Hete thee drinken kan het risico op slokdarmkanker verhogen

Hete thee drinken kan het risico op slokdarmkanker verhogen Thee is de populairste drank ter wereld. Het wordt dan ook overal ter wereld veel gedronken. Thee kun je het beste laten trekken bij hoge temperaturen tussen de 80 en 100 graden Celsius. De thee wordt na enkele minuten trekken geserveerd en gedronken. Maar het blijkt dat je de thee beter eerst nog wat verder kan laten afkoelen voordat je begint met drinken. Hete thee drinken kan namelijk negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Het drinken van te hete thee of andere hete dranken kan namelijk de kans op slokdarmkanker verhogen.

Thee

Thee wordt gemaakt van de bladeren van de plant Camellia sinensis. Dit is een tropische plant die het best groeit bij temperaturen tussen de 10 en 30 graden Celsius en een voldoende vochtige omgeving. In tropische gebieden groeit de thee op hoger gelegen gebieden beter, doordat de temperaturen net wat lager liggen. Er bestaan veel verschillende theesoorten.

Enkele bekende theesoorten

TheesoortIngrediënten
Zwarte theeGefermenteerde of gegiste theeblaadjes
Groene theeOngefermenteerde theeblaadjes
Vruchtenthee of Earl greyZwarte thee met aroma
KruidentheeGedroogde planten, kruiden of specerijen

Geschiedenis

Thee bestaat al bijna 5000 jaar. De mythe is dat de eerste thee in 2737 voor Christus per ongeluk door een Chinese keizer werd gezet doordat er onbedoeld wat theebladeren in het water waren gewaaid. In Nederland werd thee pas rond het jaar 1600 geïntroduceerd. Thee was in deze jaren alleen nog maar te betalen door de rijke mensen. Het werd vaak gedronken als medicijn voor bepaalde kwaaltjes. Pas na het jaar 1900 werd thee ook als gewone drank door het normale volk gedronken.

Slokdarmkanker

Maar thee is niet altijd een onschuldige lekkere drank. Uit onderzoek van maag-darmspecialisten aan de universiteit van Teheran in maart 2009 blijkt namelijk dat als de thee te heet gedronken wordt, dit het risico op slokdarmkanker kan verhogen. De epitheelcellen in de slokdarm kunnen namelijk door de hoge temperatuur van de thee beschadigen. Hoe vaker men hete thee drinkt, hoe minder kans de cellen hebben om zich te herstellen. Dit kan leiden tot een versnelde celdelingen, waardoor er kanker ontstaat. De oorzaak van het ontstaan van kanker is dus niet de thee zelf, maar de temperatuur van de drank. Te warme chocolademelk, hete koffie of hete soep kunnen daarom ook het risico op slokdarmkanker verhogen.

Invloed van hete thee, alcohol en tabak

Er zijn twee verschillende varianten van slokdarmkanker, namelijk plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. De eerste variant zou kunnen ontstaan na het drinken van te veel hete thee. Hoe vaak hete thee drinken de oorzaak is van deze vorm van slokdarmkanker is geheel onduidelijk omdat hier in 2018 nog maar weinig onderzoek naar is gedaan. Het is wel bekend dat roken en alcoholische dranken ook het risico op deze variant van slokdarmkanker verhogen. Veel patiënten met deze vorm van slokdarmkanker roken of drinken veel. Er wordt gedacht dat het drinken van hete thee minder schadelijk zou zijn dan roken of het drinken van alcoholische dranken. Uit een 4 jarig durend Chinees onderzoek van 2004 tot 2008, aan de Chinese Kadoorie Biobank, blijkt dat een combinatie van roken, alcohol en het thee het risico op slokdarmkanker ernstig kan verhogen, de schatting is dat dit de kans tot wel vijf keer kan verhogen. Dit komt voornamelijk doordat hete thee het slijmvlies beschadigt waardoor het gevoeliger wordt voor schadelijke stoffen als alcohol en tabak. De tweede variant, adenocarcinoom, komt vaak voor bij mensen met een Barrett-slokdarm. Dit is een aandoening waarbij delen van de slokdarm bedekt zijn met een roze kleurig slijmvlies. Deze aandoening kan ontstaan door het gedurende langere tijd terugstromen van brandend maagzuur in de slokdarm.

