Natuurgeneeskunde: Blindedarmontsteking en darmcatarre

Blindedarmontsteking geeft acute pijnen in de onderbuik. In veel gevallen is het nodig om operatief in te grijpen, om erger ( buikvliesontsteking) te voorkomen.

Blidedarmontsteking

Symptomen:

Erge pijn in de onderbuik. Als je met de vinger op de onderbuik drukt en meteen weer loslaat komt er een heftige pijnreactie (typisch teken). De tong is beslagen, de stoel- gang slecht. Geen zin in eten, misselijk gevoel en overgeven. Temperatuurverhoging wat altijd wijst op een ontsteking. Ook dit temperatuurverschil duidt op een ontsteking van het wormvormig aanhangsel zoals deze ziekte werkelijk heet (niet het begin van de dikke darm, de blindedarm genoemd, is ontstoken maar het wormvormig aanhangsel).

Oorzaak:

Stuwingen en ontbinding van de darminhoud. Het gevolg is een ontsteking door bacteriën. Soms ontstaat de ontsteking door wormen.

Behandeling:

Er moet een dokter bij komen want soms is een operatie nodig. Toch wordt er vaker geopereerd dan nodig is. Vaak ligt het aan de moed en het geduld van de behandelend geneesheer of een behandeling zonder operatie kan plaats hebben. Volledig vasten. De mond met een klein beetje water spoelen; dit tegen de dorst. Dagelijks laxeermiddelen nemen onder toezicht van de behandelend geneesheer. Een paar keer per dag deelwassingen en koele Priessnitz-wikkelsop het lichaam. s Nachts ook lichaamswikkels. Op de derde dag is s avonds de koorts verdwenen; ook de pijn is bijna weg. Nog twee dagen vloeibaar eten, dan overgaan op vegetarisch eten.

Genezingsverloop:

Bij een grondige behandeling kan ook een chronische blindedarmontsteking genezen worden,

Darmcatarre

Symptomen

Erge buikpijn en maagkrampen. Dunne en sterk ruikende ontlasting, voelt zich mat. De tong is beslagen en erge dorst.

Oorzaak:

Mogelijk door een overdosis chemische laxeermiddelen, waardoor het slijmvlies geprikkeld is, wat weer tot een ontsteking heeft geleid. Anders kan het door een beklemming in de wervelkolom komen. Bedorven voedsel, vergiftiging (lood, arsenicum, kwik en alcohol) ; teveel ijs eten, allergie, ontsteking door wormen en verschillende infectieziekten.

Behandeling:

Chiropraktisch rechtzetten van de tiende en elfde borstwervel. De eerste drie dagen vasten met ongezoete kamillethee. De darmen leegmaken met twee lepels wonderolie. Daarna een klysma met warm water, Op de tweede dag een olie-injectie. Hete hooibloemenkompressen op het lichaam. Steeds heter wordende voetbaden nemen de krampen weg. Als de pijn en de diarree helemaal over zijn, kan men op vloeibaar voedsel overgaan: thee, gebonden soep, sap van bosbessen, eikelcacao, eikelkoffie. Daar mijn patiënte een pijnlijk hongergevoel heeft, mag ze gedroogde bosbessen hebben maar die moeten heel zorgvuldig gekauwd worden.

Genezingsproces:

Langzamerhand overgaan van het vloeibare dieet naar vast voedsel. Hoe snel men weer beter is hangt af van de ernst van de ontsteking.

Ter voorkoming:

Goed letten op de kwaliteit van het eten dat men neemt. Goed kauwen en langzaam slikken. Als men het idee heeft dat het voedsel dat men wil eten bedorven is, het niet meer eten. Zorg ervoor niet met natte kleren rond te lopen. Eén keer per maand op de nuchtere maag twee eetlepels zuurkool eten. Ook goed is regelmatig de darmen te spoelen. Twee eetlepels van het volgende mengsel op een liter koud water doen: meidoorn, valeriaan, kamille, paardebloemwortels, kweekgras (alles in gelijke delen). Dit opkoken in 1 liter water en warm als klysma geven. Om de 5 minuten maar niet vaker dan drie keer. Om de darmen te versterken raadt pastoor Kneipp aan: een mengsel van heermoes, venkel, sleedoornbloemen, cichorei, sintjanskruid enjeneverbes. Dagelijks een kopje lauwwarm opdrinken. Niet langer dan twee weken achter elkaar. Een werkzaam middel tegen krampen is 10 druppels kamferolie op suiker innemen. Gelijktijdig warme lichaamswikkels van heermoes-aftreksel opleggen.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een blindedarmontsteking?Blindedarmontsteking kan plotseling optreden, of langzaam verlopen. De acute blindedarmontsteking heeft meestal een voor…
Blindedarmontsteking: symptomen en behandelingBlindedarmontsteking: symptomen en behandelingBlindedarmontsteking is een ontsteking van een doodlopend stukje darm dat zich bij de overgang van de dunne naar de dikk…
BlindedarmontstekingBlindedarmontstekingEen blindedarmontsteking is een ontsteking van het aanhangsel, ook wel appendix genoemd, van de dikke darm. Dit aanhangs…
Blindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingBlindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingPlotselinge heftige buikpijn kan duiden op een acute ontsteking van de blinde darm. Een appendicitis komt vooral voor bi…

Natuurgeneeskunde: Liesbreuk en obstipatieBij een verstopping of obstipatie grijpen de mensen al gauw naar een laxeermiddel. Echter zijn deze middelen meestal vol…
Natuurgeneeskunde: Schurft, netelroosZowel schirft als netelroos zijn aandoeningen aan de huid. In het ene geval (schurft) wordt de aandoening overgebracht d…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.