Natuurgeneeskunde: Schurft, netelroos

Zowel schirft als netelroos zijn aandoeningen aan de huid. In het ene geval (schurft) wordt de aandoening overgebracht door mijten in het andere geval (netelroos) is de aandoening meestal het gevolg van een allergie voor een bepaalde (voedings)stof.

Schurft

Symptomen:

Het begin kon uit een medische quiz komen. Het is klein, kruipt van mens tot mens, boort kleine gangen in de huid en legt daarin de eieren. Daarna wordt de huid rood en komen er bobbeltjes. Het jeukt erg, vooral s avonds in bed. De mensen krabben dan vaak en zo ontstaan eczeemplekken met bobbeltjes, blaasjes of etterbulten.

Oorzaak:

Het zijn mijten die meestal bij het geslachtsverkeer worden overgedragen. Door een handdruk of door elkaar aan te raken kunnen de mijten niet overgebracht worden. Bovendien hebben deze lastige diertjes nog een rare eigenschap: ze komen nooit in het gezicht, hals, rug of op de onderbenen. Ze zitten altijd op zachte plaatsjes: rondom de tepels, de navel en op de huid van het lid en de eikel. (overigens: mijten zijn schildpadachtige kleine diertjes met 4 paar poten, de beide voorste hebben snijplaatjes, de achterste zijn net borstels).

Behandeling:

De eerste drie dagen inwrijven met perubalsem, op de vierde dag een warm volledig bad met koude begieting. Natuurlijk kan er, zolang het niet genezen is, geen geslachtsverkeer plaatshebben.

Genezingsproces:

Nog meer dan anders op de hygiëne letten. Het ondergoed vaak verwisselen. Elk kledingstuk goed uitkoken. Ook in de komende weken een volledig bad blijven nemen, de huid met amandelolie inwrijven.

Ter voorkoming:

Elke dag schoon ondergoed dragen, goed wassen en zorgvuldig de partner uitkiezen waarmee tedere uurtjes doorgebracht worden.

Netelroos

Symptomen:

Uitslag op de huid waarbij iedere plek zo groot is als een erwt, sommige zijn zo groot als een schoteltje. Ze hebben een duidelijke grens en voelen strak aan. De plekken jeuken en branden. Na een korte tijd wordt de patient misselijk, heeft diarree en wat koorts; dat is een duidelijk teken dat de netelroos alweer een stadium verder is (zo snel als netelroos komt, zo snel kan het ook weer verdwijnen). Het hele lichaam wordt ermee bedekt, soms zelfs ook het slijmvlies van de mond, de huig of het begin van de keel.

Oorzaak:

Overgevoeligheid voor bepaalde stoffen; planten, medicijnen, dieren, maar ook voor stoffen uit het eigen lichaam (ongedierte, ondergoed, zeep, medicijnen, voedingsmiddelen, wormen, stofwisselingsziekten etc.).

Behandeling:

Plaatselijk koele omslagen, wikkels van geneeskrachtige aarde, luchtbaden. Overgaan op zoutarm voedsel, veel groente en fruit. Ook heermoesvolbaden, leemhemden en Spaanse mantel hebben vaak veel succes. In ieder geval moet de oorzaak uitgeschakeld worden.

Genezingsproces:

Na onderzoek welke stoffen de allergie oproepen en geen aanraking of gebruik meer van deze stoffen geneest de patient heel snel.

Ter voorkoming:

Iedereen moet in de loop van de tijd zelfvaststel - len voor welke stoffen en voedingsmiddelen hij gevoelig is.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schurft bij het paardSchurft en een veel voorkomende huidaandoening bij paarden. Maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van schurft? Wat zijn de…
Schurft zeer besmettelijkSchurft zeer besmettelijkWat is schurft, scabiës? Pas op, schurft is vooral zeer besmettelijk en iedereen kan het krijgen, ook dieren. Wat is sch…
Hond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenHond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenSchurft bij honden herkennen en behandelen. Huid- en vachtproblemen bij de hond zijn waarschijnlijk de meest voorkomende…
Netelroos behandelenNetelroos behandelenNetelroos is een soort van allergische reactie van het lichaam waarbij rode vlekjes kunnen verschijnen op het lichaam di…

Natuurgeneeskunde: Blindedarmontsteking en darmcatarreBlindedarmontsteking geeft acute pijnen in de onderbuik. In veel gevallen is het nodig om operatief in te grijpen, om er…
Depressie en symptomenIedereen heeft wel eens een dipje. Maar als dit dipje langer blijft aanhouden kan dat overgaan in een depressie. Dit kan…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.