Begin 2016 sloot Avans Hogeschool te Breda een paar praktijklokalen omdat een student fysiotherapie schurft had opgelopen. Schurft duikt wel vaker op bij studenten.

Inhoud artikel


Schurft (scabies)

Schurft wordt veroorzaakt door een mijt. Het vrouwtje van de schurftmijt graaft gangen in de huid en legt daar haar eitjes neer. Er komen larven uit en die zijn na ongeveer twee weken volgroeid. Daarna begint de kringloop opnieuw. De eerste weken nadat de schurftmijt zich in het lichaam heeft verschanst doen zich geen symptomen voor. Maar als de eitjes zijn uitgekomen en de larven worden mijten, wordt de huid overgevoelig voor de uitwerpselen van de schurftmijten. Dit leidt tot jeuk.

Bij wie komt schurft voor en is schurft besmettelijk?

Schurft is niet gebonden aan een bepaalde leeftijd, maar komt vooral voor bij kinderen en jonge volwassenen.
Schurft is besmettelijk en wordt verspreid als mensen langdurig direct huidcontact hebben. Bijvoorbeeld als je een bed deelt met elkaar of ouders die tijdens de verzorging veel in contact komen met hun kinderen. Schurft komt ook voor in oorlogsgebieden, door de slechte leefomstandigheden.

Symptomen schurft

De symptomen treden vier tot zes weken na je besmet bent geraakt op:
  • Vlekjes op de huid met een rood-roze kleur;
  • De huid ziet er grauw uit, er kunnen schilfers en blaasjes aanwezig zijn;
  • Het hele lichaam jeukt, vooral in de nachtelijke uren;
  • Kenmerkend zijn lijntjes in een lichtbruine kleur, je vindt de lijntjes meestal tussen de vingers en bij baby's ook wel op de zijkant van de palm van de handjes en de voetzooltjes. Die lijntjes zijn de gangetjes waarin het vrouwtje van de schurftmijt haar eitjes legt.

Het kan zijn dat je eerder last hebt van een jeukend gevoel dan dat je echt iets ziet aan de huid. Die vervelende jeuk kan ook nog een poosje (een paar weken) aanwezig blijven na het verdwijnen van de huiduitslag. Raak je nog een of meerdere keren besmet in je leven, dan zal de jeuk eerder optreden dan bij de eerste besmetting. Je bent dan namelijk al allergisch voor de huismijt.

Waar 'nestelt' zich de huismijt zich bij voorkeur?

  • Polsen en handen;
  • Bij de vingers zoekt de huismijt vooral de zijkanten op en ook tussen de vingers heeft de voorkeur;
  • Naast bovenstaande plaatsen kan de huismijt ook kiezen voor de oksels, de voetzolen en soms de schaamstreek.

Diagnose schurft

De uitslag is een aanwijzing voor de huisarts dat het om schurft gaat. Verder onderzoek wat gedaan kan worden is een beetje huid afschrapen. Er wordt dan gekeken of er mijten en eitjes aanwezig zijn in de huid.

Behandeling schurft

  • Scabies gaat niet vanzelf over, behandeling is dus noodzakelijk.
  • Met een parasietendodende lotion kan de schurftmijt behandeld worden. Volg goed het voorschrift van huisarts of apotheek op.
  • Jeuk kan enorm vervelend zijn, een corticosteroïdcrème kan verlichting brengen.
  • De persoon met schurft moet behandeld worden, maar als de mensen in de naaste omgeving niet worden behandeld dan ben je nog niet van de schurft af. De mensen om de persoon heen moeten dus ook behandeld worden.
  • Verder is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan beddengoed en onderkleding, was het in warm water van tenminste zestig graden Celcius.

Schurft of scabies krijgen van een dier

Je hebt schurft bij mensen, maar bij dieren kan het ook voorkomen. Je kunt schurft krijgen van een dier (meestal gaat het om katten, honden, vogels, cavia's), het gaat dan echter om een ander type scabiesmijt. Ieder diersoort heeft zijn eigen type scabiesmijt. Deze kunnen niet overleven bij de mens, maar kunnen wel zorgen voor jeuk en wat huiduitslag. De klachten gaan na verloop van tijd (maximaal drie weken) vanzelf over als er geen contact meer is met het dier of als het dier behandeld is. Ga naar de dierenarts als je vermoedt dat een huisdier schurft heeft, het is goed te behandelen.

Schurft januari 2016: Avans Hogeschool

Avans Hogeschool te Breda sloot een paar praktijklokalen omdat een student fysiotherapie schurft had opgelopen. Schurft dook vaker op bij studenten, zoals in Nijmegen (2007/2008), Leiden (2011/2012), Delft (2012) en Groningen (2013).
© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schurft zeer besmettelijkSchurft zeer besmettelijkWat is schurft, scabiës? Pas op, schurft is vooral zeer besmettelijk en iedereen kan het krijgen, ook dieren. Wat is sch…
Hond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenHond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenSchurft bij honden herkennen en behandelen. Huid- en vachtproblemen bij de hond zijn waarschijnlijk de meest voorkomende…
Scabiës of schurft: symptomen, oorzaak en behandelingScabiës of schurft: symptomen, oorzaak en behandelingSchurft of scabiës is een besmettelijke huidaandoening die veroorzaakt wordt door de schurftmijt, een klein beestje die…
Bronnen en referenties
  • Huidinfo.nl
  • De Grote Oosthoek
  • Het Medisch Handboek
  • Encyclo.nl
  • Geraadpleegd op 8 januari 2016:
  • http://www.telegraaf.nl/binnenland/24965033/__Avans_sluit_lokalen_om_schurft_bij_student__.html
  • Wikipedia.nl
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 08-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.