Hans, 11-07-2011
Gebruik 0,125 mg thyrax per dag.
Waarden bloedonderzoek 31-03-2010: TSH 0,37 Hormoon 22,5. 30/06/2010: TSH 0,37.
13/12/2010: TSH 0,6 Hormoon 19. Laatste onderzoek d.d. 06-07-2011: TSH 4,1 Hormoon 19. Mijn lichamelijke/ psychische klachten zijn duidelijk verergerd. Volgens de huisarts is alles in orde. De waarden vallen immers binnen de norm. Maar volgens mij is er echter gezien het verloop van de TSH waarden, in sam enhang nmet de toegenomen klachten wel reden om de dosering thyrax te verhogen. Of zie ik dat niet goed.
Reactie infoteur, 14-07-2011
Volgens mij weer een typisch gevalletje van "de waarden vallen binnen de norm dus is alles goed"… Weer een arts dus die kennelijk alleen naar het klinische kant kijkt, maar niet naar de klachten van de patient luistert. Terwijl steeds vaker blijkt dat patienten die bijvoorbeeld Thyrax slikken zich over het algemeen het best voelen bij een TSH-waarde die onder de 1 ligt… Ik vind een TSH van 4,1 overigens best hoog, tenminste aangezien je Thyrax slikt…
Karin, 20-04-2011
Ik heb te horen gekregen dat ik een te traag werkende schildklier heb nu zou ik graag iets meer over de voeding te weten komen… met name wat ik niet meer mag eten.
Reactie infoteur, 20-04-2011
Hoi Karin,
Je mag alles eten, althans ik heb nooit te horen gekregen dat er iets is wat je niet mag hebben.
Lisa, 25-03-2011
Heb net tehoren gekregen dat ik een te traagwerkende schildsklier heb ik krijg er medicatie voor weet nog niet welke, maar ms beetje stom van mij ik ben altijd erg bang van bijwerkingen? En hoe kan ik nu ik deze uitslag heb gekregen ermee omgaan? Want ik moet eerlijk zeggen laatste tijd ben ik gauw in paniek.
Reactie infoteur, 27-03-2011
Dat je de laatste tijd gauw in paniek bent komt waarschijnlijk door de schildklier.
Van de medicatie die je krijgt krijg je geen bijwerkingen. Je moet alleen eerst goed ingesteld worden. Dit vraagt tijd. Bij mij was het in ieder geval zo dat ik werd doorverwezen naar een internist. Ik begon eerst met een half pilletje Thyrax. Toen na een tijdje bloed prikken (ik meen me te herinneren dat dat na 6 weken was). Toen er een halve bij, weer bloed prikken enz. net zo lang tot de waarden goed zijn (TSH en FT4). De medicatie die je krijgt is een een synthetisch schildklierhormoon. Je schildklier maakt dat niet voldoende aan. Waarschijnlijk voel je snel een stuk beter. Ik begon na twee weken te merken dat ik me iets anders ging voelen. Al moet ik wel zeggen dat ik van tijd tot tijd erg moe ben, maar dat is bij vlagen. De onverklaarbare paniekaanvallen die ik ´s nachts wel had zijn helemaal verdwenen. Succes!
Patries, 16-03-2011
Hallo, maandag bloed wezen prikken maar nix uit gekomen. Maar heb een groot deel van de klachten voor trage schildklier. Arts zegt is goed zo en nu… Voel me niet lekker en ben erg moe, vaak koud en tinteling in handen. en noem maar op wat moet je hier nou mee?
Reactie infoteur, 27-03-2011
Het kan best zijn dat je TSH wel verhoogd is, maar in de ogen van de arts nog niet hoog genoeg om te behandelen. Dit noemen ze subklinische hypothyreoidie. Toch kun je hier wel degelijk flinke klachten van ondervinden. Vraag je huisarts hoe hoog je TSH was zou ik zeggen. Als het inderdaad iets verhoogd is dan kun je vragen of je medicatie mag proberen om te zien of de klachten dan verdwijnen.
Sterkte ermee!
Marilene, 25-11-2010
Mijn bloedonderzoek van de schildklier, toonde een te traag werkende schildklier. Het is 5.5. Maar krijg nog geen medicatie. Heb ook een hartklep operatie gehad jaar geleden en nu dit erbij. Begrijp ook niet precies waarom ik nog geen medicatie krijg. Beetje dom, maar vergeten te vragen toen. Moet 3 januari terugkomen bij de internist. Is er iemand die misschien een antwoord heeft voor mij?
