Longontsteking (pneumonie) & Symptomen en behandeling

Longontsteking (pneumonie) & Symptomen en behandeling De longaandoening longontsteking (ook pneumonie genoemd) wordt over het algemeen veroorzaakt door een besmetting met micro-organismen (infectie), maar kan ook ontstaan door inademing van gassen of deeltjes materiaal (bijvoorbeeld voedsel). Een bacteriële longontsteking kan eenvoudig behandeld worden met antibiotica, zodat ergere complicaties kunnen worden voorkomen. In het verleden was deze aandoening een belangrijke doodsoorzaak.

Longontsteking


Longontsteking (pneumonie)

Ondanks het afweersysteem van de longen tegen vreemde indringers komt longontsteking veel voor. Bij die bescherming kun je denken aan de trilharen die de luchtwegen schoonhouden, de hoestreflex en de fagocyten (afweercellen die de indringers doden).

Pneumonie beperkt zich soms tot een bepaald gebied in de longen, maar kan ook verspreid zijn in de hele long (dit heet broncho-pneumonie). Door vochtophoping in de longblaasjes wordt de zuurstofafgifte aan het bloed verhinderd (de zogenaamde ventilatie). Bloed is de belangrijkste transporteur van zuurstof door ons lichaam. Door de verminderde opname van het lichaam kunnen lichaamscellen zuurstofgebrek krijgen en in ernstige gevallen kan dit leiden tot ademstilstand. Antibiotica zijn effectief, maar er hebben zich inmiddels bacteriesoorten ontwikkeld die resistent (immuun) zijn voor penicilline en andere middelen (ze hebben zich aangepast en kunnen er nu dus wel tegen, iets dat erg gevaarlijk is en moet worden vermeden).

Risicogroepen

Voor ouderen en verzwakte patiënten (bijvoorbeeld aids-patiënten) is een longontsteking vooral gevaarlijk. De prognose is bij vroegtijdige behandeling uitstekend. Voor ouderen en mensen met een verhoogd risico (ook op griep), de zogenaamde risicogroepen, is het mogelijk een vaccinatie te krijgen. Hierdoor ontstaat bescherming voor de 23 verschillende streptokokken-stammen, die in de meeste gevallen de oorzaak zijn.

Mexicaanse griep

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waren er in juni 2009 in Mexico vele tientallen mensen bezweken aan zware longontsteking, veroorzaakt door de Mexicaanse griep. Deze griep trok de hele wereld over en werd een pandemie. Het is belangrijk om goede preventieve maatregelen te nemen en erg te letten op de persoonlijke hygiëne om besmetting te voorkomen en eventuele verspreiding te stoppen. Het middel tegen deze griep is Tamiflu. Dit is tot nu toe het enige middel dat werkt tegen de Mexicaanse griep, dus laat u op internet geen andere middel doen verleiden tot aankoop.

Symptomen longontsteking

Bezoek een arts, indien nodig. / Bron: TukTukDesign, PixabayBezoek een arts, indien nodig. / Bron: TukTukDesign, Pixabay
Dit zijn de meest voorkomende symptomen bij de ziekte:
  • Hevig transpireren en daarbij vrij hoge koorts en koude rillingen (symptomen griep).
  • Gebrek aan eetlust.
  • Hoesten met (bloedig) sputum en pijn bij het ademhalen.
  • Kortademigheid.
  • Hoofd-, keel- en spierpijn.
  • Vermoeidheid en onwel voelen.

Ademnood, blauwe huidskleur, verwarring in de meer ernstige situaties.

Oorzaken longontsteking

De oorzaak is vaak moeilijk te achterhalen, echter dit zijn de meest voorkomende oorzaken van de ziekte:
  • Virale of bacteriële infecties door inademing.
  • Vooral bij aids-patiënten soms schimmels of parasieten.
  • Bacteriële infectie via het bloed (bacteremie).
  • Inademing van irriterende stoffen.
  • Inademing van braaksel als gevolg van bewustzijnsverlies.

