Allergieën: huidallergieën

Huidvlekken, bulten, zweren en uitslag zijn veel voorkomende symptomen van allergie. Soms worden deze problemen veroorzaakt door chemische stoffen zoals schoonmaakmiddelen of krachtige wasmiddelen die de huid irriteren en beschadigen. Deze stoffen brengen iedereen schade toe, of ze nu allergisch zijn of niet. In landen zoals het Verenigd Koninkrijk en de V.S komen allergische huidaandoeningen voor bij ongeveer één op de zeven kinderen en bij één op de tien volwassenen ergens in hun leven.

Netelroos

Netelroos wordt ook wel urticaria genoemd. Deze aandoening ziet eruit als buitjes of bleke, verhoogde vlekken met een vlakke bovenkant en met rode huid eromheen. De vlekken jeuken en kunnen komen en gaan op verschillende delen van het lichaam. Meestal verdwijnt netelroos binnen een paar uur. Ze kan echter ook optreden tijdens een ernstige medische toestand die we anafylaxie noemen.

Eczeem en dermatitis

Deze huidaandoeningen hebben vele oorzaken en verschillende namen. Over het algemeen is de huid rood, ontstoken, jeukerig en pijnlijk. Vrijwel elk deel van het lichaam kan getroffen worden, hoewel het gezicht, de armen en benen het meest kwetsbaar zijn, en vooral de huid op gewrichten zoals de elleboog en knie. Bij baby’s en kinderen wordt het probleem meestal atopisch of constitutioneel eczeem genoemd. De huid kan vochtig of met korsten bedekt zijn. Bij volwassenen is de huid droger en schilferiger, en zal het probleem eerder contactallergie of dermatitis genoemd worden.

Oorzaken huidallergieën

De oorzaken van allergische huidaandoeningen variëren enorm. Naar schatting speelt bij meer dan een kwart van de baby’s en kinderen met eczeem een voedselallergie een rol.
Andere oorzaken zijn allergenen van dierlijke oorsprong die in de lucht zweven en met de huid in contact komen, zoals uitwerpselen van de huisstofmijt en schilfers van huid, haren en veren.
Warmte, kou, vochtigheid of fel zonlicht kunnen ook een huidallergie op gang brengen, evenals stress of opwinding, lichaamsbeweging die iemand rood laat aanlopen en laat zweten, of sommige soorten weefsels, zoals wol of nylon.

Chemische allergenen

Een toenemend aantal producten en chemische stoffen kan allergische huidreacties veroorzaken.
Deze chemische allergenen zitten in:

  • cosmetica, zeep, parfum, shampoo, douchegel, haarverf;
  • waspoeder en wasverzachter (vaak op enzymen gebaseerde typen);
  • desinfecterende middelen, chemische reinigingsmiddelen;
  • rubber en latex;
  • leer (vooral als het behandeld en geverfd is);
  • lijm en oplosmiddelen;
  • mechanische smeermiddelen zoals oliën en vetten;
  • bouwmaterialen zoals cement, vulmiddelen en dichtingsproducten;
  • zuivere metalen, zoals nikkel, bijvoorbeeld in armbanden, riemen, knopen, sluitingen, oorbellen, piercings en andere voorwerpen die met huid in contact komen.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Urticaria: netelroos of galbultenUrticaria: netelroos of galbultenUrticaria is de medische naam voor netelroos of galbulten. Het is een veel voorkomende huidreactie. Ongeveer een kwart v…
Netelroos (urticaria)Urticaria (netelroos) zijn bultjes (soms groter) die ontzettend jeuken en overal op de huid voor kunnen komen. Ze ontwik…
Netelroos/Urticaria/Galbulten, hoe komt u er snel vanaf?Netelroos is een reactie van de huid, het staat ook bekend als Urticaria of Galbulten. Iedereen komt vroeg of laat er me…

Allergieën: voedselallergieënZo’n 20 op de 100 volwassenen zeggen last te hebben gehad van een voedselallergie. Als deze 20 mensen echter medisch ond…
Allergie: allergieën in de neusSommige allergieën treffen voornamelijk de neus, en veroorzaken symptomen die vergelijkbaar zijn met die van een verkoud…
Bronnen en referenties
  • Bron: Allergieën, Acco Leuven 1982
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 14-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.