Reactie infoteur, 12-02-2011
Waarschijnlijk omdat dit valt onder wat ze noemen subklinische hypothyreoidie. Dat betekent dat het bloedbeeld wel aantoont dat de schildklier meer werk moet verrichten, maar dat er nog niet beslist iets aan gedaan hoeft te worden omdat het binnen het "normale" valt (onder de 6). Helaas wordt hierbij niet stilgestaan bij het feit dat je wel degelijk klachten kunt hebben bij een subklinische hypo. En blijkt dus maar weer dat men dus puur af gaat op het klinische beeld in plaats van luisteren naar de patient.
H. Bergshoeff, 24-10-2010
Heb het altijd koud, val zomaar in slaap, altijd moe en branderige ogen. Kan een internist hier iets mee.
Reactie infoteur, 30-10-2010
Lijkt mij wel. zeer herkenbare symptomen als gevolg van een trage schildklier.
Sharona, 03-09-2010
Hoi, ik ben Sharona 18 jaar oud. 3 weken geleden ben ik met vage klachten naar de huisarts gegaan, ik vertelde haar dat ik regelmatig zwart voor mijn ogen wordt, continu een drukkende hoodpijn heb, en toen ik laats uit was geweest ik helemaal naar in mijn buik werd en tintelingen in mijn benen kreeg, en dat ik het verder altijd vreselijk koud heb. na dat ik mijn hele verhaal had verteld vroeg mijn huisarts of ik zelf een idee had wat het zou kunnen zijn. ik antwoorde daarop bloedarmoede! ik ging er vanuit dat ik ijzer tekort zou hebben. met een verwijsbrief voor het lab ben ik daar nog dezelfde ochtend naar toe gegaan en werden er 3 buisjes bloed afgenomen na 2 dagen zou ik kunnen bellen voor de uitslag. die zelfde middag kwam mijn moeder me kamer op met de mededeling dat de huisarts aan de telefoon hing. met een hartslag van ik weetniet hoeveel liep ik richting de telefoon. ze vertelde me dat ik geen bloedarmoede had maar een te traag werkende schildklier. iets wat ik helemaal niet had verwacht en insloeg als een bom. ik moest de volgende ochtend direct beginnen met de medicatie. ik ben afgelopen dinsdag weer op controle geweest (precies 2 weken later) en ik kreeg mijn bloedwaardes te horen. mijn TSH is 142 en mijn VT4 is 2,6 me huisarts vertelde me dat het echt enorm hoog is, er is dus inmiddels al een verhoging van de medicatie en over twee weken wordt het weer verhoogd en gaan we opnieuw bloedprikken erg spannend allemaal! ook vertelde ik haar dat ik me eige nooit moe heb gevoelt terwijl dat eigenlijk toch hoort? het schijnd doordat ik zo'n druk en geregeld leven leid ik het zolang heb kunnen volhouden maar toen k eenmaal vakantie had me lichaam HO heeft gezegd. dus nu ga ik verplicht op een laag pitje veder
Reactie infoteur, 15-09-2010
Hoi Sharona,
Kijk ook eens op de site www.hypomaarniethappy.nl hier vind je veel informatie, vooral van "medelotgenoten". Je kunt er ook een infomap bestellen. Het heeft mij in ieder geval heel goed geholpen.
En je bent niet de enige met een lichaam dat op een laag pitje werk. Heel vervelend maar het went.
Sterkte,
Griet
Roos, 31-07-2010
Bij mij zijn de problemen ongeveer 3 jaar geleden begonnen: plotselinge gewichtstoename, moe en lusteloos, vochtvasthouden etc. Ook bij mij werd een te trage schildklier geconstateerd. Inmiddels zit ik op een dosis van 1.50 maar er veranderd weinig ik heb 20 kilo aangekomen en ben het ook helemaal zat eigenlijk. De klachten zijn gelijk begonnen met met de overgang en ik vraag me inmiddels af of dat er iets mee te maken kan hebben.
In ieder geval zoals ik al zei ik ben het zat en overweeg serieus om gewoon te stoppen met de thyrax. Ik heb dit al eens een week gedaan en voelde mij er goed bij maar ik weet niet wat de gevolgen zijn.
Reactie infoteur, 15-09-2010
Hallo Roos,
Het is niet zo dat als je vandaag met de medicatie stopt je morgen daar de gevolgen van merkt… Dat duurt wel een tijdje. Dat is net zo als je de medicatie gaat slikken; dan voel je je ook niet meteen de volgende dag beter. Er gaat immers een behoorlijk lange tijd over heen voordat je goed ingesteld bent qua medicatie.
Dus dat je week gestopt bent met de pillen en daar geen verschil in merkt dat klopt wel. Wel is het zo dat artsen al gauw vinden dat de waardes (met name de TSH) goed zijn als ze onder de 3 zitten. Het blijkt echter dat patienten die al medicatie slikken zich over het algemeen het beste voelen bij een TSH waarde onder de 2. De meeste artsen gaan af op de FT4 waarde van het bloed.
