Probleem of stoornis: Antisociale persoonlijkheidsstoornis

Mensen met deze stoornis vertonen een levenslang patroon van onverantwoorde- lijk gedrag waarbij ze zich weinig gelegen laten liggen aan de rechten van anderen, de normen van de samenleving, de aansporingen van het geweten en de wet. De problemen beginnen al vroeg in de kindertijd of adolescentie met storend probleemgedrag, gebrek aan respect voor het gezag, overtreding van voorschriften of regels, vernieling van andermans bezittingen en misschien zelfs geweld jegens dieren of mensen.

Antisociale persoonlijkheidsstoornis

In uw jeugd loog u wanneer het u zo uitkwam en gapte u wanneer u dacht dat ongestraft te kunnen doen.
Als volwassene bent u overgestapt op het grotere en betere werk. U leidt een tumultueus bestaan met plotselinge veranderingen in relaties, werkkring en verblijfplaats en kunt zich bezighouden met illegale activiteiten zoals diefstal en de handel in drugs. Wanneer de dingen niet gaan zoals u wilt, raakt u geïrriteerd en wordt zelfs agressief, met een lichte ontvlambaarheid vanwege uw lage frustratietolerantie.

U bent betrekkelijk blasé en onverschillig met betrekking tot uw eigen veiligheid en die van anderen en neemt enorme risico’s met onveilige seks, buitensporig hard rijden, zwaar middelengebruik en gevaarlijke criminele activiteiten. Er bestaat een gerede kans dat u vroeg zult sterven ten gevolge van moord, zelfdoding, een overdosis of een ongeluk. Bij de antisociale persoonlijkheidsstoornis bestaat een uitgesproken verschil tussen de seksen. Ze wordt veel vaker bij mannen vastgesteld, wat waarschijnlijk de mannelijke tendens tot agressief en impulsief gedrag weerspiegelt die vrijwel universeel is in het dierenrijk.

U bent alleen bedacht op uw eigen belang en u bent arrogant, een gladde en snelle prater die vindt dat iedereen in de eerste plaats aan zichzelf hoort te denken. U neemt impulsief en spontaan besluiten, zonder enig gevoel voor verantwoordelijkheid en zonder stil te staan bij de gevolgen. U gebruikt uw charme en charisma om anderen te bedriegen, te manipuleren en op te lichten.

In financiële kwesties gedraagt u zich onverantwoordelijk, u schrijft ongedekte cheques uit en betaalt uw schulden niet, en u blijft volstrekt onverschillig voor de consequenties van deze manier van doen. U verwacht niet anders dan dat anderen zullen proberen u aan te vallen of te exploiteren en vindt dat u hen beter voor kunt zijn door als eerste toe te slaan. Gladde rationaliseringen rechtvaardigen alles wat u doet u bespot uw slachtoffers omdat ze zo dom en hulpeloos zijn en beweert dat ze er gewoon om vroegen. ds ik het niet had gedaan had iemand anders het wel gedaan.’

Het is alsof u nooit een geweten heeft ontwikkeld en weinig of geen schuidgevoelens of berouw kent voor het leed dat u anderen aandoet.Er heeft een zekere controverse bestaan over de vraag of de antisociale persoonlijkheidsstoornis als een geestesstoornis moest worden beschouwd en opgenomen in de DSM-IV. Als steekhoudend argument is daarbij aangevoerd dat we door crimineel gedrag als een ziekte te bestempelen, onverantwoordelijke mensen de kans geven de verantwoordelijkheid voor hun daden te ontlopen. Laat het duidelijk zijn dat de vaststelling bij iemand van een antisociale persoonlijkheidsstoornis, de betrokkene niet mag en ook niet zal beschermen tegen de juridische gevolgen van crimineel gedrag.

Diagnose volgens DSM IV

  • U hebt als kind of tiener een patroon vertoond van problemen met uw ouders, leraren of de wet.
  • U blijft zich voortdurend gedragen op een manier die voorbij gaat aan de rechten van anderen en die een schending betekent van de in de samenleving geldende regels. Dit patroon blijkt uit het feit dat uren minste drie van de volgende slecht aangepaste eigenschappen tentoonspreidt:
  • U doet herhaaldelijk dingen waarvoor u kunt worden gearresteerd.
  • U maakt zich herhaaldelijk schuldig aan liegen, het gebruik van valse namen of het oplichten van anderen voor geldelijk gewin ‘voor de lol’.
  • U bent impulsief en bekommert u niet om de toekomst.
  • U raakt herhaaldelijk betrokken bij vechtpartijen.
  • U geeft blijk van een roekeloze onverschilligheid voor uw eigen veiligheid en die van anderen.
  • U doet geen moeite om een betrekking te houden of om uw financiële verplichtingen na te komen.
  • U betreurt de gevolgen van uw daden niet. U voelt zich volstrekt gerechtvaardigd om andere mensen een gemene streek te leveren, te bestelen of kwaad te doen, of het laat u volkomen koud.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
PersoonlijkheidsstoornissenJe persoonlijkheid is je 'eigen aard,' waarmee je je in de omgang herkenbaar onderschiedt van anderen. Dat is iets ander…
Psychische stoornissen - Soorten van geestesziektePsychische stoornissen - Soorten van geestesziekteVolgens de moderne indeling zijn de meest voorkomende vormen van mentale ziekten angststoornissen, stemmingsstoornissen,…
Antisociale persoonlijkheidsstoornis: Psychische aandoeningAntisociale persoonlijkheidsstoornis: Psychische aandoeningEen antisociale persoonlijkheidsstoornis is een persoonlijkheidsstoornis waarbij een patiënt een langdurig patroon heeft…
PersoonlijkheidsstoornissenPersoonlijkheidsstoornissenPersoonlijkheidsstoornissen zijn psychische aandoeningen die gekenmerkt worden door een star en duurzaam patroon van ged…

Zwanger en de ziekte van MénièreDe ziekte van Ménière wordt steeds beter bekend. Bijna iedereen weet dat de ziekte gepaard gaat met duizeligheidsaanvall…
De juiste diagnose: Griep of verkoudheidWie in deze dagen, geplaagd van keelpijn en hoesten, een apotheek bezoekt en daar op medische hulp hoopt, moet weten of…
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.