InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Ziekten > Allergieën: voedselallergieën

Allergieën: voedselallergieën

Zoín 20 op de 100 volwassenen zeggen last te hebben gehad van een voedselallergie. Als deze 20 mensen echter medisch onderzocht zouden worden, zouden slechts één of twee van hen een echte allergie blijken te hebben. De andere gevallen kunnen deels verklaard worden met intolerantie, toxiciteit of aversie. Voedselintolerantie is geen echte allergie, maar brengt in het lichaam wel processen op gang die tot allergieachtige symptomen leiden. Deze kunnen een gevolg zijn van een gebrek aan bepaalde stoffen die nodig zijn voor de vertering. Of van de aanwezigheid van de stof histamine in het voedsel. Als er sprake is van toxiciteit bevat het voedsel schadelijke of giftige stoffen waar iedereen last van zou hebben, ongeacht of ze een allergie hebben of niet. Mensen met een voedselaversie zijn ervan overtuigd dat ze allergisch zijn voor een bepaald voedingsmiddel, maar medische testen laten geen allergische reactie zien.

Symptomen van voedselallergie

Symptomen van een echte voedselallergie zijn uitslag die over de huid verspreid is en kan jeuken, zwelling (zichtbaar op het gezicht, voeten en handen), en problemen met ademhalen zoals piepen. Op de langere termijn kunnen eczeem (zie vorige pagina), hoofdpijn en gedragsverandering zoals hyperactiviteit optreden. In sommige gevallen spelen buikpijn, overgeven, diarree en een onregelmatige hartslag (palpitaties) een rol, maar deze komen ook voor bij Voedselintolerantie. Bij het orale-allergiesyndroom kunnen de mond en keel rood en jeukerig worden.

In zeldzame, maar een toenemend aantal, gevallen kan voedselallergie iemands leven bedreigen.

De voornaamste boosdoeners van voedselallergie

Bijna elk voedingsmiddel kan een reactie opwekken. Er zijn echter zes belangrijke ingrediënten van voedingsmiddelen die 90 procent van de allergiegevallen bij jongere mensen veroorzaken: koemelk, eiwit (albumen), tarwe, witvis, pindaís en sojabonen. Deze ingrediënten komen veel voor, maar soms zijn ze verborgen. Melk en eieren worden bijvoorbeeld veel gebruikt voor koken en bakken; veel soorten brood worden gebakken van tarwe (in de vorm van meel); en soja zit in een enorme verscheidenheid aan bewerkte en bereide etenswaren.
Andere boosdoeners van voedselallergie:

  • Aardappelen
  • Kaas en yoghurt
  • Schelp- en schaaldieren zoals mosselen, oesters, gamalen
  • Varkensvlees (ook ham en bacon)
  • Kip en ander pluimvee
  • Tomaten, uien en knoflook
  • Citrusvruchten zoals sinaasappels
  • Cafeïne (in thee, koffie en cola)
  • Zachte vruchten zoals aardbeien, perziken, nectarines en kiwi's
  • Sla en artisjok
  • Noten - paranoten, hazelnoten, amandelen, pecannoten, walnoten, cashewnoten, kokosnoten en pistachenoten
  • Sesamzaden

Lees verder

© 2008 - 2019 Guy1962, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen voedselallergie en voedingsintolerantieHet verschil tussen voedselallergie en voedingsintolerantieAls er al geruime tijd klachten ontstaan na het eten van bepaalde voedingsmiddelen en ze blijven steeds terugkeren, dan…
Voedselallergie; OAS, het oraal allergiesyndroomVoedselallergie; OAS, het oraal allergiesyndroomEen voedselallergie is een abnormale reactie van het lichaam op voedingsstoffen die voor ons lichaam eigenlijk gewoon no…
Voedselallergie bij huisdieren (hond en kat)Voedselallergie bij huisdieren (hond en kat)Steeds vaker duiken er mensen op met voedselallergie. De een is allergisch voor noten, de ander voor schelpdieren. Maar…
Oraal allergiesyndroom: Symptomen aan mond na eten voedingOraal allergiesyndroom: Symptomen aan mond na eten voedingHet oraal allergiesyndroom is een allergische reactie in de mond veroorzaakt na het eten van bepaalde rauwe groenten en…
Feiten over allergie en hooikoortsFeiten over allergie en hooikoortsAllergie kan worden veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Zo'n 30% van de kans dat iemand allergische klachten krijgt i…
Bronnen en referenties
  • Bron: Allergieën, Acco Leuven 1982

Reageer op het artikel "Allergieën: voedselallergieën"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Tessa, 27-11-2015 16:10 #1
Een kokosnoot behoort niet tot de noten familie. Enkel de naam is hetzelfde. Het is een vrucht.

Infoteur: Guy1962
Laatste update: 14-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Allergieën
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!