Gewoon volhouden bij de artsen dat u zich niet goed voelt, u voelt zelf uw lichaam het beste aan toch?
Liesbeth, 20-06-2010
Heb ook sinds 2 jaar last van een traag werkende schildklier. Heb het, ondanks de medicatie, nog steeds koud, ben moe, val niet af maar vooral heb ik last van pijnlijke nagels, dat is direct na het innemen van de Thyrax begonnen en bij tijd en wijle is het o pijnlijk dat ik een pijnstiller moet nemen.
Herkent iemand dit?
Reactie infoteur, 14-07-2010
Dit herken ik zeer zeker Liesbeth! De kouwelijkheid heb ik nog steeds last van, evenals pijnlijke gewrichten. Mijn gewicht blijft gelijk en de vermoeidheid gaat met vlagen. Merk zelf ook dat het weer van invloed is…
Willy, 30-05-2010
Bijzonder kwalijk dat er op deze pagina over hypothyreoidie een reclame staat voor kelp, met als tekst: "Kelpasan van A.Vogel laat een trage schildklier optimaal functioneren". Het slikken van kelp is voor schildklierpatienten uit den boze!
Reactie infoteur, 14-07-2010
Helaas heb ik geen enkele invloed op reclames die door Google geplaatst worden.
Yolande, 26-04-2010
Ik volg nu een jaar de richtlijnen van dokter Frank en ben in een jaar tijd tien kilo lichter en mijn schildklier is weer goed ik had een schildklier die er erg aan moest trekken volgens mijn huis arts.
Ik voel mij uitstekend met dit soort eten alhoewel ik er wel iet wat meer koolhydraten aan toevoeg dan volgens de richtlijnen.
Elke dag een appel soms twee het is misschien eens het proberen waard.
Reactie infoteur, 14-07-2010
Bedankt voor de tip! Het is zeker het proberen waard!
Julia, 05-12-2008
Zijn de tsh waarden in Nederland anders dan die in Belgiê?
Reactie infoteur, 08-12-2008
Ik durf het niet te zeggen Julia.
Iemand die het wel weet reageer dan even.
Thielemans, 06-11-2008
Wat zijn de ideaalwaarden voor iemand die al ruim een jaar thyrax gebruikt. Gemeten waarden zijn nu 20 voor T4 en 1.75 voor tsh, maar patient voelt zich slecht, koud en koude handen en voeten gewichtstoename ondanks sporten en prikkelbaarder. Conclusie huisarts waardes zijn normaal wat nu? Met vriendelijke groet, Wendy
Reactie infoteur, 10-11-2008
Wat ik gelezen op de website hypomaarniethappy.nl is dat een schildklierpatient die op medicatie is ingesteld zich het best voelt bij een TSH onder de 1. Een huisarts houdt zich aan de referentiewaarden en als die goed zijn dan is voor hem daarmee de kous af. Op diezelfde site is te lezen dat er veel patienten zijn die "goed ingesteld" zijn volgens de arts maar nog steeds klachten hebben.
Een arts zou bij schildklierpatienten beter af kunnen gaan op de klachten van de patient en minder op de bloedwaarden gefixeerd moeten zijn. Koude handen en voeten zijn erg herkenbaar, ook nu nog.
Sterkte ermee!
Rene Popken, 03-09-2008
Hallo, ik heb maanden nu last van mijn vingers en onderrug (heupen) ook ben ik vaak vermoeid en spierpijn in mijn kuiten. Ik ben doorverwezen naar een reumateloog deze constateerde dat mijn schildklier te traag werkte, met het advies van daar ben ik weer naar de huisarts gegaan, deze vertelde mij, na weer bloed geprikt te hebben, dat mijn hersenen een stofje naar mijn schildklier sturen, dit stofje blijkt bij mij teveel te zijn daardoor werkt mij schildklier niet goed zei de dokter. Hij vertelde mij ook dat de klachten die ik heb niet daardoor komen, kan iemand mij vertellen of dit klopt of wat ik hieraan kan doen.
Reactie infoteur, 10-11-2008
Pijn (stijfheid) in onderrug en heupen en spierpijn in de kuiten is toch wel degelijk een veelgehoorde klacht bij schildklierpatienten. Het stofje waar de huisarts het over heeft is de TSH-waarde in je bloed. Je hersenen geven een prikkel (TSH) af aan de schildklier om deze aan het werk te zetten zodat hij schildklierhormoon (o.a. FT4) gaat aanmaken. Als je schildklier luier (trager) wordt, gaan de hersenen dus meer prikkels (TSH) geven om de schildklier aan het werk te krijgen. Bij bloedprikken kijken ze dus naar de hoogte van de TSH en de FT4. Bij onbehandelde hypothyreoidie is de TSH hoog en de FT4 vaak laag.Als je dan schildklierhormoon in tabletvorm toegediend krijgt (bijv. Thyrax) dan hoeven de hersenen dus minder prikkels af te geven en daalt dus de TSH-spiegel in het bloed. Als je goed ingesteld bent verdwijnen een groot aantal klachten. Ik zeg met opzet niet alle klachten omdat er altijd bepaalde klachten zullen blijven. Ik kom bijvoorbeeld 's morgens nog steeds zo stijf als een plank uit bed. Die stijfheid verdwijnt na een warme douche en beweging. Ik zocht ook de oorzaak in andere dingen, een nieuwe matras, fysiotherapie enz.
