Wat is Ebola en hoe bestrijden wij het?
Ebola is een beruchte ziekte die vele mensen in ontwikkelingslanden heeft getroffen. Openbare ruimtes moesten dicht, en er moest extra hulp uit het buitenland komen. Maar wat houdt de ziekte Ebola precies in, en waar komt het vandaan? Is er al eerder een grotere uitbraak geweest van deze slopende ziekte zoals in 2014, en hoe hebben we ons verzet tegen deze uitbraak?
Wat is de ziekte Ebola?
Ebola is een besmettelijke infectieziekte die dodelijk kan zijn. Het is een virus, waardoor het moeilijk is om er vanaf te komen. Het virus kwam oorspronkelijk van Afrikaanse vleermuizen, die de ziekte vervolgens overbrachten aan mensen.
Hoe wordt Ebola overgebracht onder andere wezens?
Het wordt overgebracht via lichaamssappen. Het virus is besmettelijk zodra de eerste verschijnselen optreden. Dokters moeten beschermende afdekkende kleding gebruiken om voor de geïnfecteerden te zorgen.
De uitbraak in 2014 was niet de eerste uitbraak van Ebola. De ziekte Ebola bestond al veel langer, alleen toen bleef de ziekte beperkt tot de landen de Republiek van Congo en Oeganda. Maar toen het aantal mensen met Ebola ongecontroleerd begon te groeien en Ebola zich begon te verspreiden naar andere landen, toen was er pas sprake van een serieuze epidemie.
Wat zijn de symptomen van ebola?
De symptomen komen in een aantal fasen. De eerste symptomen lijken sterk op malaria, waardoor de twee ziektes vaak met elkaar verward worden:
- hevige koorts;
- hoofdpijn;
- spierpijn;
- keelpijn;
- gele ogen; en
- algehele malaise
Daarna komt de volgende fase:
- diarree,
- braken;
- soms huiduitslag;
- bloedingen uit alle lichaamsopeningen (ook via de neus en de urine);
- nier- en leverproblemen; en
- moeite met ademhalen
Ebola verlamt het immuunsysteem, waardoor het al snel te laat is om een persoon te redden. Het is dezelfde reden waarom deze ziekte voor mensen vaak fataal wordt. De symptomen worden veroorzaakt doordat er bloedklonten ontstaan, die vitale organen blokkeren, waardoor de mensen met Ebola al gauw ernstig ziek worden.
Hoe bestrijd je Ebola?
Je kunt iemand controleren op Ebola door middel van een bloedonderzoek in een laboratorium. De incubatietijd van Ebola is drie weken, dus als je ziek wordt en je bent in een risicozone geweest, dan is het noodzakelijk een ambulance bellen.
Geïnfecteerde mensen moeten geïsoleerd worden van gezonde mensen. Mensen met Ebolaverschijnselen worden meteen doorverwezen naar behandelunits. In 2014 waren er medicijnen in ontwikkeling, maar ze konden nog niet op grotere schaal gemaakt worden, dus de medicijnen waren nog niet voor iedereen beschikbaar.
Ebolabestrijders doen er in de kampen alles aan om de zieke mensen te ondersteunen. Ze geven experimentele medicijnen, doen onderzoeken, isoleren er de zieken van de buitenwereld enzovoort. Ze hebben er ook hun eigen gebied waar de bestrijders plannen en kunnen uitrusten, zonder dat ze zelf bang hoeven te zijn dat ze geïnfecteerd worden.
Wat zijn de gevolgen van de uitbraak van Ebola?
Het brengt veel schade aan de economie, want vele mensen worden geïsoleerd of kunnen niet naar hun werk gaan. Verder moet iedereen in het risicogebied heel erg voorzichtig zijn om ervoor te zorgen dat de werkenden zelf niet geïnfecteerd raken. Vele mensen leven dus in angst. Verder gaan de prijzen van voedsel en andere levensmiddelen sterk omhoog, wat weer tot meer problemen kan lijden.
Hoe worden de Ebolabestrijders opgeleid?
Er moeten vele doctoren opgeleid en ingezet worden om de ziekte te bestrijden. Mensen die als dokter zijn opgeleid kunnen zich in Nederland opgeven om Ebolabestrijder te worden. Dit kun je doen bij Artsen Zonder Grenzen, een organisatie die ook tegen eerdere uitbraken van Ebola heeft gevochten. Als je je opgeeft om Ebolabestrijder te worden, dan krijg je trainingen in een nagebootste ruimte met zieke mensen. Het is namelijk heel belangrijk dat de bestrijders zichzelf na hun opleiding kunnen redden in een echt Ebolakamp.
Dit is echter niet de enige manier waarop de geïnfecteerde landen geholpen worden. Er worden ook campagnes gehouden om mensen te informeren over hoe je Ebola kan bestrijden, en heel veel mensen doneren geld om organisaties, die de ziekte Ebola bestrijden, te ondersteunen.
Tot slot
Ebola is een verschrikkelijke infectieziekte die zich vooral voordoet in Afrika. Het is niet alleen verschrikkelijk omdat de kans op overlijden zo groot is, maar ook omdat je dan geïsoleerd wordt van je vrienden en familie. Je kan de ziekte bestrijden door isolatie van de geïnfecteerden, en een bloedonderzoek maakt duidelijk of je geïnfecteerd bent. In de heftigste uitbraak tot nu toe (2014) waren er alleen experimentele medicijnen tegen Ebola, maar wat de mensen in hun achterhoofd konden houden is dat er altijd mensen klaarstonden om ze hulp te geven wanneer ze dat nodig hadden.