Probleem of stoornis: Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Mensen met deze stoornis zijn geestelijk onzelfstandig, onderworpen en hulpeloos en alleen in staat te functioneren wanneer ze constant geestelijke koestering, goedkeuring, geruststelling en emotionele steun krijgen.

Beschrijving

Anderen nemen de verantwoordelijkheid voor uw leven op zich omdat u moeite heeft met het nemen van beslissingen, met betrekking tot kleine of grote vraagstukken met wie moet optrekken, waar u moet wonen, wat voor werk u moet zoeken, wat voor kleren u aan moet, waar en wat u moet eten, wanneer en waarheen u met vakantie moet, hoe u uw geld wilt besteden en hoe de kinderen moeten worden opgevoed.

Doordat u zo sterk op andere mensen steunt, ontwikkelt u de bij uw leeftijd behorende besluitvaardigheid niet en hierdoor wordt u weer gesterkt in uw gevoel van kinderlijke afhankelijkheid en onvermogen. U bent moeilijk te motiveren om zelfstandig dingen te doen en u voelt zich hulpeloos en incompetent wanneer u daar door de omstandigheden of door andere mensen toch toe gedwongen wordt.

Opdat niemand te veel van u zal verwachten, veinst u niets te kunnen en probeert u voortdurend anderen voor u dingen te laten opknappen die u best zelf zou kunnen doen. Omdat u wel uitkijkt voor werk waarbij u besluiten moet kunnen nemen of verantwoordelijkheid dragen zijn, uw carrièrekeuzes beperkt en maakt u uw belofte nooit waar.

Bij uw interpersoonlijke relaties wedt u op slechts een handvol paarden, probeert tot elke prijs te voorkomen dat u alleen komt te staan en voelt u in uw eentje zeer onbehaaglijk en angstig. Uw sociale relaties beperken zich tot die enkelen op wie u het meeste steunt. Hierdoor wordt de ramp des te groter wanneer er iets spaak loopt en er een eind aan een belangrijke relatie komt. In reactie hierop kunt u terstond en zonder veel onderscheid des persoons bij iemand anders ‘aanhaken’, alsof bij storm elke haven goed is. Dit kan soms tot vreselijke keuzes leiden, van mensen die gebruik maken van uw zwakheid en ongaarne uit zichzelf geven, als ze dat al doen.

U accepteert hun kritiek zonder meer omdat die uw eigen waardeloze zelf beeld bevestigt. U bent passief, inschikkelijk, vastklampend en vindt het vreselijk van anderen te worden gescheiden. Het idee de leiding van anderen te verliezen is zo angstaanjagend dat u niemand durft tegenspreken ook al bent u het niet eens met diens advies, en evenmin boos durft worden ook al wordt u tot het uiterste getergd. U gaat zo ontzettend ver om maar verzorgd te worden dat u zich soms in ongezonde relaties begeeft waarin u mogelijk zelfs wordt mishandeld.

Er valt dikwijls een geslachtsgebonden verschil waar te nemen in de wijze waarin deze persoonlijkheidsstoornis aan de dag treedt. Vrouwen gedragen zich meestal onderworpen om anderen ertoe te bewegen zich hun lot aan te trekken; mannen stellen zich eerder eisend en drammerig op ten opzichte van de mensen die ze nodig hebben maar zijn niet minder afhankelijk.

Diagnose volgens DSM IV

U hebt een buitensporige behoefte om verzorgd te worden, wat ertoe leidt dat u zich overmatig onderdanig en vastklampend gedraagt. Dit patroon blijkt uit het feit dat u ten minste vijf van de volgende slecht aangepaste eigenschappen
vertoont:
  • U kunt geen enkel besluit nemen zonder advies en geruststelling van anderen, zelfs de gewoonste niet.
  • U rekent erop dat anderen de verantwoordelijkheid voor uw leven op de meeste belangrijke punten van uw leven overnemen.
  • U vindt het moeilijk om iemand tegen te spreken wier steun of goedkeuring u nodig heeft.
  • U hebt moeite zonder hulp van anderen aan nieuwe projecten of opdrachten te beginnen of iets in uw eentje te doen.
  • U gaat zo ver om maar koestering en steun van anderen te krijgen dat u aanbiedt om dingen te doen die u niet leuk of zelfs vreselijk vindt.
  • U voelt zich onbehaaglijk of hulpeloos wanneer u alleen bent omdat u zeker weet niet voor uzelf te kunnen zorgen.
  • Na het beëindigen van een intieme relatie scharrelt u radeloos meteen een nieuwe ter vervanging op.
  • U zit er uren over te tobben wat er van u zal worden als er niemand is om voor u te zorgen.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychische stoornissen - Soorten van geestesziektePsychische stoornissen - Soorten van geestesziekteVolgens de moderne indeling zijn de meest voorkomende vormen van mentale ziekten angststoornissen, stemmingsstoornissen,…
Excentriek en Vreemd als persoonlijkheidsstoornissenExcentriek en Vreemd als persoonlijkheidsstoornissen10 tot 15 procent van de mensen om ons heen lijdt in meer of mindere mate aan persoonlijkheidsstoornissen. Een heel klei…
Alcoholverslaving en comorbiditeitAlcoholverslaving en comorbiditeitEen alcolholverslaving an sich is een heftig fenomeen met verstrekkende gevolgen voor het sociale, persoonlijke en zakel…
Angst en Vrees als persoonlijkheidsstoornissenAngst en Vrees als persoonlijkheidsstoornissenVerhandeling over persoonlijkheidsstoornissen die worden gekenmerkt door angst en obsessie. Deze persoonlijkheidsstoorni…

De juiste diagnose: Griep of verkoudheidWie in deze dagen, geplaagd van keelpijn en hoesten, een apotheek bezoekt en daar op medische hulp hoopt, moet weten of…
Probleem of stoornis: Obsessieve-compulsieve persoonlijkheidMensen met deze stoornis streven perfectie na tot elke prijs en leiden rigide, strak gestructureerde, verstikte levens.…
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.