Na een tijdje rondgevraagd te hebben op het hypomaarniethappy-forum ben ik er achter gekomen dat de klachten toch veroorzaakt worden door mijn trage schildklier.
Yvette, 26-07-2008
Ik las ergens dat de tsh tussen de 0,4-3,5 moet zijn. Ik heb laatst een bloedonderzoek bij de huisarts laten doen vanwege diverse klachten zoals vermoeidheid, hoge bloeddruk (ben pas 26!) vocht vasthouden, hartkloppingen en gewichtstoename. Mijn tsh waarde is 4,10 en mijn t4 15. Ik ben naar huis gestuurd met een verwijziging voor een dietiste om me te helpen afvallen want volgens mijn huisarts is er niets aan de hand en zijn mijn waarden binnen de norm. Nog een appart iets is dat mijn Triglyceriden (vetgehalte in het bloed) te laag zijn is 0,7 moet minimaal 0,8 zijn.
Nu ben ik afgelopen week bij de dietiste geweest en die zegt op basis van je voedingspatroon kan ik je niet helpen want je eet verder gezond. Maar ondertussen loop ik nog wel met dezelfde klachten rond en voel ik me net een michelinmannetje vanwege het vocht dat ik vasthou. Ik wil heel graag terug naar mijn huisarts maar weet even niet hoe ik dat aan moet pakken. Mijn vraag is dan ook bestaat er een mogelijkheid dat het wel mijn schildklier is die te langzaam werkt ondanks dat volgens de huisarts mijn waarden goed zijn?
Reactie infoteur, 01-08-2008
Hoi Yvette,
Het volgende staat op de site hypomaarniethappy.nl:
TSH
De TSH-test meet de vraag naar schildklierhormoon.
Is er onvoldoende schildklierhormoon in het bloed aanwezig, dan roept de hypofyse de schildklier op om meer hormoon te maken. Daartoe geeft de hypofyse het schildklierstimulerend hormoon TSH (thyroid stimulating hormone) af.
Hoe groter het tekort aan schildklierhormoon, hoe hoger dus de TSH-waarde.
Door het innemen van schildklierhormoon neemt het tekort af. De hypofyse reageert door minder TSH te gaan produceren.
T4
De FT4-test (= Vrij T4-test) meet hoeveel van het schildklierhormoon T4 er beschikbaar is in het bloed.
Hoe minder hormoon de schildklier produceert en/of hoe minder schildklierhormoon gebruikt wordt, des te lager de FT4-waarde.
Door de behandeling met schildklierhormoon zal het FT4 gaan stijgen.
Een laag FT4 kan een aanwijzing zijn dat er meer schildklierhormoon nodig is.
RERENTIEWAARDEN
BLOEDONDERZOEK
De referentie- of normaalwaarden zijn in elk laboratorium (iets) anders. Houdt bij vergelijking van bloedwaarden dus altijd de referentiewaarden van het betreffende laboratorium aan.
Navolgende tabel, afkomstig uit het standaardwerk ‘Schildklierziekten’, geeft een indruk van wat de referentiewaarden voor volwassenen ongeveer zullen zijn. *4)
TSH 0,4 - 3* mU/l
F(Vrij)T4 10 - 23 pmol/l
F(Vrij)T3 4 - 8 pmol/l
T3 1,35 - 2,60 nmol/l
* Bovengrens TSH aangepast naar aanleiding van nieuwe A.A.C.E. richtlijn *5)
De bovengrens voor de referentiewaarden ligt bij de meeste labs nog steeds op 4 à 5. De ervaring leert echter dat iemand met een tsh van boven de 2 al hypothyreoïdie-klachten kan hebben! Recent onderzoek steunt dit, in Amerika is onlangs de bovengrens van de referentiewaarden van TSH naar beneden gesteld tot 3. Deze normaalwaarden gelden voor diagnose. Bij behandelde hypothyreoïdie moet bij vrijwel alle patiënten een TSH < 2 hebben. Veel patiënten voelen zich tevens pas echt goed bij een TSH < 1.
Bovenstaande spreekt voor zich denk ik.
Laat je niet afschepen!
