Popcornlongen, ziekte bij fabrikanten van magnetron popcorn

Popcornlongen, ziekte bij fabrikanten van magnetron popcorn Popcornlongen is de bijnaam voor een ziekte genaamd obliteratieve bronchiolitis. Deze ziekte zorg voor vorming van littekenweefsel en ontstekingen in de longen. Het is een zeldzame aandoening maar kan wel levensbedreigend zijn. De ziekte heeft zijn bijnaam gekregen omdat medewerkers van magnetron popcorn fabrieken deze ziekte ontwikkelen. Ook een groot verbruiker van magnetron popcorn heeft deze ziekte ontwikkeld. Toch is er geen direct gevaar op ontwikkeling van deze ziekte wanneer u de magnetron popcorn eet, het gaat voornamelijk om het inademen van de stof diacetyl.

Inhoud


Wat zijn popcornlongen?

Popcornlongen zijn de bijnaam voor de ziekte die obliteratieve bronchiolitis of constrictieve bronchiolitis wordt genoemd. Bronchiolitis betekent dat de bronchiolen van de longen ontstoken zijn. Obliteratief betekent dat er een ontsteking is, of formatie van littekenweefsel. Het is een zeldzame aandoening van de luchtwegen, maar het is levensbedreigend. Wanneer iemand de aandoening heeft is het niet omkeerbaar. Bij deze ziekte worden de bronchiolen aangedaan, ze worden samengedrukt en vernauwd door het vormen van littekenweefsel maar het kan ook samen gaan of veroorzaakt worden door ontstekingen.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Obliteratieve bronchiolitis kan verschillende oorzaken hebben:
 • Het kan ontstaan na een virus
 • Door het inademen van schadelijke dampen
 • Neuroendocriene hyperplasie
 • Het kan ontstaan na het ontvangen van een transplantatie
 • Een reactie op een medicijn
 • Bij sommige mensen is de oorzaak van de ziekte onbekend of wordt er gezegd dat het spontaan is ontstaan

Welke fabrieksarbeiders lopen er risico?

Door de vele onderzoeken die zijn uitgevoerd, wordt er steeds meer bekend over de oorzaak van obliteratieve bronchiolitis. Hierdoor wordt er ook steeds meer bekend over welke stoffen deze aandoening kunnen veroorzaken. Verschillende fabrieksarbeiders hebben obliteratieve bronchiolitis ontwikkeld:
 • nylon flock poeder fabrikanten
 • arbeiders die polyamide-amine kleurstoffen op stof spuiten
 • fabrieksarbeiders die batterijen maken en blootgesteld worden aan thionylchloride
 • mensen die werken met smaakstoffen zoals medewerkers bij popcornfabrieken die diacetyl gebruiken.

Wat zijn de symptomen van obliteratieve bronchiolitis?

Obliteratieve bronchiolitis is een aandoening die zich vooral op de longen richt, de symptomen hebben dan ook vooral met de luchtwegen te maken. De twee voornaamste symptomen zijn:
 • Kortademigheid is het meest voorkomende symptoom
 • Hoesten

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er zijn verschillende manieren om vast te stellen of iemand obliteratieve bronchiolitis heeft. Meestal wordt er begonnen met het maken van een röntgenfoto om de longen duidelijk in beeld te krijgen, dit is vaak een eerste stap bij een onderzoek. Meestal is er op deze foto niks te zien en moeten er andere tests worden gedaan. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoe veel en hoe snel iemand kan in- en uitademen om vast te stellen of er een obstructie is. Deze test heet een FEV1, hiermee wordt er gemeten hoeveel lucht iemand kan uitademen in 1 seconde nadat iemand diep heeft ingeademd.

Waar komt de naam popcornlongen vandaan?

