Het bestrijden van de ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Het is een verouderingsziekte, waarbij de hersenen langzaam maar progressief achteruit gaan en verschrompelen. Dit wordt onder meer veroorzaakt door een stapeling van eiwitten, plaques en een teveel aan bèta-amyloïd.. Tevens zou er een verband zijn tussen het peil van het DHEA en de ziekte van Alzheimer.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Algemeen
De hersenfuncties nemen af doordat de neuronen verschrompelen en afsterven in de cognitieve gebieden van de hersenen, zoals de frontale cortex en de hippocampus. De erfelijke vroege Alzheimer (MCI) waarbij symptomen van deze ziekte optreden voordat men 60 jaar is, komt voort uit genetische mutaties. De late Alzheimer vorm wordt beïnvloed door het apolipoproteine E4 (ApoE4) gen. Bij 25% van alle mensen is dit erfelijk gen aanwezig, waarbij indien het geërfd is van één ouder het risico op Alzheimer met een factor 3 toeneemt. Bij het erven van dit gen van beide ouders neemt het risico toe met een factor 10. Er bestaan twee types van neurale beschadiging:
- door verkleving en plaques en door een teveel aan bèta-amyloïde
- door knopen, die veroorzaakt worden door een ander hersengif, tau genaamd
Risicofactoren om de ziekte van Alzheimer te krijgen
Deze kunnen worden onderscheiden in:
- het hebben van het ApoE4 gen en een bepaalde levensstijl
- diabetes type II, beroerte en schildklierproblemen, waarbij de TSH waarde onder 1.0 is of boven de 2.10
- hart- en oogproblemen, zoals glaucoom, staar en glutenallergie
- water drinken dat uit koperen leidingen komt
- roken, weinig bewegen, depressie, hoge bloeddruk en een lage mentale activiteit
- chlamydia pneumoniae bacterie: wordt teruggevonden in de hersenen van 90% van overleden patiënten met Alzheimer
- een hoog cholesterolniveau, teveel consumptie van minder goede vetten (omega 6) en een hoge waarde van bloeddruk en bloedsuiker
- een verhoogd homocysteïnegehalte boven de 9.5 door een tekort aan vitaminen B6, B11 en B12
- het te veel consumeren van rood vlees en suiker, drinkers van fructose hebben 80% meer vet in de buikstreek
- slaapapneu, wat een zuurstoftekort veroorzaakt, chronische stress, geheugenverlies, roken en eenzaamheid
- neurogiffen, zoals lood, PCB's, kwik, koper en ijzer, wat soms in supplementen zit uit de hersenen te houden
Het afzwakken van de ziekte van Alzheimer
- het drinken van 100% fruitsappen, wat de aanmaak van acetylcholine bij antioxidanten bevordert en bèta-amyloïde beperkt
- limoen- en citroensap voor het aftoppen van de pieken van het bloedsuiker
- het vermijden van zuivelproducten
- inname van fruit met een hoog gehalte aan polyfenolen en anthrocyanine, zoals in blauwe bessen, frambozen en aardbeien
- fysieke en mentale activiteiten, wat de insuline normaliseert en de werking van de spieren versterkt
- bittere chocolade: verbetert de bloedcirculatie in de hersenen door flavonolen
- kaneel: versterkt de zwak werkende insuline en helpt bij insulineresistentie
- curcuma: vermindert bèta-amyloïde en bloedsuiker- en cholesterolwaarden
- cafeïne: vermindert het bèta-amyloïde bezinksel in de hersenen met 50%
- suppletie met vitamine B3, wat HDL verhoogt, 25 mcg vitamine B6, 800 mg vitamine B11 en 1000 mg vitamine B12
Testen
De cognitieve staat van de hersenen is vast te stellen met een echotoestel (Doppler) en een bloeddrukmeter die de systolische bloeddruk (bovendruk) in de enkel vergelijkt met die van de arm (ABI). Aic test bij hoge bloeddruk: geeft het gemiddelde niveau van 2-3 maanden terug. Een waarde van boven de 6.5 duidt op diabetes. Meet homocysteïne en CRP waarden, waarbij een te hoge niveaus drie keer zo veel kans geven op de ziekte van Alzheimer. Test de balans door te noteren hoe lang men op één been kan staan.
Medicatie
Daarbij kunnen worden onderscheiden:
- fysieke oefeningen: die zijn effectiever dan welk bekend geneesmiddel dan ook
- antioxidanten zoals R-alfa-liponzuur en resveratrol verwijden de bloedvaten, waardoor een betere doorstroming van het bloed
- mediterrane dieet: het eten van antioxidantrijk voedsel voorkomend in fruit en groenten
- choline, wat acetylcholine aanmaakt, helpt tegen ontsteking en hoge homocysteïne waarden
- kokos- en olijfolie (extra-vergine), amandelen, (wal)noten, spinazie, sla, spruitjes en bloemkool
- groene thee: bevat hoge doses EGCG en azijn, wat het hongergevoel en voedselinname vermindert en de bloeddruk verhoogt
- antibiotica: dient dan wel blijvend te worden ingenomen
- DHEA stimuleert het vrijkomen van neurotransmitters zoals dopamine
R-alfa-liponzuur (ALA) is een zeer krachtige antioxidant, wat net als glutathion, de bloed-hersenbarrière kan passeren. Het cheleert (verjaagt) ijzerafzettingen in de hersenen. Een inname van 200 mg liponzuur verlaagt, eventueel in combinatie met 500 mg acetyl-l-carnitine bloeddruk en bloedsuiker en zijn in staat het korte termijn geheugen bij ouderen te verbeteren. Neem als vrouw zijnde en u boven de 50 jaar bent geen ijzersupplementen in. Vermijd ook het narcoticum (isofluraan), dit maakt bèta-amyloïde activiteit in de cellen giftiger. Kokosolie kan dienen als alternatieve energiebron van de hersenen, als de hersenen suikers niet meer kunnen gebruiken voor energie. In plaats van suiker als hoofd energiebron, wordt dan olie gebruikt als energiegever.