Groeten,
Griet
Jeanine Willemse, 05-06-2008
Ik heb klachten zoals moe maar toch voldoende nachtrust te hebben, heb heel veellast van buikkrampen, obstipatie en diarree. Ben hier mee bij de huisarts geweest en heb bloed laten prikken en is de uitkomst een traagwerkende schildklier. Omdat ik nu met een onderzoek bezig ben voor mijn darmen wil hij liever hierover de uitslag binnen hebben alvorens op medicijnen voor de schildklier over te gaan. Hij zegt wanneer je begint met medicijnen moet je ze je hele leven blijven slikken.
Reactie infoteur, 07-06-2008
Hallo Jeanine,
Wat ik mij heb laten vertellen is dat wanneer je medicijnen gaat slikken je schildklier "lui" wordt en zelf steeds minder gaat doen. Schildkliermedicijnen zit je volgens mij sowieso een heel leven aan vast; volgens mij is een trage schildkier altijd blijvend? En als de schildklier nu al traag is wordt dat denk alleen maar erger en zul je dus vroeger of later toch aan de medicijnen moeten. En met die wetenschap denk ik dan maar: "als je nu door medicijnen te slikken je (waarschijnlijk) zoveel beter gaat voelen waarom dan wachten als je al weet dat je ze straks toch zult moeten slikken? Je zult er beide keren een leven lang aan vast zitten waarschijnlijk.
En ik moet zeggen, het went heel gauw hoor dagelijks medicijnen innemen.
Sterkte ermee,
Groeten Griet
Bep, 21-05-2008
Ik heb vandaag de uitslag gekregen van mijn bloed en nu blijkt dat ik een te traag werkende schildklier heb. Ook was ik bezig met een dieet en ben 10 kilo afgevallen. Mag ik hier wel mee doorgaan of moet ik stoppen. Of kan het hieraan liggen dat ik dit nu heb?
Reactie infoteur, 21-05-2008
Volgens mij is dieten niet slecht en hoeft u er niet mee te stoppen omdat u een traag werkende schildklier heeft. Hypothyreoidie wordt niet veroorzaakt door een dieet.
Andersom is overgewicht wel een verschijnsel van een trage schildklier. Dit komt omdat de verbranding trager gaat.
Nu bij u een trage schildklier geconstateerd is zult u waarschijnlijk ingesteld worden op medicijnen. Dit betekent dat u medicijnen krijgt, dan na ongeveer twee weken bloed prikken om opnieuw de TSH en FT4 waarde te bepalen, vervolgens wordt de medicatie iets opgehoogd. Deze stappen worden herhaald totdat u goed ingesteld bent. Dat wil zeggen dat de waarden binnen de norm vallen. Ik hoop dat u een arts treft die luistert naar u luistert en afgaat op uw klachten/symptomen. Het komt namelijk regelmatig voor dat je nog steeds klachten kunt hebben ondanks dat de bloedwaarden goed zijn. Over het algemeen voelt een schildklierpatient zich het beste met een TSH onder de 1. Wanneer u eenmaal met medicijnen begint zult u merken dat, na ongeveer anderhalve week, u zich veel beter gaat voelen.
Sterkte ermee!
Annie van Hamond, 27-03-2008
Mijn schildklier werkt te langzaam. Heb er tirax voor, 3 pilletjes smorgen een half uur voor het eten. Helpt wel iets maar in mijn ogen niet voldoende. Niet alle klachten zijn weg en nog zeer vlug moe. Heb nu ongeveer twee maanden 3 pilletjes. Ook had ik eerst een te hoge bloeddruk. Nu is hij te laag. Wat kan ik hier zelf nog aan doen. Ben 72 jaar en met mijn gewicht zijn we al een hele tijd bezig en ik krijg het niet omlaag. Hou ook veel vocht vast. Hoop iets van u te horen. Alvast bedankt, Annie van Hamond
Reactie infoteur, 27-03-2008
Misschien toch nog een te hoge TSH? Hoe is het met de FT 4? Ook conversieproblemen komen voor. Een geregeld voorkomende klacht is dat bij de behandeling met uitsluitend T4 (levothyroxine, merknamen o.a.Thyrax, Euthyrox, Eltroxin) een mix van symptomen wordt ervaren: aan de ene kant symptomen die horen bij een te lage dosis schildklierhormoon (zoals blijvend vermoeid, koud, langzaam), terwijl er aan de andere kant symptomen zijn (zoals nervositeit, hartkloppingen, onregelmatige polsslag) die wijzen op een te hoge dosis.
Er kan dan sprake zijn van een omzettingsprobleem van T4 naar T3 (trijodothyroxine, het feitelijk werkzame hormoon). Bij bloedonderzoek wordt meestal een te lage T3-waarde gevonden, terwijl de FT4-waarde normaal tot hoog-normaal is. Omzettingsproblemen worden in de reguliere geneeskunde helaas zelden (h)erkend.