Risico's en risicofactoren

Roken, oudere of zeer jonge leeftijd, ziekenhuisopname, operatieve ingrepen, chemotherapie, immuno-suppressiva en langdurig gebruik van antibiotica zijn risicofactoren. Bij zeer ernstige ziekten is de kans op longontsteking groot. Dit komt doordat longontsteking optreedt als complicatie van andere ziekten of indien de patiënt al een verlaagde weerstand heeft. Hoe kunt u longontsteking voorkomen? Niet roken is een zeer belangrijk advies. Bij verhoogd risico is vaccinatie die langdurige bescherming biedt, veelal effectief (vaccineren tegen pneumokokken). En een jaarlijkse griepprik wordt aanbevolen.

Behandeling longontsteking

Hoe kan longontsteking worden behandeld? Bij voorkeur middels een antibioticakuur die afgemaakt moet worden. Bij voortijdig stoppen kan weer een ontsteking ontstaan.

Andere mogelijkheden zijn voor behandeling

  • Pijnstillers die helpen bij koorts en pijn. Gebruik deze OTC-middelen alleen in overleg (OTC-middelen= zonder recept verkrijgbaar). Neem bij droge hoest een hoestremmend middel.
  • Bij schimmelinfecties wordt een anti-schimmelmiddel zoals amfotericine B toegepast. Ribavirine, acyclovir en ganciclovir zijn effectief bij sommige virusinfecties.
  • Stoombaden, luchtbevochtiging, acht glazen water per dag om vastzittend slijm los te maken.
  • De dokter zal u eventueel leren vastzittend slijm te verwijderen met houdingsdrainage.
  • Bedrust tot de koorts afneemt is zeer aan te raden. Ziekenhuisopname kan vooral in het begin worden aanbevolen omdat longontsteking zeer plotseling kan verergeren.
  • Soms wordt zuurstof toegediend of kunstmatige beademing toegepast.
  • Bij thoracentese wordt via de thoraxwand met een holle naald vocht rond de longen weggezogen.

Naar de dokter met longontsteking

Ga naar een dokter bij verschijnselen van longontsteking met koorts, kortademigheid en bloedig sputum.
Spoedgeval: bel onmiddellijk een ambulance als ademnood ontstaat of de huid blauw wordt.

Lees verder

© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Longontsteking of pneumonie: symptomen, behandelingLongontsteking of pneumonie: symptomen, behandelingEen veel voorkomende longaandoening is longontsteking, ook wel pneumonie genoemd. De ontsteking van de longblaasjes kan…
Longontsteking: symptomen, behandeling, soorten antibioticaLongontsteking: symptomen, behandeling, soorten antibioticaDe meeste mensen weten dat een longontsteking een serieuze ziekte is en behandeld moet worden met antibiotica. Normalite…
Longontsteking bij kinderen (pediatrische pneumonie)Longontsteking bij kinderen (pediatrische pneumonie)Een longontsteking is een infectie waarbij de luchtzakjes van de longen aangetast zijn. Wanneer de ontsteking van de lon…

Probleem of stoornis: Slaapstoornis door lichamelijke kwalenDe meeste lichamelijke ziekten kunnen tot slaapstoornissen leiden gewoonlijk door de ermee samengaande symptomen zoals p…
Bronnen en referenties
  • Boek: Geneeswijzer.
  • Wikipedia: nl.wikipedia.org/wiki/Longontsteking
  • Dr. H.S. Brand, afdeling orale celbiologie ACTA, college 2008.
  • Afbeelding bron 1: TukTukDesign, Pixabay
Reacties

