Hoe lang duurt de griep en hoe lang ben je besmettelijk?

Hoe lang duurt de griep en hoe lang ben je besmettelijk? Miljoenen mensen hebben er jaarlijks last van: De griep. Wanneer je de griep hebt wil je natuurlijk weten hoe lang je je nog zo ellendig zult voelen en hoe lang je andere mensen kunt besmetten.

Hoe lang duurt de griep?

Helaas is het niet mogelijk om precies aan te geven hoe lang je last zult hebben van klachten vanaf het moment dat de eerste griepverschijnselen zich hebben voorgedaan. Over het algemeen duurt de griep tussen de twee dagen en twee weken, maar afhankelijk van je lichamelijke conditie en leeftijd kan het nog langer duren voordat je je écht weer helemaal de oude voelt. Tijdens een infectie met het griepvirus kunnen zich complicaties voordoen waardoor je langer last houdt van klachten. Veel voorkomende complicaties worden hieronder beschreven.

Bronchitis

Heb je naast klachten voor koorts, koude rillingen, hoofdpijn, keelpijn, spierpijn en algehele malaise ook een vervelende hoest die lang aanhoudt? Dan kan het zijn dat je een bronchitis onder de leden hebt. Bezoek de huisarts wanneer je last hebt van een aanhoudende vervelende hoest en hoestdrank niet helpt.

Longontsteking

Wanneer je last hebt van een pijnlijke hoest waarbij je ook slijm ophoest en kortademigheid kan het zijn dat je een longontsteking hebt. Dit komt vaker voor na een verkoudheid of na een periode van griep. Neem in geval van deze klachten contact op met je huisarts.

Oorontsteking

Oorontstekingen komen het vaakst voor bij kinderen. Dit komt door de anatomie van de oor regio; de buis van Eustachius, die de neusholte en het middenoor verbindt is korter en loopt meer horizontaal bij kinderen in vergelijking tot volwassenen. Hierdoor kunnen bacteriën die zich in de neusholte bevinden makkelijker binnendringen in het middenoor van een kind en hier infecties veroorzaken. Pijn kan onderdrukt worden met paracetamol. Wanneer de klachten binnen drie dagen niet verbeteren, de pijn erger wordt of het oor af gaat staan moet je contact opnemen met de huisarts.

Voorhoofdsholte- of bijholteontsteking

De neus is verbonden met verschillende holtes in het hoofd waar zich bacteriën kunnen nestelen en waar ontstekingen plaats kunnen vinden. Dit komt vaker voor na een verkoudheid of na een periode van griep. De ontsteking gaat vaak gepaard met pijn of drukkend gevoel aan het hoofd, in de oogkassen en aan de kaken. Meestal zijn de klachten na een week weer verdwenen. Om het genezingsproces te versnellen kun je je neus druppelen met zoutoplossing en kun je stomen door je je gezicht boven een kom met warm water te houden.

Wanneer is het nodig om naar de huisarts te gaan met griepklachten?

Bezoek de huisarts wanneer de griepklachten en koorts na vijf dagen nog helemaal niet verminderd zijn. Neem ook in de volgende gevallen contact op met de huisarts:
  • Als een kind van jonger dan twee jaar oud griepverschijnselen vertoont
  • Als een kind van ouder dan twee jaar oud meer dan drie dagen koorts heeft
  • Als een kind of volwassene na het verdwijnen van de koorts opnieuw koorts ontwikkelt
  • Als er sufheid optreedt
  • Als jij of je kind minder drinkt en/of plast
  • Als jij of je kind kortademig wordt of als er extreem veel slijm loskomt bij het hoesten
  • Als je griepverschijnselen hebt en je tot de risicogroepen behoort (zestig jaar of ouder of bekend met een langdurige hart- of vaatziekte, een chronische longaandoening, suikerziekte, een nieraandoening, en mensen met weinig weerstand door bijvoorbeeld behandeling met chemotherapie)

Hoe lang ben je besmettelijk?

Je bent meestal al een dag voordat je zelf griepklachten ontwikkelt besmettelijk voor andere mensen. Kinderen kunnen zelfs tot zes dagen voordat ze klachten ontwikkelen al anderen besmetten. Het griepvirus bevindt zich in slijm, snot en speeksel. Het virus kan zich gemakkelijk verspreiden via de lucht bij hoesten, niezen of gewoon praten, of via de handen, bijvoorbeeld wanneer je iemand een hand geeft. Probeer zoveel mogelijk van je neus af te blijven wanneer je griepklachten hebt en gebruik een papieren wegwerpzakdoek om je mond te bedekken bij hoesten. Over het algemeen besmet je geen anderen meer wanneer je vijf dagen last hebt van griepverschijnselen.
© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen griep en verkoudheidHet verschil tussen griep en verkoudheidWanneer heeft u nou griep en wanneer heeft u last van een verkoudheid? Vaak weten mensen dit niet te onderscheiden. Een…
Griep: verschijnselen en behandeling en de griepprikGriep: verschijnselen en behandeling en de griepprikMensen zeggen al gauw dat ze grieperig zijn, maar vaak is het dan alleen maar een flinke verkoudheid. Griep komt veel vo…
Weer tijd voor de griepprikWeer tijd voor de griepprikHet is weer tijd voor de griepprik. De periode half oktober tot half november is dé tijd om de griepprik te halen. Maar…
Feiten over de griep en de griepprikFeiten over de griep en de griepprikDe griep is een virus dat veel mensen jaarlijks krijgen. Het is heel vervelend en je kunt je er goed beroerd van voelen.…

Cellen en de energievoorzieningCellen en de energievoorzieningDe cellen in ons lichaam hebben het razend druk. Ze hebben veel verschillende functies. Daarbij bevatten de kernen van c…
Bronnen en referenties
  • www.thuisarts.nl
  • www.wikipedia.nl
  • www.dokterdokter.nl
  • Griep.mpict.nl
Marrie123 (80 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.