Ook ik heb moeite om mijn gewicht omlaag te krijgen.
Maar ik ben geen dokter, "slechts" zelf hypothyreoidiepatient…
Sterkte er mee!
Vriendelijke groeten,
Griet
Frederiksen-Willemsen, 27-03-2008
Een heleboel klachten die hier vermeld staan heb ik ook. Naar de dokter gaan betekende op den duur komt ze weer met haar gezeur.
Reactie infoteur, 27-03-2008
Klinkt bekend. Stug volhouden.
Vriendelijke groeten,
Griet
Dick, 27-03-2008
Vermoedelijk heeft mijn vrouw een te trage schildklier. Dit is geconstateerd door een huisarts in Nederland (wij wonen in Frankrijk en waren op vakantie in Nederland); De klachten die ze heeft en waar ze al jaren mee bij de dokter loopt, komen exact overeen met wat beschreven wordt. Morgen moet ze hier naar de huisarts en wat ik graag wil weten is: wat zijn de waarde van TSH - T4
vr.gr. Dick
Reactie infoteur, 27-03-2008
Referentiewaarden voor FT4 (vrije T4):
Tussen 13 - 25
Referentiewaarden voor TSH:
Tussen 0,4 - 3,5
De referentiewaarden kunnen verschillend zijn per laboratorium. Meestal wordt eerst afgegaan op de TSH-waarde.
Met vriendelijke groeten,
Griet
Sandra, 26-03-2008
Hallo, in 2002 is bij mij schildklierkanker geconstateerd, de ergste vorm, en hij is geheel verwijdert, ondanks dat de operatie gecompliceert verliep (4 mnd een trachotomie gehad) ben ik altijd positief gebleven.
Ook is in die tijd mijn moeder aan borstkanker overleden, dus dat verdrietige, lustelose gevoel gaf ik daar op.
Volgens de Endocrinoloog hebben we de eerste 5 jaar de waardes extra hoog gehouden zodat evt. aanwezig schildklierweefsel niet meer de kans zou hebben aan te groeien, maar omdat te veel ook niet goed is (botontkalking) zijn we het nu structureel aan het verlagen…
Eigenlijk vond ik en mijn omgeving dat ik er goed vanaf ben gekomen en het heel goed met me gaat… alleen voel ik me inderdaad nog steeds moe en verdrietig en ik schrok ervan hoeveel klachten ik herken in het bovenstaande rijtje.
Over 2 weken moet ik weer voor controle, en zal dan eens alle waardes op vragen zodat ik ook zelf zicht krijg in het verloop en de ontwikkeling.
De vraag die ik heb is: kan het ook zijn dat mijn vreselijke hoofdpijnen (waaronder aangezichtspijn) ook terug te voeren is op de schildklier?
vr.gr. Sandra
Reactie infoteur, 26-03-2008
Hallo Sandra,
Het lijkt me een goed idee im die waardes op te vragen. Zou ik bij volgende controles ook doen zodat je een soort grafiek krijgt van de verhoudingen TSH en FT4. Je leert dan ook beter bij welke waardes je je het best voelt. Of je hoofdpijn / aangezichtspijn ook veroorzaakt worden door je schildklier zou ik niet durven zeggen. Je zou eens op www.hypomaarniethappy.nl kunnen kijken. Daar is ook een forum. Wellicht kun je daar iets terug vinden of zelf een vraag stellen of er schildklierpatienten zijn die dat ook hebben. Ik hoop dat het verder goed met je gaat en wens je sterkte ermee.
Groeten,
Griet
Carice, 21-02-2008
Graag wil ik iets vertellen wat ik heb meegemaakt. Mijn schildklier doet het niet meer goed maar dat wist ik niet. In 1995 ben ik geopereerd en is de helft van mijn schildklier weggenomen [knobbelige struma] en is mij verteld dat ik regelmatig mijn bloed moet laten controleren. Het was altijd goed en dan word je slordig. Het was al een paar jaar geleden dat ik voor het laatst de bloedwaarden heb laten controleren. Mijn cholesterol laat ik ook regelmatig controleren en ik dacht deze keer we nemen de schildklier ook weer eens mee. Bij de assistente langs voor uitslag, te hoog zei ze en adviseerde mij even met de huisarts te overleggen. Dat heb ik geweten. Mijn bloedwaarden waren TSH 9 T4 9 'Is wel goed' zei hij. Gaf mij een uitdraai [van internet] NHG standaard en zei vervolgens 'zoek maar uit op internet.