Hennie, 20-04-2014
Ik ben 2 weken geleden met spoed opgenomen in ziekenhuis met dubbele longontsteking, en heb 10 dagen aan de zuurstof gelegen ook 2 dagen op de ic, dokter zei kantje boord, nu ben ik thuis en probeer weer te herstellen.erg zwaar omdat mijn ademhaling nog niet goed is.ik ben erg verzwakt en eten lukt mij ook nog niet best, ben ook nog diabeet dus extra zwaar, ik ben erg bang om de dagelijkse dingen dalijk weer op te pakken, en dat ik dit terug krijg, hoop dit echt nooit meer mee te maken was een verschrikking, was er maar een bescherming tegen een longontsteking, hoe moet je je leven nu invullen om dit te voorkomen ben erg bang hiervoor Reactie infoteur, 22-04-2014
Mijn beste,
Eerlijk gezegd zou ik met dergelijke vragen langsgaan bij uw huisarts (en eventueel op verwijzing naar uw longarts) voor preventieve maatregelen op maat (in uw situatie).
Groet.

Vermeer, 13-09-2011
Het is niet altijd zichtbaar op de foto of er een longontsteking is. Reactie infoteur, 13-09-2011
Beste Vermeer,
Dat is correct. Een foto dient meer als diagnostisch hulpmiddel, niet waar gelijk een diagnose op kan worden afgelezen.
Groet,
Victor

Reen, 06-07-2011
Mijn dochter van 6 heeft astma en vaker een longontsteking gehad. Nu had ze 2 weken terug ook weer een longontsteking die is behandeld met antibiothica. Dat sloeg snel aan. Ze blijft echter erg moe. Overdag kan ze wel spelen maar na 18. 00 uur stort ze in. Ook heeft ze hoofdpijn en zit haar neus dicht en nog vol met slijm. Is dit normaal? Reactie infoteur, 06-07-2011
Beste Reen,
Ik zou u adviseren een arts te consulteren om de symptomen te overleggen.
Deze zou mogelijk een diagnose kunnen stellen over wat er aan de hand is met uw dochter.
Groet,
Victor

Suusje, 17-05-2011
Hallo, eind januari ben ik per ambulance opgenomen in het ziekenhuis in Alkmaar. Ik had griep zeiden ze bij de huisartsenpost. Dus was eerst naar huis gegaan. Toen ging het heel snel met mij achteruit. Ik bleek een dubbele longontsteking te hebben als gevolg van de mexicaanse griep. Ik werd in isolatie gelegd op de IC, waar ik vervolgens kantje boord heb gelegen. In totaal heb ik 3.5 week in coma gelegen. Ik merk nu. inmiddels mei. dat er langzaam een herstel komt. Maar een klein rondje wandelen is al te veel voor mij. Geestelijk wil ik veel. Lichamelijk kan ik weinig. Toch wilt natuurlijk de ARBO dat ik straks weer aan het werk ga… dat beangstig mij… Reactie infoteur, 20-05-2011
Beste Suusje,
Dat kan ik me helemaal voorstellen! Bedankt voor je bericht en wens je veel sterkte toe!
Hartelijke groeten,
Victor

Lisa, 18-04-2011
Heej,
Ik ben 5 dagen geleden ziek geweest. Ik had volgens mij een klein beetje koorts en ik was al een tijd verkouden. Daarna begon ik last te krijgen van mijn keel. Het begon met keelpijn en daarna kreeg ik last van hoesten. Ik moest vooral veel slijm ophoesten (groen slijm). Daarna begon ik benauwd te worden en ik heb nu ongeveer 3 dagen last van benauwdheid. Ik moet nogsteeds veel hoesten. Het hoesten doet pijn aan mijn longen en ik krijg er hoofdpijn van. Ik lig ook al 2 dagen wakker van de benauwdheid. Is dit een longontseking? Groetjes Reactie infoteur, 22-04-2011
Beste Lisa,
Dat is vanuit mijn positie niet te beoordelen. Ik zou je adviseren om naar je huisarts te gaan, hij kan onder andere je keel controleren en met een stethoscoop je longen beluisteren om de diagnose beter te kunnen stellen.
Groet,
Victor