Invloed temperatuur

Uit hetzelfde Iraanse onderzoek blijkt dat hoe heter de thee gedronken wordt, hoe groter het risico op slokdarmkanker wordt. Mensen die de thee binnen twee minuten na het zetten opdrinken, lopen acht keer zoveel risico op slokdarmkanker als mensen die geen warme dranken drinken. Als de thee na twee tot drie minuten gedronken wordt, is het risico nog maar twee keer hoger. In Europa wordt de thee gemiddeld gedronken bij 60 graden Celsius. Dit is een stuk lager dan in landen zoals Iran of China, waar de thee gedronken wordt bij temperaturen van 70 graden Celsius.

Hoeveelheid thee

Hoe meer hete thee er gedronken wordt, hoe groter de kans op slokdarmkanker. In Aziatische landen, waar de thee gemiddeld heter gedronken wordt, komt slokdarmkanker vaker voor dan in de westerse wereld. Ook wordt er in Aziatische landen meer gerookt, wat het risico op slokdarmkanker in combinatie met hete dranken nog veel groter maakt. Wereldwijd sterven er jaarlijks ongeveer 500.000 mensen aan slokdarmkanker, in Nederland waren dit er in de periode 2011 tot en met 2014 ongeveer 1.700 per jaar.

Thee in Nederland

In Nederland drinken we gemiddeld twee koppen thee per dag. Volgens het Voedingscentrum zouden we per dag drie koppen zwarte of groene thee moeten drinken. Thee zou namelijk de kans op een beroerte verkleinen en de bloeddruk verlagen. Hoewel in Nederland de thee niet extreem heet gedronken wordt en de hoeveelheid thee die gedronken wordt beperkt is, zijn het aantal sterfgevallen aan slokdarmkanker hoger in vergelijking met het gemiddelde van de rest van de wereld.
© 2018 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hete thee is oorzaak nr. 1 van brandwonden bij kinderenHete thee is oorzaak nr. 1 van brandwonden bij kinderenBrandwonden bij kinderen komen meestal door hete vloeistof. Jaarlijks zijn veel peuters het slachtoffer van ernstige bra…
Chinese theeceremonieEen eeuwenoude traditie uit de chinese cultuur is het drinken van thee. De theeceremonie is het ritueel van de zorgvuldi…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…

Gorham-Stout syndroom: verdwijnende botten-ziekteGorham-Stout syndroom: verdwijnende botten-ziekteHet Gorham-Stout syndroom is een zeer zeldzame ziekte die ook wel de 'verdwijnende botten-ziekte' wordt genoemd. Het lei…
Een simpele chip spoort kanker vroegtijdig opEen simpele chip spoort kanker vroegtijdig opBelgisch wetenschappelijk onderzoek aan het Leuvense Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum heeft in 2018 een sensa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
 • https://www.volkskrant.nl/wetenschap/heet-en-snel-drinken-vergroot-kans-op-slokdarmkanker~a329096/
 • https://www.volkskrant.nl/wetenschap/-hete-thee-of-koffie-is-kankerverwekkend~a4321586/
 • https://www.nu.nl/gezondheid/5120783/verhoogde-kans-slokdarmkanker-bij-drinken-hete-thee-en-alcohol-.html
 • http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/585963/waarom-het-ongezond-is-om-je-thee-of-koffie-heet-te-drinken.html
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/thee.aspx
 • http://spreekbeurten.info/thee.html
 • https://gezondr.nl/thee-zetten-drinken-tips-lekkerste-kop-thee/
 • https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/sterfte-naar-doodsoorzaak/regionaal-internationaal/kanker#node-sterfte-aan-slokdarmkanker-ggd-regio
 • https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/barrett-slokdarm/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Slokdarmkanker
 • https://nl.medical-diag.com/594-drinking-hot-tea-strongly-linked-to-higher-risk-of-oesophagal-cancer
 • http://annals.org/aim/article-abstract/2671921/effect-hot-tea-consumption-its-interactions-alcohol-tobacco-use-risk
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.