Infectie met een lintworm & Oorzaak en behandeling

Infectie met een lintworm & Oorzaak en behandeling Een infectie met een lintworm geeft vervelende symptomen. Drie soorten lintwormen kunnen in het menselijke spijsverteringskanaal terechtkomen door het eten van vis, rundvlees en varkensvlees. Eenmaal in de ingewanden zal de lintworm zich met zuignappen en haken van de kop aan de darmwand hechten en met zijn hele lichaamsoppervlak voedsel adsorberen. Vermageren ga je echter niet van deze parasiet, maar leidt wel tot veel ongemak.

Infectie met lintwormen


Lintworminfecties

Lintwormen kunnen in lengte variëren van minder dan 2,5 centimeter tot 10 meter en sommige blijven wel 25 jaar in leven in het lichaam. De larven krijgt men meestal binnen door het eten van rauw of ongaar vis, rund- of varkensvlees. Maar ook slechte hygiëne verhoogt het risico van infecties.

Cysten

Bij de mens blijft de volwassen lintworm in de darmen. De larven van sommige soorten, zoals de Taenia solium (in varkensvlees) kunnen in alle organen cysten vormen (niet natuurlijk gevormde holte, omkleed met epitheel en bevat cholesterol-bevattend cystevocht). Hoewel er meestal geen of weinig symptomen zijn, kunnen de door de larven gevormde cysten ernstige symptomen over het gehele lichaam geven. De lintworm infectie is eenvoudig te behandelen.

Symptomen van een lintworm

Wat zijn de symptomen bij een lintworm infectie?
  • Honger, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, vermagering (zeker niet altijd).
  • Buikpijn.
  • Misselijkheid en overgeven.
  • Diarree; gasvorming.
  • Jeuk of ontsteking aan de anus.
  • Witte, bewegende, platte wormsegmenten in ontlasting of beddengoed.
  • Koorts, hoofdpijn, spierpijn, toevallen, botbreuken, oogpijn, slechtziendheid, geheugenverlies en karakterverandering (in ernstige gevallen)
  • Verschijnselen van pernicieuze anemie als gevolg van vitamine B12 gebrek (bij lintworm via vis).

Oorzaak infectie

De oorzaak is niet altijd duidelijk terug te vinden, maar dit zijn de voornaamste:
  • Eten van rauwe of ongare zoetwatervis of rund of varkensvlees dat lintwormen en/of cysten bevat.
  • Vis uit water waarin ongezuiverd rioolwater wordt gespuid kan besmet zijn.
  • Slechte hygiënische omstandigheden kunnen besmetting met lintwormeieren teweegbrengen en cysticercose of echinokokkose tot gevolg hebben.

Preventie van lintworminfectie

Wat kun je doen om een infectie te voorkomen? Ten eerste verse vis en vlees goed gaarkoken. Gebruik liever geen gerechten waarin rauwe producten zijn verwerkt zoals tartaar, sushi en andere gerechten. En was de handen ook goed met water en zeep na toiletbezoek, voor de voedselbereiding en voor de maaltijd.

Bron: TukTukDesign, PixabayBron: TukTukDesign, Pixabay

Behandeling van lintwormen

Waaruit bestaat de behandeling?
  • Wormmiddelen kunnen door de arts worden voorgeschreven. De duur van de behandeling en de dosering zijn afhankelijk van de soort lintworm.
  • Injecties met vitamine B bij pernicieuze anemie ten gevolge van besmetting via vis.
  • Waar mogelijk worden cysten operatief verwijderd. Voor de ingreep worden de lintwormcysten door middel van een injectie met een oplossing van alcohol of zout gedood.
  • Bij patiënten die niet geopereerd kunnen worden of bij een grote hoeveelheid lintwormcysten, behandeling via specifieke medicijnen.
  • Tegen ontsteking als gevolg van een cyste worden corticosteroïden gebruikt.

Naar de dokter

Ga naar een arts als er symptomen zijn als wormeitjes of wormsegmenten in de ontlasting of ondergoed zitten of bij onverklaarbare vermoeidheid, misselijkheid, buikpijn en in mindere mate honger.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lintwormziekte bij de mensLintwormziekte bij de mensDe lintworm behoort tot de platwormen vanwege zijn platte uiterlijk. De besmetting van de lintworm vindt plaats door het…
Geneesmiddelen bij wormen (anthelminthica)Veel mensen krijgen ooit te maken met wormen (maden, spoelwormen en/of lintwormen). Worminfecties zijn over het algemeen…
Duiven en endoparasietenDuiven en endoparasietenEndoparasieten zijn parasieten die zich ophouden in het lichaam van de duif. Voor de duiven zijn de belangrijkste parasi…
Afvallen: Het lintworm dieetHet is onmiskenbaar dat de mensen tot extreme maatregelen in staat zijn om een wanhopige poging te doen om die extra pon…