Emile, 13-12-2010
Hallo, ik heb 2 vragen.
1. Mag je met een longontsteking naar buiten?
2. En is het schadelijk voor de longen om hoog de bergen in te gaan. (als het goed is zal de longontsteking dan zo goed als over zijn) Reactie infoteur, 14-12-2010
Beste Emile,
Ik raad je aan om even je huisarts (-assistent) te bellen. Dan weet je het gelijk.
Groet,
Victor

Astor, 11-12-2010
Het is geruststellend te lezen dat veel mensen op tijd naar hun huisarts gaan. Ikzelf ben eerst goed verkouden geweest, tot de grieperigheid verdween en het hoesten niet. Begon overigens met een ontstoken keel. Ik heb antibioticum voorgeschreven gekregen, maar ben nu na 4 dagen niets opgeknapt. Nu is mij duidelijk dat griep/verkoudheid een oorzaak kan zijn van een longontsteking. Is het dan logisch dat een arts op basis van een kort lichamelijk onderzoek (luisteren en kloppen) voldoende informatie heeft om een juiste behandeling te starten? Zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn dat ik een dubbele longontsteking heb, waarbij de ene long wat meer vocht in zich heeft dan de andere? Ik moet zeggen dat ik een slechte patient ben… ik vind het angstig om benauwd te zijn! Reactie infoteur, 12-12-2010
Beste Astor,
Bedankt voor je reactie. Ook op basis van de anamnese en het beloop van de symptomen geven de arts aanvullende informatie om tot een diagnose te komen.
Het is inderdaad mogelijk dat beide longen ontstoken raken.
Ik wens u veel beterschap toe.
Met groet,
Victor

Jannie, 10-12-2010
Hallo,
Ik ben vandaag naar de huisarts geweest, deze constateerde dat ik een beginnende longontsteking had, ik moet veel hoesten (droge hoest) en heb pijn als ik diep in adem.
Is het heel schadelijk om nu toch af en toe een sigaretje te doen? Ik vind het zo lastig om het niet te doen.
Heb ook een kuur gekregen. Reactie infoteur, 11-12-2010
Beste Jannie,
Roken is sowieso schadelijk voor de weefsels in de longen en wordt dan ook afgeraden.
Lees eventueel de bijsluiter voor eventuele contra-indicaties en bijwerkingen.
Ik wens u heel veel wijsheid toe in de beslissing om wellicht deze aangelegenheid aan te grijpen om van het roken af te komen.
Met groet,
Victor

Anneke, 08-12-2010
Mijn dochter van 14, is al twee weken aan het hoesten een echt naar "blaf"hoestje. ook heeft ze nu veel spierpijn op haar borst(onder de ribben) en sinds kort ook op haar rug. een aantal weken terug is ze heel ziek geweest, en het lijkt erop nieuw op dat ze ziek is. echt koorts heeft ze niet, wel verhoging (37.8) ze voelt zich niet echt ziek zecht ze maar het hoesten doet metname pijn vanwege de spierpijnen. Ook heeft ze gisteren avond al haar avond eten weer uigespuugd, zonder zich echt ziek te voelen. Kan dit een longontsteking zijn> Reactie infoteur, 08-12-2010
Hallo Anneke,
Bedankt voor uw reactie. Ik zou u adviseren om met uw dochter de huisarts te bezoeken. Deze is beter in staan om door middel van onderzoek een diagnose te stellen.
Met groet,
Victor

Wilma de Haan, 28-10-2010
Ik ben vanaf 2008 ongeveer 7x geopereerd mijn laatste groote ingreep was in februari 2010. Vanaf die tijd heb ik al 6x een longontsteking gehad waarvan ik 3x ben opgenomen. kunnen de operatie's een oorzaak zijn van de vele longont-stekingen. Of zou door dit alles mijn afweer zijn aangetast? Reactie infoteur, 01-11-2010
Beste mw. De Haan,
Ik denk dat een medisch specialist u beter hierover kan informeren.
Groet,
Victor

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 13-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.