Dat heb ik heel braaf gedaan. Ik was er zelf niet opgekomen, en ik vond het best spannend. Hij had mij niet eens gevraagd of ik klachten had. Trouwens ik had het ook niet geweten. Tot ik op internet ging kijken. Toen herkende ik best veel klachten, telefonisch contact met de huisarts. Niets aan de hand maar toch om mij gerust te stellen kreeg ik medicijnen. 0.025mg tyrax. Maar ik moest niet denken dat ik ziek was. Ik voelde me ook niet ziek en dat wilde ik graag zo houden. Na veertien dagen terug bij de assistente [pilletjes waren op] en nieuwe halen. De beste man kwam er even bij staan en vroeg nog hoe het ging, of ik al wat merkte. Nee, ik merkte nog niets. Zie je wel niets aan de hand. Als hij halverwege de deur is naar zijn kamer komt hij wat lacherig terug en zegt: 'ik kan ook wel eens eigenwijs zijn.' Hij weg en ik tegen de assistente: 'ik heb het gevoel dat hij me niet serieus neemt.' Waarop de assistente zegt: 'jawel.'
Nog twee dagen loop ik rond met zo'n gevoel van wat moet ik nu. Je praat met je man' je moeder, je schoonmoeder, je dochters' en iedereen zegt: 'ga toch naar een internist, dit kan toch niet, wat is dat nu voor een dokter die je op internet stuurt. Dan neem ik de beslissing om toch naar een internist te gaan, ik wist ook naar wie want ik was er immers al eens geweest. Maar dat ging niet door, en hij ging nog niet niet door het lint. Ik had niets bij een internist te zoeken, en doorsturen, daar begon hij niet aan. 'We hebben een afspraak met het ziekenhuis dat we geen mensen doorsturen met deze bloedwaarden, als ik dat doe dan lachen ze me uit.' U heeft niets aan uw schildklier en omdat ik u niet kan overtuigen is er een vertrouwensbreuk en daarom verzoek ik u een andere huisarsts te zoeken. Hij zei nog veel meer, als er belangstelling is, vertel ik dat een andere keer. Ik had dus geen verwijsbrief en geen huisarts.
Dit gebeurde allemaal telefonisch. Toen ik van de schrik bekomen was de ziektekosten verzekering maar eens gebeld. De mevrouw die opnam was heel duidelijk nadat ik mijn verhaal had gedaan. Ze zei: 'mevrouw als u naar een internist wil of waar dan ook heen dan heeft hij het maar een brief te schrijven dat is hij verplicht. Ik: 'Ja maar hij heeft een afspraak met het ziekenhuis dat hij geen patiënten mag doorsturen met deze bloedwaarden.' Zei: 'daar heeft u niets mee te maken wat ze onderling afspreken, hij heeft maar gewoon zijn werk te doen.' Ik de praktijk gebeld, gelukkig werd er nog opgenoemen en na te zijn doorverbonden begon hij gewoon overnieuw mij de les te lezen. Ik onderbrak hem met de mededeling dat ik had gebeld met de verzekering en dat hij verplicht was om die brief te schrijven.
'goed' zei hij. Veertien dagen later bij de internist deed ik mijn verhaal en hij keek me aan of hij sneeuw zag branden. En inderdaad was hij niet blij met de conclusie van de huisarts. Dit is geen lichte verhoging, dit is helemaal niet goed en vervolgens ben ik door de molen. Drie weken later weer terug voor uitslag, blijkt mijn schildklier wat er nog van over is het ook te begeven. Zonder ondersteuning met medicijnen was ik op een gegeven moment natuurlijk ziek geworden.
Nu moet ik over een half jaar terug voor controle, want hij weet niet hoe snel die aftakelt. Graag zou ik willen weten of er mensen zijn die zoiets met de huisarts hebben beleeft. Al dertien jaar hebben we hem en het is een hele aardige dokter, ik begrijp er helemaal niets van. Ik heb daarvoor ook nooit met hem problemen gehad.:-p :-)
Reactie infoteur, 21-02-2008
Hallo Carice,
Wat een verhaal zeg. Helaas komt het vaak voor dat schildklierwaarden verkeerd beoordeeld worden. Een traag werkende schildklier is toch een beetje een ondergeschoven kindje. Jammer dat er altijd zo gestreden moet worden voordat je serieus genomen wordt.
Het zou goed zijn als met name de huisartsen eens zouden gaan inzien dat het toch zeer aan te bevelen is om medicatie voor te schrijven bij een verhoogde TSH.
Een lage dosering doet soms al wonderen!
Sterkte ermee!
Amanda, 31-01-2008
Wat fijn om zo'n artikel op internet te lezen. Ik ben net gedainostiseerd voor een trage schildklier, door een gevolg van een auto-immuumziekte. Mijn lichaam maakt antistoffen aan tegen mijn schildklier. Maar op het moment is het nog redelijk gezond om zo door te lopen, maar ik sta vanaf nu onder behandeling. En door dit artikel steek ik meer op dan wat de dokter in het kort zegt.