Thymus, spil van ons afweersysteemThymus, spil van ons afweersysteemKanker is, op een enkele uitzondering na, een typische ouderdomsziekte. De thymus, het centrale orgaan voor ons afweersy…
Besmetting met schurftBesmetting met schurftSchurft is geen ernstige ziekte, maar een besmetting met schurft is wel heel vervelend. Je kunt last krijgen van heftige…
Bronnen en referenties
  • Geneeswijzer
  • Wikipedia pagina Lintwormen
  • Afbeelding bron 1: TukTukDesign, Pixabay
Reacties

Anoniem, 30-06-2011
Hallo, ik ben 16jaar en ik heb gisteren een bbq gehad en de volgende dag kreeg ik 's nachts veel buikpijn. Het kan wel zijn dat ik op de bbq een niet helemaal goed doorbakken hamburger heb gegeten. Kan het zijn dat ik een lintworm heb? Reactie infoteur, 30-06-2011
Beste,
De diagnose lintworm is niet op dergelijk korte termijn te stellen. De kans dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen is groter. Maar dat is ook niet zeker. Buikpijn kan meerdere oorzaken hebben.
Groet,
Victor

Anoniem, 21-12-2010
Hallo, ik ben 16 jaar ik ben 1,90 lang ik weeg maar 65 kilo ben dun dus ik eet heel veel bijna de heledag door ik kom niet aan ik moet ongv. om de 4. 5 dagen naar de wc en als ik rond de 5 uur eet heb ik weer om rond die 6 7 uur weer honger terwijl ik me vol heb gegeten om 5 uur Reactie infoteur, 21-12-2010
Hallo Anoniem,
Waarom dit niet met uw huisarts overleggen? Deze kan dan een precieze diagnose stellen voor u of bepalen dat u gezond bent.
Groet,
Victor

Anoniem, 20-09-2010
Hallo, ik ben 45 jr.en heb vorig jaar al een spoelworm gehad. Al jaren heb ik lichte buikpijn waarvoor ik geen pijnstilling hoef te gebruiken. Soms voel ik in mijn onderbuik een beweginkje en volgens mij heb ik van de week tijdens het defeaceren een deel van een lintworm gezien, het was plat, met onderbrekingen, en ong. 40 cm lang. Wat moet ik nu? Reactie infoteur, 20-09-2010
Beste Anoniem,
Met deze symptomen is het zeer aan te bevelen om snel een (huis)arts te bezoeken. Deze kan dan een precieze diagnose stellen voor u.
Groet,
Victor

Melanie, 14-08-2010
Hallo,
(Ik ben 18 jaar)
Ik heb een vraagje ik heb al een paar maanden last van vermoeidheid.
en sinds mei altijd diaree en hele erge honger kan de hele dag wel eten.
Zou dit een lintworm kunnen zijn?

Graag hoor ik van u
Vriendelijke groet, Melanie Reactie infoteur, 18-08-2010
Beste Melanie,
Ik raad je aan met deze symptomen naar je huisarts te gaan. Zelf ben ik geen huisarts, dus kan dit niet goed voor je beoordelen.
Groeten,
Victor

Raymond, 12-02-2010
Een vraagje
ik ben een jonge man van 27 2,02m en slank ik eet voor 2 personen maar kom niet aan ik vermager eerder dan ik dik wordt maar de laatste sagen eet ik voor 4 personen maar blijf daarbij gevoel hebben dat ik een lege maag heb
vandaag had ik zelfs hooftpijn die pas tegen de avond verminderde tot 5 a 10% last
ik zag vanavond in mijn ontlasting witte dingen zitten die niet bewogen waarvam een dun lang sliertje tenvens ook niet bewoog
kan ik nu een lint worm hebben want ik ben al lange tijd iemand die veel eet maar dit is wel het rare ik hoef maar om de 3 tot 7 dagen naar de wc soms heb ik pas op de 8ste dag dat ik moet ontlasten (naar wc)

graag hoor ik van u

Raymond Reactie infoteur, 13-02-2010
Beste Raymond,
Dank voor uw reactie. Met deze symptomen die u beschrijft zou ik u aanraden uw huisarts te bezoeken.
Groet,
Victor

Guido, 25-12-2009
Ik ben geen dokter maar een oud ijzer boer maar kan je vertelen daT als je een lint worm hebt je eetlust minder wordt en je hoeft niet af te vallen erdoor
kan 10 meter lang worden en 25 jaar oud Reactie infoteur, 25-12-2009
Beste Guido,
Dat is correct opgemerkt.
Groet,
Victor

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 13-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.