In een zeldzame gevallen kan obliteratieve bronchiolitis worden veroorzaakt door het inademen van diacetyl dat in de lucht voorkomt. Diacetyl is een stofje dat wordt gebruikt als smaakstof om producten naar boter te laten smaken. In veel voedsel komt de stof voor, u kunt hierbij denken aan snoepgoed en wijn maar het komt dus ook voor in magnetron popcorn. Deze aandoening bij popcorn fabrikanten kwam voor het eerst aan het licht toen 8 voormalig medewerkers van een popcornfabriek obliteratieve bronchiolitis ontwikkelden. In 2000 werd er onderzoek naar de oorzaak gedaan en werden er veiligheidsmaatregelen voor medewerkers ingesteld. Door dit verhaal werd de ziekte obliteratieve bronchiolitis 'popcornlongen' genoemd.
Wanneer obliteratieve bronchiolitis door het inademen van diacetyl wordt veroorzaakt krijgt iemand eerst last van een ernstige hoest en kortademigheid. CT beelden kunnen een verdikking van de wand van de bronchiën zien en vastzittende lucht.

Popcornlongen bij een patiënt

In 2007 werd voor het eerst een Amerikaanse patiënt gediagnosticeerd met de ziekte die niet in een fabriek waar popcorn werd gemaakt heeft gewerkt, maar de ziekte heeft ontwikkeld door overconsumptie van magnetron popcorn. De patient had vervolgens de producent aangeklaagd wegens zware nalatigheid omdat ze niet hadden verteld dat het klaarmaken van popcorn en het ruiken eraan voor schade konden zorgen. Hij won de zaak en kreeg een schadevergoeding van 2,7 miljoen dollar. De producent heeft vervolgens bekend gemaakt de stof diacetyl te vervangen door een andere smaakstof.

Is magnetron popcorn eten schadelijk

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft diacetyl goedgekeurd als veilige smaakstof maar er is dus wel bewijs dat bij veel inademing ervan dit tot schade kan leiden. De patiënt die popcornlongen heeft opgelopen at dagelijks 1 a 2 zakken popcorn. Dit was op zich het probleem niet, diacetyl is eigenlijk alleen schadelijk als het vaak (op dagelijkse basis) wordt ingeademd. Vind u magnetron popcorn lekker, dan hoeft u zich niet gelijk zorgen te maken. Het eten ervan is dus niet schadelijk, probeer de geur niet dagelijks in te ademen dan zou het niet voor problemen moeten zorgen. Naast diacetyl zitten er ook nog vetten in magnetron popcorn, u zou daarom kunnen overstappen op een gezondere variant. Dan is het aan te raden zelf popcorn mais te poffen in een pan of speciale popcorn machine en deze zelf op smaak te brengen.
© 2015 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronchiolitis obliterans: Longziekte met droge hoestBronchiolitis obliterans: Longziekte met droge hoestBronchiolitis obliterans is een zeldzame ontstekingsaandoening die resulteert in de obstructie (verstopping) van de klei…
Popcorn receptenPopcorn is een lekkere snack en het is ook nog redelijk gezond. In de winkel vind je de smaken zoet en zout, maar je kan…
Is popcorn gezond?Is popcorn gezond?Even een luie zondag op de bank een film kijken? Dan hoort popcorn er natuurlijk ook bij. Maar je kunt het uiteraard ook…
Bronchiolitis: Luchtweginfectie met ademhalingsproblemenBronchiolitis: Luchtweginfectie met ademhalingsproblemenBronchiolitis is een respiratoire aandoening die de kleinste luchtwegen in de longen, de bronchiën aantast. Deze kleine,…

Natuurlijke hulpmiddeltjes tegen griepNatuurlijke hulpmiddeltjes tegen griepGriep, of in wetenschappelijke kringen ook influenza genoemd, wordt veroorzaakt door het griepvirus. Het vindt vooral pl…
Virussen, bacteriën en schimmels kunnen kanker veroorzakenVirussen, bacteriën en schimmels kunnen kanker veroorzakenKanker wordt veroorzaakt door een fout in het DNA van een cel. Dit kan diverse oorzaken hebben en virussen, bacteriën en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TeJyng, Pixabay
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Bronchiolitis_obliterans
 • http://www.evmi.nl/voeding-gezondheid/diacetyl-oorzaak-popcorn-longen/
 • http://radiopaedia.org/articles/obliterative-bronchiolitis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Butaandion
 • http://www.evmi.nl/voeding-gezondheid/risico-popcornlong-ook-voor-consument/
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 16-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.