Is het ebola virus besmettelijk en gevaarlijk?

Het is overal op het nieuws te zien en er gaat geen dag voorbij dat we er niets over horen in 2014: het ebola virus. Iedere dag vallen er meer slachtoffers en het ergste is dat meer dan de helft van de besmette mensen ook daadwerkelijk overlijdt aan deze ziekte. Er kan zeker gesproken worden van een epidemie in 2014 en het ziet er naar uit dat het ook in 2015 nog niet onder controle zou zijn. Er wordt ook wel gezegd dat het net zo ernstig is als de epidemie van aids in de jaren negentig.

Wat zijn de klachten en symptomen van ebola?

Het kan redelijk lang duren voordat je last krijgt van de klachten van ebola. Zo is de tijd van besmetting tot er echte klachten komen, soms wel 21 dagen. Over het algemeen komen de klachten tussen de 2 en 21 dagen. De meeste mensen krijgen na een dag of 7 al last van vervelende verschijnselen waardoor zij weten dat ze last hebben van het ebola virus. Ten eerste zal de persoon last krijgen van hevige koorts en daarbij voel je je natuurlijk ontzettend ziek. De hoofd- en spierpijn zal dus zeker niet ontbreken. Ook keelpijn kan voorkomen en dan zijn er nog de gele ogen die kunnen wijzen op het ebola virus. Hoewel koorts, hoofdpijn en keelpijn natuurlijk ook veroorzaakt kunnen worden door griep, zal er meteen gedacht worden aan het ebola virus als diegene bij mensen met ebola in de buurt is geweest.

De bovengenoemde klachten komen echter voor in de eerste fase van het virus. In de tweede fase gaat het of beter, of zal het lichaam nog verder aftakelen. Zo komen er in de tweede fase klachten voor als braken en diarree. Dit lijkt niet ernstig, maar vervolgens zullen er ook nier- en leverproblemen voorkomen. Er kunnen bloedingen voorkomen waarbij de besmette persoon uit bijvoorbeeld de neus of het oor gaat bloeden. Huiduitslag komt af en toe voor en ten slotte kan de besmette persoon ook moeite krijgen met ademhalen. Het grootste probleem dat het virus met zich meebrengt, is dat het afweersysteem verlamd wordt. Hierdoor is het lichaam niet meer in staat om te vechten tegen het virus en is de kans op genezing erg klein. Het virus verlamt het afweersysteem meestal al voordat het afweersysteem het virus heeft gedetecteerd waardoor het gemakkelijk kan gebeuren. Na een tijdje heeft het lichaam door dat er gevochten moet worden, maar op dat moment is het helaas al te laat. Er zullen bloedklonten ontstaan die ervoor zorgen dat het bloed niet goed meer naar de organen kan stromen. Hierdoor ontstaan dus de bloedingen uit de oren en neus, maar zal de patiënt ook overlijden omdat de belangrijke organen niet meer bereikt worden met bloed, en dan is het slechts een kwestie van wachten tot de patiënt zal overlijden.

Besmetting

Over de besmetting is nog het een en ander onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat het te krijgen is door onder andere lichaamssappen. Als een gezond persoon bijvoorbeeld het zweet van een besmet persoon aanraakt en binnenkrijgt, zal de gezonde persoon het virus ook binnen krijgen. Ook met bloed en urine is dit het geval. Het hebben van seks met een besmet persoon is ook erg onverstandig, omdat sperma er ook voor kan zorgen dat een gezond persoon besmet wordt. Ten slotte kan je nog besmet worden met ontlasting en moedermelk. Denk aan iemand die zijn handen niet wast na het toiletbezoek en de ander vervolgens het virus binnenkrijgt.

Wat nog onduidelijk is in 2014, is dat ebola misschien ook kan zorgen voor besmetting via de lucht. Hiervoor is echter nog geen bewijs in 2014 gevonden, maar aan de hoeveelheid besmette mensen te zien, zou het zeker kunnen. Op de vraag 'is ebola besmettelijk?' kan met volle mond ja worden gezegd. Het virus is erg gevaarlijk en er raken steeds meer mensen besmet. Ook artsen die de patiënten verzorgen raken regelmatig besmet ondanks de goede hygiëne en andere voorschriften.

Is het ebola virus al in Nederland?

De kans is groot dat je ergens al hebt gelezen dat er werd vermoed dat er Nederlanders waren met het ebola virus. Dit soort nieuws wordt echter al te snel vrijgegeven, al voordat ze weten of het echt het geval is. Er is in Nederland al meer dan vijf keer gezegd dat er mogelijk iemand was met het ebola virus, maar tot nu toe is dat nog steeds niet het geval (Oktober-2014). Alle keren waren dus vals alarm. Het is echter goed dat er zo goed opgelet wordt en dat de personen die klachten vertoonden, meteen in quarantaine genomen werden. Op deze manier zal verdere besmetting worden voorkomen als er al iemand is met het ebola virus.

Bovendien is de kans maar klein dat het in Nederland terecht zal komen, en als dit het geval is, is hier de juiste zorg om de persoon beter te maken. Mensen die van Afrika naar Europa vliegen, worden uitgebreid gecheckt op mogelijke symptomen voordat zij terug mogen vliegen. De kans is dus wel aanwezig, maar zeer klein en de mensen in Nederland hoeven zeker niet bang te zijn dat ze besmet worden.

De behandeling

Helaas is er nog geen medicijn in 2014 voor ebola dat zal zorgen voor genezing. Het kan echter al goed helpen als de persoon in quarantaine genomen kan worden en de patiënt goed verzorgd kan worden. In de besmette delen van Afrika gaat dit lastig. Hier zijn vaak geen goede ziekenhuizen en hierdoor is de kans klein dat de quarantaine ook daadwerkelijk goed kan werken. Ook worden de lijken langs de weg gelegd en niet netjes begraven zoals in Europa of Amerika, waardoor de kansen op besmettingen weer groter zijn.

Het enige dat er nu gedaan kan worden qua behandeling, is de patiënt isoleren en ervoor zorgen dat de patiënt voldoende drinkt. Door de diarree en het braken kan de patiënt uitgedroogd, wat ook een reden is voor het overlijden. Dan zijn er nog vitamines en pijnstillers die ervoor zorgen dat de patiënt zich beter zal voelen. Als er al geen kans is dat de patiënt het overleeft, kan de pijn toch nog worden verlicht met pijnstillers zodat de dood in ieder geval minder pijnlijk is. Tot noch toe is het ebola virus in 2014 een groot probleem in de wereld, maar de artsen zijn steeds dichterbij het vinden van een juist medicijn.
© 2014 - 2024 Nvaonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar komt ebola vandaanEbola is een zeldzaam virus dat bij mensen en apen een ernstige afwijking in het bloed veroorzaakt, hierdoor ontstaan ve…
nieuws uitgelichtEbola: de feitenEbola blijft in de herfst 2014 in het nieuws komen en het sterftecijfer blijft maar toenemen. Bij veel mensen wordt de a…
Ebola virus - ook via de lucht?Een van de meest spraakmakende virussen van 2014 is ebola. In de landen Guinee, Sierra Leone, en Liberia alleen al zijn…
Hoe voorkom je ebola?Hoe voorkom je ebola?Ebola, het komt steeds dichterbij. Begin 2014 is er een ebola-uitbraak in West-Afrika begonnen. Met de hoeveelheid mense…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Ebola
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Ebolavirus
Nvaonline (19 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.