Depressie meten met een bloedtest

Depressie meten met een bloedtest In de toekomst zullen naar verwachting een aantal psychiatrische aandoeningen via zogeheten biomarkers kunnen worden vastgesteld. De biologische processen die een rol spelen bij het ontstaan en de ontwikkeling van psychiatrische aandoeningen staan hierbij centraal. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet om een bloedtest voor depressie te ontwikkelen.

Biologische benadering van de psychiatrie

De diagnose van een psychiatrische aandoening wordt momenteel voornamelijk bepaald aan de hand van uiterlijk waarneembare gedragskenmerken. Een biologische benadering van de psychiatrie is lange tijd taboe geweest. In de jaren zeventig zijn er vanwege de suggestie van een mogelijke biologische basis van psychiatrische aandoeningen zelfs rellen losgebarsten. De medische wereld is daarentegen veel verder met het werken met biomarkers. Bij de behandeling van borstkanker wordt bijvoorbeeld aan de hand van het activiteitenprofiel van een zeventigtal genen bij vrouwen met borstkanker bepaald of er wel of geen aanvullende chemotherapie wordt gegeven na de operatie.

Depressieve klachten

Veel mensen hebben ooit wel eens last gehad van (licht) depressieve klachten. Bij een grote meerderheid van deze mensen gaan de klachten na verloop van tijd vanzelf over. Maar bij sommige mensen gaan de klachten niet over en ontwikkelt zich een ernstige depressie. Het zou interessant zijn om al in een vroeg stadium te kunnen weten wie wel en wie niet een ernstige depressie gaat ontwikkelen, zodat snel en doelgericht kan worden gestart met een behandeling. Aan de hand van de uiterlijk waarneembare gedragskenmerken is in het beginstadium van de depressieve klachten geen duidelijk onderscheid te maken tussen beide groepen. Wellicht biedt de biologische benadering een uitkomst.

Activiteit van genen

Uit onderzoek is gebleken dat het onderscheid inderdaad kan worden gemaakt op basis van de activiteit van genen. Indien de bloedcellen van mensen met matig-ernstige depressieve klachten worden geprikkeld met een bepaald middel dan worden andere genen actief dan wanneer dat wordt gedaan met het bloed van mensen zonder depressieve klachten. Dat betekent dat het klinische beeld van een depressie zou kunnen worden gekoppeld aan de activiteit van bepaalde genen.

Voorspellende bloedtest

De bruikbaarheid van deze constatering wordt momenteel verder onderzocht door middel van een tweejarig vervolgonderzoek onder mensen met lichte depressieve klachten. De genactiviteit in de bloedcellen is opgemeten en na twee jaar zal worden nagegaan wie van hen een ernstige depressie heeft ontwikkeld. Het profiel van de genactiviteit zal vervolgens worden gekoppeld aan de eventuele ontwikkeling van een ernstige depressie. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen wellicht tot resultaat hebben dat er een voorspellende bloedtest voor depressie kan worden ontwikkeld.
© 2009 - 2024 Ivan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biomarkers en hun gebruik bij medisch onderzoekBiomarkers en hun gebruik bij medisch onderzoekBiomarkers zijn indicatoren in het lichaam om bepaalde eigenschappen in het lichaam te meten. Ze kunnen bijvoorbeeld geb…
Depressie en erfelijkheidWetenschappers denken dat de kans om een depressie te krijgen meestal in de genen zit. Genen zitten in onze lichaamscell…
Bloedtest voor downsyndroomBloedtest voor downsyndroomSinds kort is er een nieuwe test voor een zwangere vrouw, om te kijken of ze een kind met down syndroom krijgt. Met deze…
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…

Thuistest virus baarmoederhalskankerThuistest virus baarmoederhalskankerVoor alle vrouwen in Nederland is het mogelijk om een online thuistest te bestellen waarmee zelf in alle privacy onderzo…
Bronnen en referenties
  • Synaps februari 2009
Ivan (33 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.