Reactie infoteur, 01-02-2008
Bedankt voor je reactie op mijn artikel. "Op het moment is het nog redelijk gezond" betekent dat dat wel geconstateerd is dat je schildklier aan de trage kant is maar dat je hiervoor nog geen medicijnen krijgt?
Het is goed om zelf heel veel informatie te lezen over hypothyreoidie. Op die manier kun je niet alleen heel veel (vage) klachten plaatsen, maar ook duidelijk maken aan bijvoorbeeld de huisarts wat je wilt. Ik bedoel hiermee te zeggen ik eerst werd gediagnostiseerd als overspannen terwijl ik zelf steeds zei dat dat niet zo was en dat het lichamelijk moest zijn. (ik wist toen nog niets van hypothyreoidie). Na lang aandringen toch een bloedonderzoek op van alles en nog wat gekregen. Daaruit bleek dat mijn schildklier iets te traag was. Mijn TSH was 5,6 volgens de arts een zogenaamde subklinische hypo waarvoor geen behandeling nodig was. Ik werd wel doorverwezen naar een internist. In de tussentijd had ik op internet heel veel gelezen over een trage schildklier en daarbij vielen heel veel puzzelstukjes op hun plaats. Ook las ik dat bij een subklinische hypo je wel degelijk baat kunt hebben bij medicatie om je klachten te bestrijden. In overleg met de internist mocht ik toch starten met 1 blauwe Thyrax per dag. Na twee weken voelde ik mij stukken beter. Ik denk dat als ik nog steeds niets geweten had over dit ziektebeeld ik gewoon aangenomen zou hebben dat behandeling (nog) niet nodig was…
Sterkte ermee en laat je niet onder de tafel kletsen.
Janny Krist, 09-12-2007
Goed artikel, net gehoord dat mijn hypofyse keihard moet werken om de waarden goed te houden. Veel vage klachtjes de laatse tijd, toch wat herkenning als je andere verhalen leest.
Reactie infoteur, 12-12-2007
Die vage klachten kunnen heel goed te veroorzaakt worden door je schildklier. Veel gehoord is als bijvoorbeeld je TSH licht verhoogd is (bijvoorbeeld rond de 6), je heel goed klachten kan hebben. Dit wordt subklinische hypothyreoidie genoemd. Artsen zijn vaak geneigd te zeggen dat dit niet behandeld hoeft te worden met medicijnen omdat dat de schildklier lui zou maken. De praktijk echter, leert dat je dan wel degelijk baat hebt bij medicijnen. Een iets te trage schildklier geeft al aan dat er iets aan de hand is. Wat zijn je TSH en FT4 waarden?
Olviera Klaassen, 22-09-2007
Hallo, ik heb een te langzaam werkende schildklier, en heb daar medicijen voor gekregen, alleen moet ik terug voor controle, mischien moet ik een hogere dosering. Ik vind de informatie die jullie hierover hebben erg goed.
Ik mis alleen wat info over schildklier en sport. Ik ga vaak hardlopen, en merk de laatste tijd dat ik bij zeer hard lopen, sprint, of zeer intensief, geen of slecht kan ademen. Slsof ik astma, krijg. Slsof ik een prop in mijn luchtpijp heb. Hier zou ik graag wat info over willen hebben.
Bedankt en groetjes, Olviera Klaassen
Reactie infoteur, 23-09-2007
Hallo Olviera,
Het zou heel goed kunnen dat je medicatie nog verhoogd wordt. Je moet in het begin regelmatig op controle (en bloedprikken) om de juiste dosering te bepalen. Bij het "finetunen" is het zaak jMe waarden (TSH en FT4) binnen de normen te krijgen en te houden. Heel belangrijk daarbij wel is dat jij je prettig moet voelen. Daarmee bedoel ik dat het wel eens gebeurt dat ze (de specialist of huisarts) roept dat de waarden goed zijn terwijl jij je (nog steeds) slecht voelt.
Ik heb nooit gehoord dat je niet zou mogen sporten met als je last van je schildklier hebt. Het lijkt mij juist goed om in een goede conditie te zijn met het oog op de vermoeidheid. Volgens mij is het verschijnsel "prop in je luchtpijp" te wijten aan de verdikte schildklier. De schildklier is vlindervormig en zit onderaan je keel, rond je luchtpijp. Zoals ik het beredeneer zou het verklaarbaar zijn dat wanneer je heel intensief aan het sporten bent je last hebt omdat, door de verdikking, je luchtpijp op die plaats wat minder ruimte heeft. Maar ik ben geen arts dus…
Op de website hypomaarniethappy.nl kun je een infomap bestellen. Hier staat een schat aan informatie in.
Dit is een absolute aanrader.
Sterkte ermee, groetjes Griet